Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2009
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Alte Titluri 5 Decembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sorin Ovidiu Vântu si oamenii din jurul sãu

• Nicolae Popa, omul considerat mîna dreaptã a lui Sorin Ovidiu Vântu în celebra afacere FNI, a fost capturat • în vîrstã de 45 de ani, Popa, gãsit vinovat, în lipsã, pentru „evaporarea“ a nu mai putin de 50 de miliarde de lei vechi (adicã 1.250.000 de euro la cursul actual), se afla la Jakarta, în capitala Indoneziei, la aproape 10.000 de kilometri depãrtare de România •

Nicolae Popa, unul dintre cei mai cãutati români, gãsit vinovat de Justitie pentru pãgubirea a peste 300.000 de oameni prin intermediul Fondului National de Investitii (FNI), a fost prins, miercuri, la Jakarta. Potrivit unor surse, Popa ar fi ajuns în capitala indonezianã acum sase luni si a fost capturat în sediul unei institutii. Fugarul obisnuia sã se plimbe dintr-o tarã într-alta, ca sã i se piardã urma.
Imediat dupã izbucnirea scandalului FNI de la începtului lui 2000, „locotenentul“ lui Sorin Ovidiu Vântu a reusit sã fugã din tarã. Odatã cu el au dispãrut si banii. Autoritãtile române au demarat procedurile pentru aducerea în tarã a lui Nicolae Popa. Acesta urmeazã sã-si execute pedeapsa, de 15 ani de închisoare. ÃŽntre România si Indonezia existã un acord de cooperare privind astfel de cazuri.
Sorin Ovidiu Vântu, afaceristul de numele cãruia a fost legat scandalul FNI si care, de altfel, dupã ce fusese acuzat în acest dosar, a fost scos de sub urmãrire penalã, îl considerã nevinovat pe Popa. „Era prietenul meu, normal cã îmi pare rãu. E o victimã“.
Apãrut în noiembrie 1995 ca un fond de investitii dupã o schemã importatã din Statele Unite ale Americii, FNI a rezistat pînã în mai 2000.
La final, s-a dovedit cã si FNI era tot un fel de joc piramidal, care a fãcut peste 300.000 de pãgubiti, prejudiciul fiind estimat atunci la peste 3.000 de miliarde de lei vechi (n.r.- ca sã vã faceti o idee despre valoarea pagubelor, am transformat suma în euro, la cursul zilei: în jur de 75 de milioane de euro). Cum functiona? De exemplu, cumpãrai unitãti de fond de 100 de lei si, chiar si dupã o zi, puteai sã primesti în schimb 400 de lei, sumã ce depãsea de 3-4 ori media dobînzilor bancare.
Totul a fost bine gîndit, pornind de la reclama „Dormi linistit! FNI lucreazã pentru tine!“ si continuînd cu atragerea în „joc“ a CEC, institutie de stat serioasã, care s-a angajat sã plãteascã banii investitorilor dacã FNI dãdea faliment. N-a fost însã asa. Dupã ani de procese civile si penale, doar 60% dintre pãgubiti si-au recuperat o parte din bani.
Chiar dacã în acest dosar judecãtorii au gãsit 14 vinovati, pînã acum doar unul, Ioana Maria Vlas, este în închisoare. Condamnatã la 10 ani de detentie, „mama FNI“ se aflã închisã la Penitenciarul Tîrgsor - Prahova. Conform unor surse din interiorul închisorii, Vlas a aflat despre capturarea lui Popa de la difuzorul penitenciarului.
Presedintele Asociatiei Pãgubitilor FNI, Stefan Ionitã, a declarat: „Sîntem fericiti cã l-au prins pe Popa. Poate acum vom afla si noi cine a furat cu adevãrat banii FNI“. Procesul FNI, care a durat 7 ani, s-a încheiat anul acesta, pe 4 iunie.

Articol afisat de 1700 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(DV)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective