Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Noiembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Primul bolnav cu AH1N1 internat în spital

• pacienta, din comuna Borca, este internatã la un spital din Tîrgu Mures • alte 3 cazuri noi au fost confirmate în judet • unul este al unei femei recent întoarsã din Italia • celelalte douã sînt ale unor elevi de la Scoala Ghindãoani • ele se adaugã celorlalte opt confirmate de cîteva zile • la Seminarul „Sfîntul Gheorghe“ Roman mai este un caz, dar elevul este din Bacãu •

Gripa AH1N1 continuã sã dea iama printre nemteni, joi, 19 noiembrie, numãrul total de cazuri ajungînd la 19. Se pare cã virusul începe sã devinã mai agresiv, o nemteancã infectatã cu gripã porcinã fiind deja internatã în spital. Este vorba despre o femeie, în vîrstã de 50 de ani, din comuna Borca dar care se aflã în acest moment internatã în Spitalul de Boli Infectioase din Tîrgu Mures. Medicii epidemiologi din cadrul Directiei de Sãnãtate Publicã Neamt au aflat despre acest caz de la omologii din orasul ardelean miercuri seara. Doctorii mureseni au anuntat cã la spitalul mai sus mentionat s-a internat o pacientã din judetul Neamt, mai exact, din Borca. Pentru cã avea simptome de infectare cu noul virus gripal, cadrele medicale au prelevat teste de la pacientã pe care le-au trimis spre analizã la Institutul Cantacuzino, în Bucuresti. Miercuri dupã amiazã au venit rezultatele care au confirmat faptul cã femeia are gripa AH1N1. Pacienta a rãmas în continuare în spital unde este supusã tratamentului si se aflã sub supraveghere medicalã. DSP Neamt nu a fost anuntatã dacã pacienta suferã si de alte boli cronice sau afectiuni respiratorii care ar putea duce la complicarea bolii. „Singurele informatii oferite au fost acestea: pacienta are AH1N1 si rãmîne internatã în spitalul din Tîrgu Mures. Nu stim dacã starea acesteia este mai gravã sau de ce s-a luat decizia de a o interna. Pe de alt parte, pacienta nu s-a dus la medicul de familie din comunã sau la vreun alt doctor în Neamt, ea preferînd sã meargã direct la Tîrgu Mures unde a si fost diagnosticatã. Femeia mai are 4 contacti acasã care au rãmas sub supraveghere epidemiologicã“, a precizat medicul Roxana Pipirigeanu, sefa Compartimentului Epidemiologic din cadrul DSP Neamt.
În afara acestui caz, miercuri seara si joi dimineatã, alte trei persoane din judet au fost diagnosticate ca fiind infectate cu noul virus gripal. Este vorba despre o femeie, de 53 de ani, din comuna Podoleni, recent întoarsã din Italia. Aceasta a revenit în tarã la începutul sãptãmînii si deja acuza simptome gripale. Femeia nu a stat prea mult pe gînduri si s-a prezentat la spital, la Boli Infectioase. Avînd în vedere cã se întorsese din Italia, medicii i-a luat probe pe care le-au trimis spre analize la Institutul Cantacuzino iar rezultatele au confirmat faptul cã are AH1N1. Pacienta este bine, primeste tratament si i s-a recomandat sã rãmînã la domiciliu. Nu are contacti iar ea este supravegheatã de medicul de familie. Celelalte douã cazuri de gripã au fost confirmate pe simptome clinice si epidemiologice la alti doi elevi de la Scoala Ghindãoani, colegi de clasã cu ceilalti bolnavi. În aceste cazuri, medicii de la DSP nu au dispus mãsuri speciale, copiilor fiindu-le recomandat sã rãmînã izolati la domiciliu. În aceste conditii, la Ghindãoani sînt confirmate 10 cazuri, toate fiind la elevi. Scoala a fost deja închisã de la începutul acestei sãptãmîni si cursurile se vor relua la începutul sãptãmînii viitoare, dupã o nouã dezinfectie.
Un al doilea elev din cadrul Seminarului Ortodox „Sfîntu Gheorghe“ Roman a fost confirmat cu virusul gripal AH1N1. Seminaristul este originar din Bacãu, elev în clasa a IX-a. Primul caz la aceastã unitate scolarã a fost certificat marti, 17 noiembrie, tînãrul în cauzã fiind într-a X-a. La seminar cursurile la douã clase au fost suspendate. „Continuã triajul epidemiologic la celelalte clase. Elevilor care vor fi depistati cu viroze li se vor recolta analizele necesare. Se face dezinfectia sãlilor respective de clasã ca, de altfel, în toatã unitatea de învãtãmînt. ÃŽn ambele cazuri confirmate cu virusul gripal A/H1N1, victimele sînt monitorizate de cãtre colegii nostri de la DSP Bacãu“, a mai afirmat doctor Roxana Pipirigeanu.
Medicii atentioneazã populatia sã respecte toate mãsurile de prevenire a îmbolnãvirii cu gripa nouã, respectiv evitarea aglomeratiilor si a contactului cu persoanele bolnave, pãstrarea distantei de cel putin un metru fatã de persoanele bolnave care tusesc sau strãnutã, folosirea servetelelor în caz de tuse sau strãnut si aruncarea acestora la cosul de gunoi dupã utilizare.

Articol afisat de 1024 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, L. BUGA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective