Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Noiembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Salvamont, 40 de ani de existentã

• printre primele formatii salvamont din tarã s-a numãrat si cea din judetul Neamt • la întîlnirea salvamontistilor de la Poiana Brasov, Raul Papalicef a primit o diplomã de onoare pentru activitatea deosebitã • Mihai Cazacu a primit o diplomã de excelentã pentru întreaga activitate în Serviciul Public Neamt •

ÃŽn acest an, activitatea de salvare în munti, cunoscutã sub denumirea de Salvamont a împlinit 40 de ani de existentã. Cu aceastã ocazie, salvamontistii din toatã tara s-au întîlnit, la sfîrsitul sãptãmînii trecute, la Poiana Brasov, unde a avut loc Conferinta Nationalã Salvamont. La aceastã manifestare au participat reprezentanti ai forurilor centrale ANSMR, conducãtorii institutiilor din teritoriu dar si cei care acum 40 de ani au reusit sã convingã regimul comunist cã înfiintarea unui serviciu de salvare în munti este absolut necesar. S-au decernat premii, plachete comemorative si diplome, „seniorii“ salvamontului românesc fiind primii care s-au bucurat de recunostinta celor prezenti.
A urmat decernarea trofeelor si a diplomelor de onoare, diplome oferite salvatorilor montani care s-au evidentiat. Nu au fost uitate nici serviciile publice salvamont, cele mai bune primind diplome. Prezent la conferintã, Raul Papalicef, seful Salvamont Neamt a primit o diplomã de onoare pentru activitatea desfãsuratã, iar Mihai Cazacu o diplomã de excelentã pentru întreaga sa activitate în cadrul Serviciului Public Salvamont Neamt.
În anul 1969, un grup de alpinisti, din cadrul Federatiei Române de Alpinism, împreunã cu cîteva persoane care aveau relatii la nivel înalt, au pus bazele primului act normativ pentru acest domeniu. Acestia au propus Guvernului un proiect care, la data de 25 ianuarie 1969, s-a concretizat prin HCM nr. 160. Printre formatiile Salvamont nominalizate atunci, în acest HCM, se afla si cel al orasului Bicaz. Actul normativ cuprindea norme tehnice, medicale, echipamente pentru dotare si alte anexe pentru standardizarea diurnelor, sporurilor de periculozitatede care beneficiau salvamontistii la interventii. De asemenea, apãruserã norme pentru marcarea traseelor turistice si norme de prevenire a accidentelor montane. Întreaga activitate se fãcea cu voluntari selectionati din cadrul echipelor de alpinism, orientare turisticã, schiori si medici. În perioada de pionierat, cei care se angajaserã în activitatea Salvamont au dat dovadã de foarte mare angajament din toate punctele de vedere, atît în ceea ce priveste munca efectivã, cît si din punct de vedere material. Ulterior, dupã Revolutie, mai exact în anul 1996 a apãrut Hotãrîrea de Guvern 1269, care a cãutat sã actualizeze activitatea Salvamont noilor realitãti. În 2003, si aceastã Hotãrîre de Guvern a fost înlocuitã. În anul 2004, beneficiind de sustinerea Ministerului Transportului, Asociatia Nationalã Salvamont a obtinut o finantare de 320 miliarde lei, bani care au fost repartizati formatiilor salvamont din tarã, în vederea dotãrii acestora cu materiale si echipamente. Din acel moment, aproape toate formatiile sînt dotate cu masini de interventie, ATV-uri si motosãnii. Ulterior, a apãrut Dispeceratul National Salvamont care a luat fiintã în anul 2004.

Articol afisat de 1048 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective