Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Noiembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Dosarul Piscicola“- un singur învinuit

• dupã ani de zile de cercetãri si mega anchete, „Dosarul Piscicola“ a ajuns de unde a plecat • adicã la Politia Neamt, unde politistii au fãcut cercetãri fatã de o singurã persoanã, si anume administratorul firmei din Mehedinti care a achizitionat pachetul de actiuni al societãtii nemtene • celelalte persoane cercetate, fosti ministri sau fosti angajati ai Agentiei Domeniilor Statului, au scãpat basma curatã • motivul: faptele s-au prescris •

Istoria „Dosarului Piscicola“ se apropie cu pasi repezi de final, însã nimeni nu se astepta ca dupã mai bine de cinci ani de anchete sã se ajungã aici. Dupã ce s-a plimbat ani buni pe la mai multe parchete, dosarul a revenit la Neamt, pe masa politistilor nemteni. Cu alte cuvinte a ajuns de unde a plecat, politistii nemteni fiind primii care au fãcut o anchetã în acest caz. Din 2003 si pînã în prezent, ancheta s-a plimbat pe la fostul PNA Bacãu, unde a fost declinat. Ulterior, tot din motive de competentã, dosarul a ajuns la DNA Bucuresti. Mai departe, lucrarea penalã a fost trimisã la Parchetul de pe lîngã ÃŽnalta Curte de Casatie si Justitie. De aici a fost retrimis la DNA Bucuresti care, la rîndul sãu, i-a fãcut vînt în provincie, adicã la DNA Bacãu. Dupã ce a mai zãcut o perioadã prin fisetele procurorilor anticoruptie, dosarul a fost trimis la Parchetul Judetean Neamt care l-a pasat Parchetului Local. Cum era de asteptat, ancheta a fost preluatã si finalizatã de ofiteri din cadrul Serviciului de investigare a fraudelor. Oamenii legii au întocmit referatul de terminare a urmãririi penale, în cauzã fiind retinute doar faptele comise de Alin Iuliu Udriste, patronul societãtii Proora Impex SRL din Drobeta Turnu Severin, firmã care a cumpãrat pachetul majoritar de actiuni al societãtii Piscicola. ÃŽn ceea ce priveste celelalte persoane care la un moment dat fuseserã cercetate în acest dosar, anchetatorii au dispus scoaterea lor de sub urmãrire penalã pe motiv cã fapta pusã în sarcina lor, si anume cea de abuz în serviciu, s-a prescris. Cu alte cuvinte, dupã ce a fost plimbat ani buni si „scuturat“ de învinuiti, dosarul a ajuns înapoi la Piatra Neamt mai sãrac decît a plecat.
În ceea ce-l priveste pe Udriste, politistii au propus trimiterea lui în judecatã pentru comiterea infractiunilor de înselãciune, fals si uz de fals. Rãmîne de vãzut dacã procurorul desemnat sã facã cercetãri în acest caz va dispune sau nu trimiterea mehedinteanului în judecatã. Initial, politistii nemteni stabiliserã cã mega-escrocheria Piscicola Neamt a prejudiciat statul cu suma de 14,4 miliarde de lei, dosarul fiind trimis la DNA Bacãu. Ulterior, ancheta a intrat pe mîna procurorilor anticoruptie bucuresteni, acestia stabilind cã mai multe persoane cu functii importante în cadrul Agentiei Domeniului Statului (ADS) au comis fapte grave. La vremea respectivã, 11 persoane din cadrul ADS, un primar din judetul Mehedinti si doi functionari bancari, erau cercetati sub aspectul comiterii infractiunilor de abuz în serviciu contra intereselor persoanei si intereselor publice, folosirea cu rea-credintã a bunurilor societãtii pentru a favoriza o altã societate si stabilirea cu intentie a unei valori diminuate fatã de valoarea comercialã realã a bunurilor apartinînd societãtii, precum si pentru fapte prevãzute de Legea 78/2000 privind fapte de coruptie si asimilate celor de coruptie. Din toate aceste infractiuni a rãmas numai abuzul în serviciu, faptã care, asa cum spuneam s-a prescris.

Povestea unei escrocherii de proportii

Societatea Piscicola SA Neamt, care detinea 14 hectare de teren, 475 de hectare de luciu de apã, utilaje, bunuri evaluate la aproximativ 9 miliarde de lei, a fost vîndutã în toamna anului 2003 cu doar 1,6 miliarde de lei. Un pret rusinos care reprezenta, la acea vreme, valoarea unui apartament bun într-o zonã rezidentialã a orasului. La data vînzãrii, în cele 14 iazuri exista peste a cãrui valoare a fost stabilitã la 6,5 miliarde de lei. Licitatia a avut loc la sediul Agentiei Domeniului Statului Bucuresti si a fost cîstigatã de firma Proora Impex SA Drobeta Turnu Severin. Celelalte douã firme, care s-au înscris la licitatie, Asociatia Piscicolã-PAS Neamt (n.r. societatea angajatilor societãtii Piscicola) si Panrom SA Neamt nu au mai ajuns sã oferteze pentru pachetul majoritar. Prima a fost exclusã ca urmare a unor manevre murdare, iar cea de-a doua a renuntat sã mai participe la licitatie dupã ce a trecut de faza de preselectie. Culmea este cã, desi pachetul de actiuni scos la vînzare a fost de 8,9 miliarde de lei, cîstigãtorul nu a plãtit decît 1,6 miliarde de lei. Imediat dupã licitatie, reprezentantii Pisciola PAS s-au adresat instantelor de judecatã. De asemenea, Politia Neamt s-a sesizat si a demarat o anchetã. Acum, dupã mai bine de 6 ani de la comiterea uneia dintre cele mai mari escrocherii postdecembriste, aflãm cã este posibil sã existe un singur vinovat. Bineînteles, nu este tîrziu ca si acesta sã fie scos basma curatã.

Articol afisat de 1415 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective