Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 Noiembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
PORCINA NE ÎNCONJOARÃ

PORCINA NE ÎNCONJOARÃ

• în Neamt nu a apãrut nici un caz dar în judetele vecine numãrul celor afectati creste • medicii nemteni cred cã e o chestiune de zile pînã va apãrea si la noi • specialistii avertizeazã populatia sã ia foarte în serios toate recomandãrile si sã nu trateze drept glumã sau isterie problema gripei noi • scolile din Neamt pregãtite de... gripã • • spitalele nemtene vor intra în carantinã •

Judetul Neamt este înconjurat aproape în totalitate de gripa porcinã iar aparitia unui prim caz în judet este, în opinia medicilor, o chestiune de zile. ÃŽn judetul Iasi sînt mai multe focare de gripã nouã ce totalizeazã peste 50 de cazuri iar în Suceava si Vaslui sînt cazuri izolate. De aceea specialistii epidemiologi cred cã nu va mai dura mult pînã cînd vor apãrea si în Neamt primele cazuri. Luni dimineatã, Ministerul Sãnãtãtii a trimis în teritoriu noi dispozitii referitoare la mãsurile de prevenire ce trebuie luate pentru evitarea îmbolnãvirii. Astfel, medicii nemteni au fost informati cã nu vor mai trebui obligatoriu sã trimitã la Centrul Regional Iasi toate cazurile suspecte sau confirmate de gripã porcinã ci le pot trata la spitalele din judet dupã o eventualã consultare cu cei de la Iasi. De asemenea, s-au cerut mãsuri sporite de vigilentã în comunitãti, în special în scoli tocmai pentru a preveni rãspîndirea virusului. Multe persoane considerã cã toate aceste povesti despre gripa porcinã precum si toate mãsurile dispuse nu sînt decît o isterie nationalã menitã sã aducã profit anumitor companii farmaceutice ce fabricã vaccinuri împotriva acestei boli. Medicii epidemiologi nemteni declarã rãspicat cã nu este vorba de nici o isterie, problema gripei noi fiind extrem de serioasã. „Gripa cu virusul AH1N1 este o amenintare cît se poate de realã. Nu ne-am mai confruntat niciodatã cu acest virus deci nu stim cum vom reactiona la el. Mai mult, odatã ce acest virus va intra în contact cu virusul gripei sezoniere ar putea cunoaste mutatii noi si ar putea duce la aparitia unui nou virus extrem de agresiv. Din pãcate, singura armã împotriva acestuia rãmîne vaccinul si cum nu îl avem, nu ne rãmîne altceva de fãcut decît sã respectãm cît mai strict toate mãsurile de prevenire iar spãlatul pe mîini cu apã si sãpun este esential. De asemenea, pe cît posibil este bine sã se evite toate aglomeratiile umane pentru a preîntîmpina contactarea virusului“, a declarat medicul Roxana Pipirigeanu, sefa Compartimentului de Epidemiologie din cadrul DSP Neamt. Medicii mai spun cã în cazul aparitiei oricãror simptome de virozã respiratorie, trebuie evitatã automedicatia si este necesar consultul unui medic. Simptomele infectiei cu virusul gripal AH1N1 sînt asemãnãtoare cu cele ale virozelor respiratorii: rinoree, jenã în gît, febrã de peste 37 de grade, stare generalã proastã.

Vizite restrictionate

Spitalele nemtene vor intra de astãzi în carantinã ceea ce va însemna cã numãrul vizitelor în spital va fi restrictionat sever. Ministerul Sãnãtãtii a anuntat cã toate spitalele din tarã au intrat în carantinã de luni, 2 noiembrie, de la ora 13.00. La Directia de Sãnãtate Publicã Neamt nu se primise nici un ordin în acest sens dar noile directive erau asteptate din clipã în clipã. „Nu am primit nici un ordin încã de instituire a carantinei. Cel mai probabil carantina va fi instituitã marti dimineatã în toate spitalele din judet si va însemna în primul rînd limitarea vizitatorilor. Probabil se va face si o limitare a internãrilor în functie de capacitãtile de internare si de evolutia bolilor si vor fi luate mãsuri mai stricte de decontaminare. Si acum se iau astfel de mãsuri de dezinfectie în toate spitale si se fac mult mai des decît înainte. Important este ca oamenii sã nu intre în panicã pentru cã toate aceste mãsuri nu au alt rol decît acela de a limita rãspîndirea bolii“, a declarat doctorul Roxana Pipirigeanu, sefa Compartimentului de Epidemiologie din cadrul DSP Neamt.
Carantina va însemna cã vizitele în spital vor fi interzise sau limitate la maximum si se vor dispune mãsuri severe de dezinfectie. De asemenea, sãptãmîna viitoare Ministerul va trimite în toate spitalele judetene medicamente antivirale iar medicii de familie vor fi convocati pentru vaccinare. Vaccinarea împotriva gripei porcine va începe pe data de 26 noiembrie iar primii vizati vor fi angajatii spitalelor, elevii de liceu si studentii.

Alertã si la Roman

Conducerea Spitalului de Urgentã Roman a decis sã întocmeascã un plan de mãsuri de prevenire a infectãrii cu noul virus. Managerul interimar Mircea Coadã a declarat cã, astãzi, 3 noiembrie, se va întruni Consiliul medical pentru a vedea ce este de fãcut în contextul epidemiologic actual. „Ne vom întîlni pentru a dezbate mãsurile pe care le vom lua pentru prevenirea îmbolnãvirilor cu virusul AH1N1, tinînd cont de focarul depistat în Iasi si mai ales cã, în prezent, virusul circulã liber, nemaifiind transmis doar de persoanele care au cãlãtorit în strãinãtate. ÃŽn primul rînd, vom suplimenta stocurile la medicamente, vom restrictiona accesul în spital al vizitatorilor si bolnavii care prezintã semnele unei viroze respiratorii vor fi îndrumati imediat în Sectia de Boli Infectioase“, a declarat medicul Mircea Coadã. 555 de cazuri de îmbolnãvire cu virusul A H1N1 au fost confirmate deja în România, boala rãspîndindu-se în mai multe orase ale tãrii. Trei scoli din Bucuresti, Iasi si Filiasi au fost închise din cauza numãrului mare de îmbolnãviri, iar cursurile de la clasele mai multor unitãti au fost suspendate temporar. Din totalul bolnavilor depistati cu gripa nouã 176 sînt în continuare sub tratament, fiind diagnosticati doar în ultima sãptãmînã.

Scoli „mascate“ în fata gripei

Unitãtile de învãtãmînt s-au conformat ordinului primit de la Inspectoratul Scolar Neamt si s-au aprovizionat cu mãsti de protectie, iar în interiorul lor se dezinfecteazã continuu, pentru a se pãstra cît de cît mediul curat. Una dintre aceste unitãti este Colegiul Petru Rares din Piatra Neamt. „Avem în colegiu rezerve de mãsti pentru a face fatã unei situatii de urgentã. Nu avem 760, atîtea cîti elevi sînt în scoalã, dar vom asigura necesarul în cazul în care va apãrea vreun caz. Am cumpãrat mãstile din veniturile proprii. Tot din venituri proprii cumpãrãm în fiecare an si medicamente. Pe unele ni le deconteazã Primãria Piatra Neamt, dar multe sînt suportate din fondurile scolii. Am fãcut si dotãri pentru cabinetul medical din unitate, pentru a putea functiona în conditii normale. ÃŽn fiecare zi, colegii nostri, cînd intrã la prima orã, îi întreabã pe elevi dacã acuzã o stare generalã proastã, dureri în gît sau dacã au alte simptome specifice gripei A/H1N1. ÃŽn fiecare pauzã se dezinfecteazã toaletele, clantele usilor de la grupurile sociale si de la sãlile de clasã. Din pãcate, specialistii nu ne-au indicat care sînt dezinfectantele eficiente în aceastã situatie. Pe piatã existã fel de fel de substante si nici nu stim ce sã luãm. Utilizãm Javel zilnic, dar nu stim dacã e ceea ce trebuie. Ar trebui sã ni se comunice dacã trebuie dat cu alcool, cu cloraminã... Noi facem tot ce ne stã în putere în scoalã, dar e la nivel de amator, nu actionãm ca specialistii. Fiecare copil care nu se simte bine ajunge la cabinetul medical din scoalã si noi informãm pãrintii, care vin sã îi ia acasã. Din pãcate situatia este destul de gravã în tarã si în orice moment ar putea apãrea focare si la noi în comunitate. Ar trebui interzise adunãrile publice, pentru cã în astfel de situatii virusul se împrãstie cu foarte mare usurintã“, a declarat profesorul Mihai Obreja, directorul Colegiului Rares. Chiar la începutul anului scolar, reprezentantii acestei unitãti de învãtãmînt au intrat în alertã, pentru cã a existat în scoalã prima suspiciune de gripã porcinã. „Vineri, 18 septembrie, am avut prima situatie în care un elev de clasa a XII-a prezenta simptome specifice gripei porcine: febrã, transpiratie si dureri musculare. Mai mult, elevul se întorsese din Olanda. A fost trimis la Sectia contagioase din cadrul Spitalului Judetean, iar medicii de acolo au infirmat suspiciunea, fiind doar un caz de gripã obisnuitã, iar elevul a fost trimis la domiciliu, cu tratament specific“, a mai spus directorul Obreja.
Conform instructiunilor elaborate de Ministerul Sãnãtãtii si transmise prin Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã, fiecare scoalã trebuie sã organizeze un spatiu, cu acces la toaletã, pentru izolarea elevilor care prezintã simptome ce ar putea fi cauzate de noul virus al gripei. În mediul rural, organizarea acestui spatiu este, în aproape toate cazurile, imposibilã, din cauzã cã nu existã decît WC-uri cu acces din curtea scolii. Metodologia de prevenire nu ia în considerare aceastã situatie, care va fi rezolvatã prin improvizatii.

Articol afisat de 1979 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, S. TÃRNÃ, L. BUGA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective