Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Noiembrie 2009
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Gest caritabil unic în Neamt

Gest caritabil unic în Neamt

• în campania electorală de anul trecut, înainte de a ajunge parlamentar, Culită Tărâtă, a promis sprijin localnicilor din comuna Români • TCE 3 Brazi a cultivat 65 de hectare cu porumb iar banii obtinuti din vînzarea recoltei vor merge la oamenii săraci din localitate • se vrea si electrificarea unor gospodării în care nu se stie ce e becul • „Ajutorul oferit de domnul Tărîtă este mană cerească pentru noi“, a declarat primarul comunei Români, Manole Ciobanu • „Cînd am preluat acele suprafete de teren, erau într-o stare jalnică. Luni, pe 23 noiembrie, am început recoltarea porumbului si am obtinut o productie medie la hectar de 6.500 de kilograme. Toate profiturile vor ajunge la familiile necăjite din Români, noi făcînd lucrările absolut gratuit“, a declarat inginerul Vasile Iacob, de la TCE 3 Brazi •

Promisiunile electorale sînt îndeplinite mai mult sau mai putin (de regulă rămîn la stadiu de intentie) de politicieni care, odată ce si-au atins scopul, cam uită de uită de cele spuse. Există totusi si oameni care nu aruncă vorbe în vînt, unul dintre ei fiind deputatul PSD de Neamt, Culită Tărîtă. Acesta a dovedit în numeroase rînduri că este un om de cuvînt iar lucrurile promise de acesta, indiferent că au fost în campanie electorală sau nu, s-au concretizat cît de rapid s-a putut. O astfel de promisiune îndeplinită este cea referitoare la sprijinul acordat locuitorilor săraci din comuna Români. Aflat anul trecut în campanie pentru alegerile parlamentare, Culită Tărîtă a ajuns si în această localitate. Primarul Manole Ciobanu i s-a plîns de problemele pe care le întîmpină si de faptul că foarte multi locuitori din zonă nu-si mai cultivă terenurile din cauza sărăciei. În aceste conditii si auzind si faptul că aproximativ 200 de familii din localitate trăiesc sub pragul de subzistentă, Culită Tărîtă a căutat o cale de a veni în sprijinul acestor oameni necăjiti. În scurt timp, între firma TCE 3 Brazi si Consiliul Local s-au pus bazale unui parteneriat caritabil. „Domnul Tărîtă ne-a propus să găsim o suprafată mare de teren agricol, dacă se poate într-o singură parcelă sau în parcele alăturate iar dumnealui s-a arătat dispus să lucreze aceste pămînturi pe banii lui. Banii obtinuti din vînzarea recoltei urmează să fie dati familiilor nevoiase din localitate si să fie folositi pentru binele comunitătii. Noi am găsit o suprafată de teren de circa 65 de hectare care fusese lăsată pîrloagă de către săteni. Încă din toamna trecută, cei de la TCE 3 Brazi au început să lucreze acest teren, pe banii lor iar în primăvară l-au cultivat cu porumb. Iată că acum, la începutul acestei săptămîni am ajuns să recoltăm productia de pe aceste terenuri si estimăm noi că vom avea o recoltă bună chiar dacă anul acesta ne-a afectat si seceta dar ne-a bătut si grindina, si nu o dată ci doar de două ori“, a declarat primarul comunei Români, Manole Ciobanu.

Cultivarea celor 65 de hectare a costat TCE 1,6 miliarde de lei

Terenurile cultivate de TCE 3 Brazi la Români au costat această firmă peste 1,6 miliarde de lei vechi, bani care nu vor fi recuperati. „Cînd am preluat acele suprafete de teren erau într-o stare jalnică. Erau îmburuienate si nu mai fuseseră cultivate de mult timp. Am făcut anul trecut, în toamnă arăturile si fertilizarea iar în primăvara acestui an am făcut din nou lucrările agricole necesare. Apoi am însămîntat terenul cu hibrizi de calitate Pioneer. La începutul acestei săptămîni, mai exact luni, pe 23 noiembrie, am început recoltarea porumbului si am obtinut o productie medie la hectar de 6.500 de kilograme. Este o recoltă bună chiar dacă anul acesta nu a fost tocmai propice agriculturii, fiind secetă iar grindina a bătut de două ori la Români. Cu toate acestea, am obtinut o cantitate mare de porumb iar toate profiturile vor ajunge la familiile necăjite din localitate, noi făcînd lucrările absolut gratuit“, a declarat inginerul Vasile Iacob de la TCE 3 Brazi. Porumbul de pe întreaga suprafată de teren va ajunge într-o bază de receptie unde va fi cumpărat la pretul pietii. Banii care vor fi obtinuti din vînzarea recoltei vor intra la bugetul local al comunei Români care, potrivit parteneriatului încheiat cu Culită Tărîtă, va trebui să-i dea familiilor necăjite iar ce va mai rămîne va fi folosit pentru acte caritabile sau pentru realizarea unor investitii în localitate. „În comună avem circa 200 de familii care trăiesc doar din ajutoare sociale sau chiar nu au nici un fel de venituri. Banii obtinuti din vînzarea recoltei de porumb vor merge cu prioritate către acestia. De asemenea, as mai vrea ca din banii obtinuti să finalizăm extinderea retelei de energie electrică din comună. Mai avem cam 25 de case care nici acum nu sînt racordate la curent electric iar bani pentru realizarea acestei investitii nu am avut niciodată. Sîntem o comună mică, cu foarte putini agenti economici asa că încasările la bugetul local sînt foarte mici si de aceea nu ne-au ajuns niciodată banii pentru această investitie. Banii pe care îi vom primi acum de la initiativa domnului Tărîtă sînt mană cerească pentru noi si ne vor prinde tare bine. Conform protocolului încheiat cu dumnealui, după ce vom veni în sprijinul familiilor sărace si vom racorda toate gospodăriile la reteaua de energie electrică, banii care ne vor prisosi vor merge la biserici. Iată că există si oameni care se tin de cuvînt si îsi respectă promisiunile electorale iar pentru asta noi nu putem decît să-i multumim domnului deputat Tărîtă“, a mai adăugat primarul Manole Ciobanu. Se estimează că din vînzarea recoltei de porumb realizată pe cele 65 de hectare vor fi încasate peste 1,5 miliarde de lei vechi, bani care vor fi alocati doar unor scopuri caritabile.

Articol afisat de 1452 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Adăugat de dispeceru la data 25.11.2009 23:24
asta da articol!
nicaieri in lumea asta nu intalnesti atata mizerie ca in presa romaneasca. ce vezi cand te uiti in oglinda ziaristo? oare crezi tu ca ma poti manipula?
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective