Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2009
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Decembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Caz de gripã nouã la Scoala nr. 5 din Tîrgu Neamt

Gripa porcinã si-a fãcut din nou simtitã prezenta la Tîrgu Neamt, ultima victimã fiind un elev de clasa întîi de la Scoala nr. 5 (Corpul B al Colegiului National „Stefan cel Mare“). Copilul avea simptome caracteristice acestei afectiuni, asa cã i-au fost recoltate probe pentru analizele de rigoare. Sãptãmîna aceasta a venit rezultatul testelor de laborator care au confirmat prezenta virusului AH1N1. Ca urmare, medicul epidemiolog Cãtãlin Herghelegiu, seful Compartimentului Teritorial de Sãnãtate Publicã Tîrgu Neamt, a aplicat mãsurile hotãrîte de forurile sanitare pentru astfel de situatii. Colegii scolarului au fost trimisi acasã la începutul acestei sãptãmîni, mai ales cã mai aveau de urmat cursuri doar vreo trei zile si apoi intrau în vacantã. Clasa în care învãta copilul bolnav a fost dezinfectatã riguros, aceasta si pentru protejarea colegilor de dupã-amiazã, avînd în vedere cã la aceastã unitate scolarã se învatã în douã schimburi. Pe lîngã scolarul respectiv, epidemiologii au mai confirmat clinic douã cazuri de gripã nouã, este vorba despre tatãl si bunica micutului, care au primit si ei tratamentul specific. Cazul înregistrat la Scoala nr. 5 este al patrulea apãrut în rîndul elevilor din orasul Tîrgu Neamt, altele trei îmbolnãviri fiind confirmate la sfîrsitul lunii noiembrie la doi liceeni de la Colegiul National „Stefan cel Mare“ si la unul de la Colegiul Tehnic „Ion Creangã“, unde cursurile au fost suspendate timp de o sãptãmînã pentru toate clasele în care învãtau cei trei liceeni. ÃŽn restul institutiilor de învãtãmînt din localitate nu au fost probleme deosebite. Epidemiologii au monitorizat prezenta scolarilor, pe baza situatiilor trimise de directori, si s-a constatat cã absenteismul nu a fost atît de mare încît sã stîrneascã îngrijorare cã ar putea fi de vinã gripa nouã.

Fãrã serbãri de iarnã în grãdinite

Prichindeii din grãdinitele tîrgnemtene nu vor mai avea ocazia sã cînte colinde ori sã spunã poezii în fata pãrintilor si bunicilor, asa cum fãceau la serbãrile de iarnã din anii trecuti. Educatoarelor li s-a recomandat sã nu mai organizeze astfel de activitãti, pentru a evita posibilele îmbolnãviri cu gripã nouã. Rãspîndirea virusului AH1N1, dar si a virozelor obisnuite, ar putea fi favorizatã de aglomeratia din sãlile de grupã. La o astfel de serbare se adunau de regulã, pe lîngã cei peste 30 de prescolari dintr-o clasã, altele circa o sutã de persoane din familiile celor mici, respectiv pãrinti, bunici, frati mai mici ori mai mari, care abia de încãpeau în sãlile ce nu mãsoarã mai mult de 50 de metri pãtrati. Educatoarele mai au un motiv sã se conformeze recomandãrilor, este vorba despre vacanta ce vine mai devreme. Pentru a pregãti o serbare e nevoie de muncã si de mult timp, ori entuziasmul a scãzut dupã decizia guvernantilor privitoare la liberele fortate, care au nemultumit atîtea categorii de bugetari din cauza reducerii salariilor. Totusi, fiecare educatoare a cãutat sã facã mãcar ceva simbolic, pentru ca cei mici sã nu fie privati total de magia lui Mos Crãciun. „Nu am vãzut nici o adresã în care sã se spunã de interzicerea serbãrilor, dar nu ne putem asuma riscul ca vreun copil sã se îmbolnãveascã de gripã porcinã în urma unei astfel de activitãti, de organizarea cãreia care sîntem direct rãspunzãtoare. Noi am fost nemultumiti si de concediile fãrã platã, fiindcã, pe lîngã banii care ne sînt opriti din salariu, nu mai avem nici timpul necesar pregãtirii unei serbãri. Oricum, ne-am organizat în asa fel încît, din economiile realizate, sã pregãtim fiecãrui copil un pachetel cu diverse dulciuri, ciocolatã, portocale. Aceste cadouri, mai bogate în grupele unde au contribuit si pãrintii, vor fi puse în sacul lui Mos Crãciun care va trece pe la fiecare clasã si le va da copiilor. Unii pãrintii sînt nemultumiti cã nu mai organizãm nimic, dar altora le convine fiindcã nu mai trebuie sã cheltuie bani pe cadouri sau pe costumatiile si hãinutele noi cu care-i îmbrãcau pe cei mici la serbare“, a declarat o educatoare din Tîrgu Neamt. Anul trecut, pe vremea asta era forfotã mare în unitãtile pentru prescolari. Grãdinitele cu program prelungit nr. 1 si nr. 2, din centrul orasului, au avut în decembrie 2008 grupe care au preferat sã organizeze serbarea de Crãciun pe scena Casei Culturii „Ion Creangã“, sala fiind plinã de rude care au imortalizat momentul, au filmat si au fãcut poze pentru albumul familiei. Chiar si fãrã fastul de anul trecut, atmosfera sãrbãtorilor se face deja simtitã în grãdinite. Clasele au fost decorate cu fel de fel de ornamente, nu lipsesc nici brazii împodobiti cu globuri si betealã. Prichindeii au învãtat colinde si urãturi, si îl asteaptã asteaptã cu emotie pe Mos Crãciun, care trebuie sã vinã cel tîrziu vineri, 11 decembrie, pe la toti prescolarii din Tîrgu Neamt.

Articol afisat de 1598 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ramona AANEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective