Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 31 Octombrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Monitorul a fãcut posibile operatiile la spital

• sectiile de chirurgie si ATI erau într-o situatie disperatã pentru cã nu aveau un anestezic - propofol • spitalul gãsise 60 de flacoane la Timisoara, dar nu avea bani sã-l plãteascã • din banii adunati în cadrul campaniei „SOS - Spitalul Judetean“ s-au plãtit aceste medicamente • cu acestea, spitalul poate supravietui douã sãptãmîni •

De ceva vreme, sectiile de Chirurgie si ATI (Anestezie si Terapie Intensivã) erau într-o crizã disperatã de anestezice. Practic, lipsea propofolul, o substantã absolut necesarã în cazul anesteziilor generale ce trebuie fãcute în cazul interventiilor chirurgicale mari. Stocul extrem de mic pe care îl mai detinea spitalul era pãstrat pentru situatii de maximã urgentã precum accidentele colective grave sau pentru cazul în care ar apãrea victime ale unor calamitãti si care ar necesita operatii. ÃŽn rest, medicii erau nevoiti sã amîne operatiile pînã cînd gãseau acest anestezic recurgînd la tot felul de artificii. ÃŽntrucît situatia era disperatã, conducerea Spitalului Judetean a reusit sã gãseascã acest anestezic tocmai la Timisoara dar nu aveau bani pentru a plãti substanta. Atunci s-a apelat la ziarul nostru si astfel s-au gãsit banii necesari în conturile puse la dispozitia celor ce doreau ajutorarea spitalului în cadrul Campaniei „SOS Spitalul judetean“. Costul total al celor 60 de flacoane de propofol a fost de 8,5 milioane de lei vechi iar dupã efectuarea plãtii, anestezicul a fost livrat spitalului astfel încît, vineri dimineatã la prima orã, ajunsese mult asteptatul propofol. „Este extraordinar ce ati fãcut pentru noi si fãrã ajutorul dumneavoastrã nu stiu ce ne-am fi fãcut. Cele 60 de flacoane de propofol ar trebui sã ne acopere necesarul pentru aproximativ 2 sãptãmîni. Nu este mult dar mai trecem de un hop astfel. Am ajuns în aceastã situatie atît pentru cã noi nu avem bani pentru achizitii de medicamente dar si din cauza faptului cã propofolul este o substantã care nu se gãseste în farmacii, fiind destinatã exclusiv spitalelor si farmaciilor cu circuit închis. De aceea am gãsit solutia aducerii acestei substante tocmai de la Timisoara“, a declarat Radu Nãstasã, directorul logistic al Spitalului Judetean.

La ATI, lupta cu moartea este inegalã

Sectia ATI a spitalului nemtean nu este prea mare, fiind internati constant cam 20-25 de bolnavi însã este una dintre sectiile cu cele mai mari costuri. Aici sînt internati toti pacientii aflati în stare foarte gravã precum cei cu operatii majore, cu hemoragii digestive, ciroze hepatice, come neurologice ce necesitã ventilatie asistatã, persoane aflate în soc traumatic si hemoragic, în socuri cardiace etc. Aici lupta cu moartea se duce secundã de secundã dar de cîtva timp medicii se simt dezarmati si considerã cã lupta nu mai este egalã, lor lipsindu-le principalele arme - medicamentele. Acesti bolnavi au nevoie de o medicatie foarte complexã, foarte scumpã, antibiotice de ultimã generatie iar acestea, din pãcate, lipsesc cu desãvîrsire. „Sîntem nevoiti sã apelãm la familiile bolnavilor si sã-i trimitem sã cumpere din farmacii medicamentele vitale. Din pãcate, costul acestora este de multe ori foarte mare si oamenii nu-si pot permite achizitionarea lor. Recent un bolnav avea nevoie de un medicament numit Meronem. Rudele s-au dus în farmacie si acolo au aflat cã tratamentul pentru doar 3 zile costa 11 milioane. Atunci oamenii s-au întors si m-au rugat sã le dau ceva mai ieftin pentru cã nu-si pot permite sã dea atîtia bani. Ce se întîmplã nu este corect nici pentru pacienti si nici pentru noi, medicii. Pacientii nu ar trebui sã-si cumpere tratamentele pentru cã plãtesc asigurãri medicale iar noi nu mai facem medicinã ci un fel de cîrpealã. ÃŽncercãm cu ce avem sã tratãm bolnavii si am ajuns sã ne rugãm la Dumnezeu ca tratamentele fãcute sã dea roade. Lucrez de 17 ani în acest spital si nu-mi amintesc sã fi trecut vreodatã prin perioade atît de dificile din toate punctele de vedere“, a declarat medicul Aurica Ciobanu, sefa Sectiei ATI.

Propofolul asteptat cu sufletul la gurã si la Chirurgie

Vestea cã s-a reusit gãsirea a 60 de flacoane de propofol i-a bucurat cel mai mult pe chirurgii sectiei de profil. Acestia erau disperati pentru cã zilnic erau nevoiti sã aleagã doar cazurile disperate pentru interventii iar pe celelalte le amînau pînã gãseau anestezicul necesar. „Zilnic avem programate cam 12-14 operatii dintre care cel putin 5-6 au nevoie de anestezie generalã cu propofol. Fiecare astfel de pacient are nevoie de mãcar o fiolã iar dacã operatia dureazã mai mult nu este suficientã doar una. Eram nevoiti în lipsa anestezicului sã decidem pe cine operãm si amînam pe toti cei care nu erau urgente de grad zero. Nu este normal sã faci loterie cu sãnãtatea bolnavilor dar lipsurile ne-au silit sã ajungem în aceste situatii degradante pentru noi si periculoase pentru bolnavi. Faptul cã acum ne-ati salvat si ne-ati adus acest anestezic este extraordinar si vã felicit din toatã inima pentru campania dumneavoastrã“, a declarat doctorul Iosif Koszeghi, seful sectiei de Chirurgie.

Articol afisat de 1343 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective