Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Noiembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

SALARII DIJMUITE

• bugetarii vor pleca în concediu fãrã platã • deocamdatã nici una din institutiile nemtene nu a trecut la mãsuri • conducerile nu stiau cum vor proceda • institutiile cu sute de salariati nu au suficient timp pentru a-i trimite pe toti acasã • în justitie nu se stie ce va fi • medicii sînt nemultumiti • la Prefecturã prioritarã e pregãtirea alegerilor si apoi statul acasã •

Bugetarii nemteni stau cu sabia deasupra capului si asteptã ca în cel mai scurt timp sã fie trimisi acasã, fiecare salariat cîte sase zile. ÃŽn acest timp vor fi în concediu fãrã platã dupã ce mãsurile Guvernului pentru combaterea crizei au fost declarate constitutionale. Asta înseamnã cã în mai putin de douã luni, cît a mai rãmas pînã la finele anului, bugetarii trebuie sã stea acasã. ÃŽn esentã, pentru a se face economii la bugetul de stat, fiecare bugetar în parte nu va fi plãtit pe perioada amintitã. Cu toate acestea, activitatea în aceste institutii nu trebuie în nici un caz întreruptã, astfel încît cei vizati ar trebui sã pãrãseascã locul de muncã prin rotatie, astfel încît activitatea sã se poatã desfãsura fãrã nici un fel de consecinte. Zvonul concediului a intrigat bugetarii, dar în acest moment sefii institutiilor publice spun cã nu au fost informati despre cum îsi vor trimite oamenii acasã. ÃŽn cadrul Directiei de Finante sînt peste 500 de salariati, iar pentru trimiterea acestora în condiu neplãtit nu prea mai este timpul fizic necesar pînã la finele anului. „Nu am primit nici o circularã în acest sens si deocamdatã nu stim cum vom proceda, dar în principiu nu mai este timp pentru ca toatã lumea sã plece în concediul fãrã platã. Sau mai existã posibilitatea de a veni la serviciu fãrã sã luãm banii pentru aceastã perioadã“, a declarat Jan Sava, directorul Fiscului nemtean. Cam aceeasi era situatia si la Casa de Pensdii, institutie unde lucreazã circa 100 de salariati. „Deocamdatã nu stim nimic si asteptãm sã vedem ce ne spune ordonatorul principal de credite, în acest caz ministerul“, a afirmat Maria Bocancea, directorul Casei de Pensii Neamt.

Instantele si parchetele, în ceatã

Teoretic din categoria bugetarilor fac parte atît judecãtorii si procurorii cît si personalul auxiliar de specialitate din aceste structuri. Numai cã nici aici nu se stia nimic oficial, în afara faptului cã normele cu pricina fuseserã declarate constitutionale. ÃŽn acest sector lucrurile sînt ceva mai complicate avînd în vedere ordinea si componenta completelor de judecatã care, în principiu, nu pot fi modificate. De asemenea, repartizarea dosarelor se face în mod aleatoriu, pe principiul cã toatã lumea ar trebui sã vinã la muncã. „Nu am vãzut încã textul legii dar cel mai probabil si noi intrãm în categoria bugetarilor care vor pleca în concediu fãrã platã. Este ceva mai complicat, nu stim ce sistem de rotatie trebuie asigurat, dar în primul rînd trebuie asigurate urgentele. Este ceva fãrã precedent si nu stim cum se va aplica. Presupun cã poate exista posibilitatea pontãrii pentru sase ore, dar nu stiu exact dacã acest lucru e permis“, a declarat judecãtorul Iulian Mitrofan, purtãtor de cuvînt al Tribunalului Neamt. Cam aceeasi situatie era la Judecãtoria Piatra Neamt si Parchetul Judetean unde magistratii asteptau precizãri pentru aplicarea actului normativ.

„Guvernantii au senzatia cã la ora 4.00 iesim pe poartã si încuiem dupã noi“

Hotãrîrea Curtii Constitutionale care a decis cã legea ce trimite bugetarii acasã este constitutionalã i-a luat pe nepregãtite si pe angajatii Primãriei Piatra Neamt dar si pe cei ai Spitalului Judetean.
„Nu am primit nici un fel de informatie oficialã desi am aflat cã legea a fost declaratã constitutionalã. ÃŽn momentul în care actul normativ va fi publicat în Monitorul Oficial evident cã ne vom supune prevederilor legale. Nu am întocmit nici un fel de plan dar vom gãsi cu sigurantã solutii astfel încît sã respectãm si legea dar sã asigurãm si continuitatea activitãtii administrative“, a declarat viceprimarul municipiului Piatra Neamt, Dragos Chitic.
Dacã în cazul primãriei s-a luat decizia de a se supune acestei legi în momentul în care vor fi primite indicatii precise, în spital lucrurile nu stau deloc asa. Medicii nu numai cã sînt revoltati de ideea în sine dar nu vãd, din punct de vedere practic, cum s-ar putea aplica legea. „Nu stiu dacã aceastã lege ne priveste si pe noi întrucît avem mai putin personal decît ar trebui. Practic, ar trebui sã avem circa 2.000 de angajati, ni s-a aprobat o organigramã cu 1.600 de locuri si în realitate avem doar 1.400 de salariati. ÃŽn conditiile astea mi-e greu sã îmi imaginez cum vom trimite oamenii prin rotatie acasã si cum vom putea asigura asistenta medicalã fãrã a periclita siguranta pacientilor“, a declarat managerul spitalului, doctorita Silvia Rosescu. Colegiul Medicilor este scandalizat de aceastã idee si nu vede cum se va proceda. „Am considerat cã este firesc sã existe derogãri pe anumite domenii de activitate. Guvernantii au senzatia cã, în spitalele de urgentã, la ora 4.00 iesim cu totii pe poartã, la fel ca alti functionari publici, si încuiem dupã noi. Lucrurile stau cu totul altfel si, mai ales în conditiile în care avem un deficit de medici, este foarte greu sã gãsesti solutii pentru trimiterea acasã a personalului. De exemplu, la UPU lucreazã trei medici din 12 cîti ar trebui. Dacã trimiti unul acasã timp de cîteva zile, ceilalti doi sînt epuizati si nu vor face fatã solicitãrilor. Si asa se descurcã la limitã, darmite cu unul lipsã. La fel este si la Chirurgie, la ATI sau în alte sectii unde avem deficit major de medici“ a precizat Iosif Koszeghi, presedintele Colegiului Medicilor Neamt.

Administratia judeteanã respectã legea

De cum s-a anuntat cã este constitutionalã legea în baza cãreia concediul fãrã platã se va acorda tuturor bugetarilor, la Institutia prefectului s-a analizat de cãtre prefect si juristi posibilitatea aplicãrii acestor prevederi. Cum în perioada de fatã, pentru Prefecturã pregãtirea alegerilor pentru desemnarea presedintelui este cea mai mare grijã, acordarea concediului fãrã platã a rãmas pe locul doi, dar cu certitudine toti angajatii institutiei vor sta acasã. „ÃŽn urma consultãrilor cu sefii de servicii am stabilit cã vom acorda cele sase zile de concediu fãrã platã, douã zile în noiembrie si patru zile în decembrie. Am luat aceastã decizie bineînteles luînd în calcul faptul cã în lunile noiembrie si decembrie este o perioadã încãrcatã pentru noi, datoritã poregãtirii si desfãsurãrii alegerilor prezidentiale“, a declarat prefectul Mihai Archip. La Consiliul Judetean, legea aceasta a fost mai putin bãgatã în seamnã, pentru cã cel putin pînã vineri, 6 noiembrie, nu a fost publicatã în Monitorul Oficial. „Noi nu am primit nici o directivã în legãturã cu acest concediul fãrã platã, de care trebuie sã beneficieze angajatii Consiliului Judetean. Asteptãm ca legea sã fie publicatã în Monitorul Oficial, sã aparã normele metodologice, si apoi vom gãsi solutiile pentru aplicarea ei. Deocamdatã este prematur sã vorbim despre cum se va acorda concediul fãrã platã“, a declarat Dana Macsim, purtãtor de cuvînt al CJ.

Lucruri complicate si în învãtãmînt

Cît despre dãscãlime, lucrurile sînt si mai complicate, pentru cã vrînd-nevrînd sacrificati vor fi elevii. Liderii de sindicat au subliniat cã sindicalistii iau în calcul sã dea în judecatã statul, dacã bugetarii vor fi trimisi în concediu fãrã platã, deoarece aceastã mãsurã încalcã si contractul colectiv de muncã si Codul Muncii. „Salariatii nu vor asigura activitãti didactice în zilele de concediu fãrã platã si vom actiona în judecatã statul, deoarece mãsura încalcã prevederi legale în domeniu. Legea reorganizãrii unor institutii nu dã dreptul ordonatorilor de credite sã trimitã angajatii în concediu fãrã platã fãrã acordul sindicatelor“, precizeazã sindicalistii. „Ce vinã au elevii sã nu facã ore? De fapt, prin acordarea fortatã a acestui concediu fãrã platã, pedeapsa cade pe capul lor. Se spune cã vor fi chemati la scoalã, dar nu li se va preda si nici nu vor fi evaluati. De ce sã fie frustrati elevii de un drept al lor - dreptul la educatie?“, a spus profesorul Mihai Cozma, directorul Colegiului Tehnic Piatra Neamt.

Politistii pleacã si ei în concediu

Conducerea Politiei Neamt a luat cunostintã de aparitia ordonantei, însã nu au primit nici o precizare cu privire la modul de aplicare. „Nu stim modalitatea în care prevederea va fi pusã în practicã. Cînd vom primi aceste precizãri vom sti clar ce este de fãcut“, a declarat inspectorul principal Cãtãlina Bãdeanu, purtãtorul de cuvînt al Politiei Neamt. Desi sînt functionari cu statut special, politistii erau convinsi cã nu au sanse sã scape de concediul fortat. Ei nu resping ideea si chiar sînt solidari cu ceilalti bugetari. Singura problemã a politistilor este cînd si cum vor fi luate aceste zile de concediu neplãtit. Ei doresc ca cele sase zile sã fie luate pe parcursul a douã luni. „Nu ai cum sã te opui, în conditiile în care bugetul este asa cum este. Ne-am dori, totusi, sã nu fim obligati sã luãm toate zilele într-o singurã lunã, pentru cã ne-ar afecta la salariu. Multi dintre noi avem credite, familii si alte probleme, asa cã nu ne-ar conveni sã luãm bani mai putini. Dacã cele sase zile ar fi împãrtite în perioade diferite, ar fi mult mai bine pentru noi“, ne-a declarat un ofiter de politie.

Articol afisat de 1307 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective