Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Noiembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Gripã porcinã si la Roman

• un adolescent, de 16 ani, elev la Liceul de Muzicã Bacãu si un barman, de 23 de ani, din Roman, au fost infectati cu virusul AH1N1 • ambii sînt internati în Sectia Boli Infectioase de la Spitalul Roman • în judet, sînt acum 5 cazuri de gripã nouã •

Primele douã cazuri de gripã AH1N1 au fost confirmate duminicã, 8 noiembrie, la Roman la doi tineri, în vîrstã de 16, respectiv 23 de ani. Ambii tineri infectati cu virusul nou sînt din municipiul de la malul Moldovei, adolescentul învãtînd la Liceul de Muzicã din Bacãu, iar tînãrul în vîrstã de 23 de ani este barman la un local din Roman. Bãiatul de 16 ani a fost izolat de colegii de clasã, fiind internat în prezent la Sectia de Boli Contagioase a Spitalului Roman, pentru tratamentul antiviral specific. Doctor Roxana Pipirigeanu, medic sef al Compartimentului Epidemiologic din cadrul Directiei de Sãnãtate Publicã Neamt, a declarat cã a fost declansatã o anchetã epidemiologicã la Liceul de Muzicã din Bacãu, de care se ocupã reprezentantii DSP din judetul limitrof, care vor stabili si izola persoanele ce au intrat în contact cu liceenul în vîrstã de 16 ani. „Adolescentul în vîrstã de 16 ani locuieste singur în Roman. Acesta a fost internat în Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Roman, sub tratament cu medicamente antivirale corespunzãtoare. Tînãrul prezintã o formã usoarã de boalã si va rãmîne sub supravegherea medicilor. ÃŽn cel de-al doilea caz de gripã AH1N1, confirmat la Roman, este vorba despre un tînãr, care a stat mai mult timp în compania unui prieten, student în Iasi, fãrã însã ca acesta sã prezinte vreun simptom de gripã nouã. Ambii pacienti au o stare generalã bunã“, a declarat doctor Roxana Pipirigeanu, medic sef al Compartimentului Epidemiologic, din cadrul DSP Neamt. Pînã în prezent, în judetul Neamt au mai fost confirmate trei cazuri de gripã nouã, la Piatra Neamt. Managerul interimar al Spitalului de Urgentã Roman, medicul Mircea Coadã, a declarat cã, în urma unui protocol încheiat cu Spitalul de Boli Infectioase din Iasi, pacientii confirmati cu gripa nouã nu vor mai fi trimisi în clinicã, urmînd sã primeascã tratamentul specific, cu antivirale, la Sectia Boli Infectioase a unitãtii romascane: „Asa cum am mai precizat, Sectia Boli Infectioase este pregãtitã sã facã fatã solicitãrilor venite din partea bolnavilor infectati cu virusul AH1N1. Cazurile depistate la Roman si teritoriu vor fi tratate pe plan local“. Medicii însã se asteaptã ca în perioada urmãtoare numãrul cazurilor sã creascã.

Simptomele noii maladii

Noul virus gripal AH1N1 se transmite la persoane în acelasi mod ca si virusul gripei sezoniere (prin picãturile rãspîndite de o persoanã infectatã care tuseste sau strãnutã sau, indirect, atunci cînd picãturile sau secretiile din nas sau gît ajung pe mîini sau pe alte suprafete care sînt atinse de alte persoane, care îsi duc apoi mîna la gurã sau nas). Virusul nu se transmite prin consumul de carne de porc sau produse din carne de porc manipulate si prelucrate termic în mod corespunzãtor. În general, simptomele clinice sînt similare cu cele ale gripei sezoniere umane (frison, febrã 39-40 grade, dureri de cap, ale globilor oculari, ale muschilor si articulatiilor, stare de slãbiciune generalã, senzatia de întepãturi în nas si gît, strãnut, secretii nazale apoase, nas înfundat, tuse seacã, chinuitoare). Persoanele infectate pot sã nu aibã nici un fel de simptome, dar pot evolua rapid pînã la pneumonie severã ce poate culmina chiar cu moartea bolnavului.

Metode de prevenire

Metodele nespecifice de prevenire a gripei dar si a celorlalte viroze respiratorii se referã la urmãtoarele aspecte: evitarea aglomeratiilor, evitarea contactului cu persoanele bolnave, pãstrarea distantei (cel putin un metru) fatã de persoanele bolnave care tusesc sau strãnutã, folosirea servetelelor în caz de tuse sau strãnut si aruncarea acestora la cos dupã utilizare, spãlarea frecventã, cu apã caldã si sãpun, a mîinilor dupã ce strãnutãm, tusim, ne suflãm nasul si înainte de a mînca, aerisirea încãperilor (sãli de clasã, dormitoare), evitarea stationãrii în frig timp îndelungat, prezentarea obligatorie la medicul de familie odatã cu aparitia primelor semne de boalã.

Tratamentul

Gripa porcinã se trateazã doar cu antivirale precum Tamiflu. Acesta este un medicament ce nu se gãseste în farmacii ci este doar pentru uz spitalicesc. Orice alt medicament este ineficient în tratarea bolii. Vaccinarea antigripalã împotriva noului virus este singura metodã eficace de prevenire. În mod normal, vaccinarea trebuie fãcutã în perioada octombrie - decembrie, în special grupelor de populatie care pot transmite gripa cît si persoanelor cu risc crescut de a face complicatii datorate gripei. Vaccinarea împotriva porcinei va începe la sfîrsitul acestei luni si primii vor fi imunizati studentii, liceenii si angajatii spitalelor.

Articol afisat de 2092 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, L. BUGA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective