Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Noiembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
E-ON, INAMICUL DIN CURTE

E-ON, INAMICUL DIN CURTE

• o familie din Dumbrava Rosie are numai necazuri din cauza a trei stîlpi care apartin E-ON • sotii Cucoarã afirmã cã nu pot folosi aproximativ 2.000 de metri pãtrati de teren detinut cu acte • care acte nu au nici o valoare pentru cã stîlpii se aflã chiar pe respectiva suprafatã • disconfort creeazã si angajatii E-ON care vin periodic la transformatorul amplasat pe unul dintre stîlpi • familia Cucoarã a solicitat E-ON sã-i plãteascã chirie sau sã mute stîlpii, însã nu au primit nici un rãspuns •

Familia Cucoarã din Dumbrava Rosie este decisã sã actioneze în instantã societatea E-ON Electrica pe motiv cã reprezentantii acesteia ar refuza purtarea unui dialog pentru rezolvarea unei probleme care îi afecteazã direct. La mijloc este vorba de trei stîlpi de medie tensiune si un transformator electric, pe care firma E-ON îi are exact pe proprietatea familiei Cucoarã. Oamenii spun cã de ani buni încearcã sã gãseascã o solutie, însã cei de la E-ON nu-i bagã în seamã. Nemultumirea familiei Cucoarã pare a fi justificatã în conditiile în care o suprafatã de aproximativ 2.000 de metri de teren intravilan, cu iesire la sosea, nu poate fi folositã din cauza celor trei stîlpi. Dacã ne gîndim cã în zona respectivã pretul unui metru pãtrat de teren era, anul trecut, în jur de 40 de euro, rezultã cã sãtenii ar fi putut obtine o sumã frumusicã din vînzarea suprafetei respective. Acest lucru nu a fost posbil, întrucît eventualii cumpãrãtori au refuzat sã încheie o afacere în momentul în care au vãzut cei trei stîlpi. Supãrarea este cu atît mai mare, cu cît oamenii plãtesc taxe si impozite pentru un teren pe care nu-l pot folosi. Nemultumitii spun cã au încercat sã rezolve situatia pe cale amiabilã, însã E-ON nu le-a dat nici un rãspuns. În ultima perioadã, sotii Cucoarã au încercat sã interzicã angajatilor E-ON sã intre pe proprietatea lor pentru a efectua diverse lucrãri la transformatorul electric. Însã nici asa nu a mers, pentru cã de fiecare datã a intervenit primarul care i-a rugat sã-i lase pe electricieni sã-si facã treaba, în caz contrar existînd riscul ca localitatea sã rãmînã în beznã.

Scrisoare cãtre E-ON

ÃŽn septembrie 2009, Neculai Cucoarã a trimis societãtii E.ON Moldova o adresã în care a prezentat cu lux de amãnunte situatia. „Sînt proprietarul unui teren în suprafatã de 4.270 de metri pãtrati, în conformitate cu titlul de proprietate 28/116/aprilie 1992. Pe acest teren se aflã locuinta mea si toate anexele gospodãresti. Pe terenul din grãdina alãturatã constructiilor, în anii ‘60 s-a instalat un post transformator si, separat, doi stîlpi de înaltã tensiune, ocupîndu-mi suprafata de 150 metri pãtrati. Din cauza acestor stîlpi nu pot folosi întregul teren, nu pot construi pe el, suferind un prejudiciu important în calitate de proprietar. Am încercat în anii precedenti sã reglementez aceastã situatie tinînd seama cã acesti stîlpi au fost amplasati la vremea respectivã fãrã consimtãmîntul meu, dar de fiecare datã am întîmpinat greutãti din partea conducerii fostului IRE. Consider cã nu existã un temei legal care sã-mi încalce dreptul meu de proprietate. ÃŽn consecintã, vã rog sã luati mãsurile ce se impun, respectiv ridicarea de pe terenul meu si mutarea lor pe domeniul public. Dacã nu, vã obligati sã încheiem un contract în baza cãruia sã-mi plãtiti o chirie lunarã în urma negocierii pe care o vom purta. ÃŽn cazul în care nici de aceastã datã nu se va rezolva doleanta mea, voi fi nevoit sã mã adresez instantelor de judecatã pentru apãrarea dreptului de proprietate ce îmi este încãlcat“, se aratã în scrisoarea înaintatã societãtii E.ON Moldova.

„Nu au decît sã gãseascã solutii“

Aurica Cucoarã afirmã cã scrisoarea a rãmas fãrã rãspuns, drept pentru care a decis sã interzicã accesul angajatilor E-ON pe terenul sãu. „Nu am primit nici un rãspuns la adresã si am decis sã nu-i mai las sã intre, este proprietatea mea. Nu au decît sã gãseascã solutii. Sã cumpere terenul, sã plãteascã chirie, sã-si ia stîlpii sau sã accepte o compensare cu energia electricã. Am zis cã nu-i mai las, însã nu am putut sã fac acest lucru. De fiecare datã a intervenit domnul primar care m-a rugat sã-i las sã intre la transformator, pentru cã altfel oamenii din sat ar fi rãmas fãrã curent. Eu înteleg, însã nu putem sta la infinit asa. Terenul nu poate fi folosit nicicum, dar taxe pe el plãtim. Nu poate fi vîndut, nu se poate construi, nimic. ÃŽn plus, este destul de aproape de casa noastrã si este destul de periculos. Desi mi s-a spus cã legea mã obligã sã-i las sã intre pe terenul meu, nu vom sta asa. Ne vom adresa instantei, pentru cã nu este normal ca cineva sã-ti foloseascã un bun pe care îl ai în proprietate“, a declarat Aurica Cucoarã.

„Noi le dãm dreptate“

Reprezentantii primãriei Dumbrava Rosie cunosc foarte bine problema familiei Cucoarã, însã spun cã nu pot face mare lucru. „Noi le dãm dreptate oamenilor si nu avem nimic împotriva lor. Am purtat discutii cu EON pentru a muta stîlpul cu transformator în afara proprietãtii, însã nu se poate pentru cã nu vor cei de la drumuri. Distanta dintre stîlp si axul drumului ar trebui sã fie de 15 metri, conditie care nu este îndeplinitã. Noi nu avem nici o vinã în toatã aceastã poveste. Credem cã ar fi fost bine dacã situatia ar fi fost rezolvatã de EON. Si Legea energiei este de partea lor. Pe de altã parte, familia Cucoarã are dreptatea ei. Cei trei stîlpi sînt amplasati în asa fel, încît o bunã suprafatã de teren, aflatã la stradã, nu poate fi folositã. Dacã ar fi fost un stîlp, era o treabã, însã sînt trei care nici mãcar nu se aflã la limita proprietãtii. Sînt chiar în mijlocul grãdinii, ceea ce te împiedicã sã construiesti sau sã dai o altã utilitate terenului. Nu mai spun de vînzare, pentru cã nimeni nu cumpãrã un teren cu stîlpi pe el. Dacã punem la socotealã si faptul cã în zona respectivã angajatii de la EON intrã destul de des, deranjul familiei pare a fi de înteles. Stiu cã familia Cucoarã a încercat sã rezolve situatia, însã nu a reusit. ÃŽn cele din urmã trebuie sã se ajungã la o întelegere“, a declarat Vasile Drãniceru, viceprimarul comunei Dumbrava Rosie.

E-ON se apãrã cu Legea Energiei

Reprezentantii firmei E-ON invocã prevederile Legii Energiei care, printre altele, stipuleazã cã „terenurile pe care se situeazã retelele electrice de distributie existente la intrarea în vigoare a prezentei legi sînt si rãmîn în proprietatea publicã a statului“. Trebuie spus cã în tarã au mai existat astfel de probleme, însã sînt destul de rare cazurile ca cel al familiei Cucoarã.
„Legea Energiei nr. 13/2007, prevede la articolul 41, pct.4, cã suprafetele ocupate de instalatiile distributie a energiei electrice existente la intrarea în vigoare a legii sînt si rãmîn în proprietatea publicã a statului. Totodatã, potrivit acestei legi, drepturile de uz si servitute asupra proprietãtilor afectate de capacitãtile energetice de utilitate publicã revin distribuitorului de energiei electricã si se realizeazã cu titlu gratuit pe toatã durata existentei instalatiilor.
Proprietarii terenurilor afectate de instalatiile electrice amplasate dupã intrarea în vigoare a acestei legi vor fi despãgubiti de cãtre distribuitorul de energie electricã, în baza unor conventii încheiate între cele douã pãrti, numai pentru prejudiciile cauzate de interventiile pentru diverse lucrãri de întretinere, retehnologizãri. În aceste conventii sînt stabilite: cuantumul indemnizatiilor si despãgubirilor, precum si modul de platã a acestora.
ÃŽn ceea ce priveste cazul la care faceti referire, instalatia de distributie a energiei electrice era în functiune la momentul intrãrii în vigoare a Legii Energiei“, se aratã într-un comunicat remis redactiei de cãtre Departamentul de Relatii Publice si Comunicare E.ON România.

Greu si în instantã

Am discutat speta cu un avocat nemtean care ne-a precizat cã în situatia familiei Cocoarã se aflã multe altele în judetul Neamt. „ÃŽn astfel de situatii, legea nu este de partea proprietarului, pentru cã aceste instalatii sînt considerate de utilitate publicã, iar terenul ar fi în proprietatea statului. ÃŽn cazul de fatã, este recomandat ca familia respectivã sã încerce o conciliere directã cu reprezentantii EON. Dacã nu se rezolvã nimic, se poate merge mai departe în instantã, iar în timpul procesului sã se invoce exceptia de neconstitutionalitate a articolului de lege care stipuleazã cã aceste instalatii de utilitate publicã se aflã pe terenul statului. Aceasta este singura sansã, respectiv Curtea Constitutionalã sã declare articolul de lege respectiv neconstitutional“, ne-a declarat avocatul nemtean. Dar pînã la Curtea Constitutionalã e cale lungã, iar familia Cucoarã nu întelege cum un teren care-i apartine, de fapt nu-i apartine.

Articol afisat de 1817 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective