Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Noiembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Gest caritabil unic în Neamt

Gest caritabil unic în Neamt

• în campania electoralã de anul trecut, înainte de a ajunge parlamentar, Culitã Tãrâtã, a promis sprijin localnicilor din comuna Români • TCE 3 Brazi a cultivat 65 de hectare cu porumb iar banii obtinuti din vînzarea recoltei vor merge la oamenii sãraci din localitate • se vrea si electrificarea unor gospodãrii în care nu se stie ce e becul • „Ajutorul oferit de domnul Tãrîtã este manã cereascã pentru noi“, a declarat primarul comunei Români, Manole Ciobanu • „Cînd am preluat acele suprafete de teren, erau într-o stare jalnicã. Luni, pe 23 noiembrie, am început recoltarea porumbului si am obtinut o productie medie la hectar de 6.500 de kilograme. Toate profiturile vor ajunge la familiile necãjite din Români, noi fãcînd lucrãrile absolut gratuit“, a declarat inginerul Vasile Iacob, de la TCE 3 Brazi •

Promisiunile electorale sînt îndeplinite mai mult sau mai putin (de regulã rãmîn la stadiu de intentie) de politicieni care, odatã ce si-au atins scopul, cam uitã de uitã de cele spuse. Existã totusi si oameni care nu aruncã vorbe în vînt, unul dintre ei fiind deputatul PSD de Neamt, Culitã Tãrîtã. Acesta a dovedit în numeroase rînduri cã este un om de cuvînt iar lucrurile promise de acesta, indiferent cã au fost în campanie electoralã sau nu, s-au concretizat cît de rapid s-a putut. O astfel de promisiune îndeplinitã este cea referitoare la sprijinul acordat locuitorilor sãraci din comuna Români. Aflat anul trecut în campanie pentru alegerile parlamentare, Culitã Tãrîtã a ajuns si în aceastã localitate. Primarul Manole Ciobanu i s-a plîns de problemele pe care le întîmpinã si de faptul cã foarte multi locuitori din zonã nu-si mai cultivã terenurile din cauza sãrãciei. ÃŽn aceste conditii si auzind si faptul cã aproximativ 200 de familii din localitate trãiesc sub pragul de subzistentã, Culitã Tãrîtã a cãutat o cale de a veni în sprijinul acestor oameni necãjiti. ÃŽn scurt timp, între firma TCE 3 Brazi si Consiliul Local s-au pus bazale unui parteneriat caritabil. „Domnul Tãrîtã ne-a propus sã gãsim o suprafatã mare de teren agricol, dacã se poate într-o singurã parcelã sau în parcele alãturate iar dumnealui s-a arãtat dispus sã lucreze aceste pãmînturi pe banii lui. Banii obtinuti din vînzarea recoltei urmeazã sã fie dati familiilor nevoiase din localitate si sã fie folositi pentru binele comunitãtii. Noi am gãsit o suprafatã de teren de circa 65 de hectare care fusese lãsatã pîrloagã de cãtre sãteni. ÃŽncã din toamna trecutã, cei de la TCE 3 Brazi au început sã lucreze acest teren, pe banii lor iar în primãvarã l-au cultivat cu porumb. Iatã cã acum, la începutul acestei sãptãmîni am ajuns sã recoltãm productia de pe aceste terenuri si estimãm noi cã vom avea o recoltã bunã chiar dacã anul acesta ne-a afectat si seceta dar ne-a bãtut si grindina, si nu o datã ci doar de douã ori“, a declarat primarul comunei Români, Manole Ciobanu.

Cultivarea celor 65 de hectare a costat TCE 1,6 miliarde de lei

Terenurile cultivate de TCE 3 Brazi la Români au costat aceastã firmã peste 1,6 miliarde de lei vechi, bani care nu vor fi recuperati. „Cînd am preluat acele suprafete de teren erau într-o stare jalnicã. Erau îmburuienate si nu mai fuseserã cultivate de mult timp. Am fãcut anul trecut, în toamnã arãturile si fertilizarea iar în primãvara acestui an am fãcut din nou lucrãrile agricole necesare. Apoi am însãmîntat terenul cu hibrizi de calitate Pioneer. La începutul acestei sãptãmîni, mai exact luni, pe 23 noiembrie, am început recoltarea porumbului si am obtinut o productie medie la hectar de 6.500 de kilograme. Este o recoltã bunã chiar dacã anul acesta nu a fost tocmai propice agriculturii, fiind secetã iar grindina a bãtut de douã ori la Români. Cu toate acestea, am obtinut o cantitate mare de porumb iar toate profiturile vor ajunge la familiile necãjite din localitate, noi fãcînd lucrãrile absolut gratuit“, a declarat inginerul Vasile Iacob de la TCE 3 Brazi. Porumbul de pe întreaga suprafatã de teren va ajunge într-o bazã de receptie unde va fi cumpãrat la pretul pietii. Banii care vor fi obtinuti din vînzarea recoltei vor intra la bugetul local al comunei Români care, potrivit parteneriatului încheiat cu Culitã Tãrîtã, va trebui sã-i dea familiilor necãjite iar ce va mai rãmîne va fi folosit pentru acte caritabile sau pentru realizarea unor investitii în localitate. „ÃŽn comunã avem circa 200 de familii care trãiesc doar din ajutoare sociale sau chiar nu au nici un fel de venituri. Banii obtinuti din vînzarea recoltei de porumb vor merge cu prioritate cãtre acestia. De asemenea, as mai vrea ca din banii obtinuti sã finalizãm extinderea retelei de energie electricã din comunã. Mai avem cam 25 de case care nici acum nu sînt racordate la curent electric iar bani pentru realizarea acestei investitii nu am avut niciodatã. Sîntem o comunã micã, cu foarte putini agenti economici asa cã încasãrile la bugetul local sînt foarte mici si de aceea nu ne-au ajuns niciodatã banii pentru aceastã investitie. Banii pe care îi vom primi acum de la initiativa domnului Tãrîtã sînt manã cereascã pentru noi si ne vor prinde tare bine. Conform protocolului încheiat cu dumnealui, dupã ce vom veni în sprijinul familiilor sãrace si vom racorda toate gospodãriile la reteaua de energie electricã, banii care ne vor prisosi vor merge la biserici. Iatã cã existã si oameni care se tin de cuvînt si îsi respectã promisiunile electorale iar pentru asta noi nu putem decît sã-i multumim domnului deputat Tãrîtã“, a mai adãugat primarul Manole Ciobanu. Se estimeazã cã din vînzarea recoltei de porumb realizatã pe cele 65 de hectare vor fi încasate peste 1,5 miliarde de lei vechi, bani care vor fi alocati doar unor scopuri caritabile.

Articol afisat de 1559 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de dispeceru la data 25.11.2009 23:24
asta da articol!
nicaieri in lumea asta nu intalnesti atata mizerie ca in presa romaneasca. ce vezi cand te uiti in oglinda ziaristo? oare crezi tu ca ma poti manipula?
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective