Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Noiembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Ce chin si la Maternitate!

Campania Monitorul - „SOS - Spitalul Judetean“

• gravidele beneficiazã în spital doar de servicii medicale • în rest îsi cumpãrã absolut tot ce au nevoie • maternitatea pietreanã nu mai are medicamente de mult iar materialele sanitare se cumpãrã din banii pacientelor si ale cadrelor medicale • stocul de anticoagulante este pe sfîrsite iar în lipsa acestora, viata femeilor este în pericol • „Facem si noi, medicii si asistentele, chetã pentru a cumpãra toate cele necesare. Chiar la finele sãptãmînii trecute am cumpãrat materiale de 5 milioane de lei vechi“, a declarat Georgeta Vintea, sefa Maternitãtii Neamt •

Între douã contractii gravidele fac liste de cumpãrãturi si dau indicatii sotilor ce sã cumpere din farmacii astfel încît sã poatã aduce pe lume în conditii bune minunea numitã copil. Poate pãrea amuzant dar realitatea aratã cã, de fapt, lucrurile sînt extrem de serioase, ba chiar triste. Cam asa se desfãsoarã lucrurile acum în maternitatea Spitalului Judetean unde, anual, se nasc peste 1.300 de copii. De cîteva luni, femeile care se interneazã în aceastã sectie si care nu vin în conditii de urgentã sînt nevoite sã-si cumpere din banii lor tot ce au nevoie pentru nastere începînd de la seringi, vatã, tifon, fese si pînã la antibiotice. Toate acestea se întîmplã pentru cã, din cauza lipsei banilor, maternitatea nu s-a mai putut aproviziona cu medicamente si materiale sanitare în cantitãti suficiente si astfel, fãrã cumpãrãturile pacientelor, medicii nu ar mai avea cum sã acorde asistenta medicalã. Din pãcate, existã si situatii de urgentã cînd pacienta nu poate fi trimisã sã cumpere cele necesare iar atunci medicii sînt nevoiti sã apeleze fie la materialele si medicamentele cumpãrate de celelalte paciente fie la rezervele pentru extremã urgentã. Acum situatia este mai gravã ca niciodatã, maternitãtii lipsindu-i mateterialele sanitare precum vata, spirtul, betadina, tifonul, mãnusile chirurgicale, seringi, perfuzoare etc.

„Au existat si situatii jenante în care pacientele ne-au cerut explicatii, si pe bunã dreptate“

Lipsesc si medicamente precum antibioticele, anestezicele, anticoagulantele si toate aceste lipsuri pun uneori viata gravidelor în pericol. „Este foarte trist cã am ajuns în aceastã situatie mai ales cã vorbim despre paciente aflate în situatii critice dar si despre copilasi abia veniti pe lume. De ceva vreme am decis sã le rugãm pe paciente sã cumpere toate medicamentele si materialele sanitare de care au nevoie la internare. Am fãcut o listã pe care am, semnat-o si eu dar si ceilalti colegi medici si, din fericire, gravidele s-au arãtat întelegãtoare. Bineînteles cã au existat si situatii jenante în care pacientele ne-au cerut explicatii, si pe bunã dreptate, mai ales cã ele ar fi trebuit sã beneficieze gratuit de aceste servicii pentru cã plãteau asigurãri medicale. Evident cã nu se aplicã aceste reguli în cazul urgentelor. Nu poti trimite o gravidã intratã deja în travaliu la cumpãrãturi asa cã, pentru a ne descurca, rugãm fie celelalte paciente sã ne împrumute din materialele cumpãrate de ele fie, dacã avem, apelãm la stocurile noastre de rezervã. Nu ne bazãm doar pe paciente ci, în fiecare sãptãmînã facem si noi, medicii si asistentele chetã pentru a cumpãra toate cele necesare. Chiar la finele sãptãmînii trecute am cumpãrat materiale de 5 milioane de lei vechi. O mare parte din bani s-au dus pe tifon metraj, material care ne este necesar pentru cîmpurile operatorii. Este 8 lei un metru de tifon iar nouã ne trebuie sãptãmînal sute de metri. Si vorbim despre un material banal“, a declarat Georgeta Vintea (foto), sefa Maternitãtii Neamt.

Anticoagulantele pe sfîrsite

Orice nastere, indiferent cã se produce pe cale naturalã sau prin cezarianã, implicã utilizarea unor medicamente sau materiale sanitare speciale. De exemplu, stocul de anticoagulante precum Clexane sau Fraxiparinã, este aproape epuizat. ÃŽn lipsa acestor medicamente, hemoragiile pacientelor pot fi greu de stãpînit sau pot avea urmãri neplãcute sau chiar grave pe termen lung. Medicii nu stiu cum sã mai economiseascã aceste medicamente care au devenit astfel extrem de valoroase. De ceva timp lipsesc acele subtiri pentru anestezia rahidianã ce se practicã cel mai des în cazul cezarienelor. Aceste ace, foarte lungi si de grosimea unui fir de pãr aproape, nu produc dureri mari în cazul anesteziei propriu-zise si nici nu dau efecte adverse. Medicii sînt obligati sã se împrumute de prin alte sectii dar, în ultima perioadã, nimeni nu prea mai dã cu împrumut de teamã cã vor rãmîne ei în crizã. O altã problemã care poate pãrea neimportantã dar este esentialã în cazul gravidelor este si alimentatia. Femeile au nevoie dupã nastere de o alimentatie bogatã în vitamine si proteine tocmai pentrui a se reface mai rapid. Dacã în cazul multor mãmici, rudele le aduc mîncarea de acasã, existã si foarte multe femei care sînt din comune îndepãrtate ale judetului si cãrora nu le aduce nimeni nici mãcar un colt de pîine. „Nu stiu cît va mai dura situatia aceasta dar este extrem de greu pentru toatã lumea. Si viitorul pare tot mai sumbru. Ca medic, te simti încoltit iar pentru paciente situatia este mai mult decît nedreaptã“, a mai spus medicul Georgeta Vintea.

CASETÃ

Reamintim cã Monitorul a declansat o campanie pentru a ajuta spitalul nemtean care se aflã într-o situatie criticã. Au fost extrem de multe donatii, dar sînt asteptate si altele. La Credit Europe au fost deschise douã conturi.
- RO83FNNB007902581073EU01 - cont pentru euro
- RO72FNNB007902581073RO03 - cont pentru lei
Societatea care detine conturile: SC Grupul de Presã Accent SRL,
RO: 14799189
Swift-ul bãncii (pentru transferul de valutã): FNNB RO BU.

Articol afisat de 1170 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective