Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2009
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Decembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Regiunea Nord Est, „rapace“ cu fondurile structurale

• în cele sase judete ale regiunii s-au atras cele mai multe fonduri în ultimii doi ani • sincopele apãrute în derularea unor proiecte se datoreazã fie sumelor mai mari decît era posibilã solicitarea, fie lipsei lichiditãtilor la solicitanti, ceea ce a fãcut sã aparã timpi suplimentari de asteptare •

Moldovenii sînt tot mai interesati de absorbtia de fonduri structurale. Aceasta este concluzia conducerii Agentiei de Dezvoltare Regionalã Nord-Est, la bilantul proiectelor implementate în cele sase judete ale regiunii. „A fost un efort extraordinar al nostru, ca intermediar, si al beneficiarilor, pentru atragerea atîtor fonduri. Au existat si blocaje în derularea proiectelor. Uneori sumele solicitate au fost peste cele alocate si atunci au apãrut niste timpi suplimentari de asteptare. Si la nivelul primãriilor sau consiliilor judetene, în calitate de aplicanti, pot apãrea blocaje financiare, din lipsã de fonduri neputînd asigura sumele care trebuie cheltuite pentru început la demararea proiectului, pentru a-si putea trage ulterior banii. Nu cofinantarea între 2% si 25% este problema administratiilor locale, dacã luãm în calcul faptul cã TVA se returneazã în douã-trei luni de la demararea proiectelor, ci finantarea propriu-zisã. Existã primãrii urbane aflate în imposibilitate financiarã pentru a începe un proiect. ÃŽn perioada urmãtoare cred cã România va avea disponibilitatea de a redirija bani pe directii satisfãcãtoare, pe care sînt cele mai multe solicitãri si sã facã propuneri concrete Comunitãtii Europene. 2010 va fi, pentru Regiunea Nord Est si România în general, un an decisiv. Noi privim întreg ansamblul de proiecte, pentru cã strategia pe care ne-am propus-o pe regiune trebuie completatã prin alte proiecte, pentru a nu rãmîne gãuri negre. Putem ajunge la ceea ce ne imaginãm cã vom atinge în 2013-2015 numai dacã ne punem în practicã actualele obiective. Astfel criza economicã si financiarã actualã va dispãrea în scurt timp si ne vom putea ocupa de crizele fundamentale ale noastre“, a declarat Constantin Apostol, directorul Agentiei de Dezvoltare Regionalã Nord Est.
Programul Operational Regional 2007-2013 este, la ora actualã, singurul program descentralizat din tarã, ceea ce înseamnã cã deciziile se iau la nivel regional si nu de la Bucuresti, asa cum se întîmplã în restul cazurilor.
Gheorghe Harja, director Directia Comunicare si Promovare Regionalã din cadrul ADRNE, a precizat cã Regiunea Nord-Est este prima pe tarã la asorbtia de fonduri. „De acum vom vorbi în termeni de absorbtie a fondurilor si efortul ADRNE trebuie sustinut de autoritãtile publice. Numai cu oameni buni, bine pregãtiti, interesati de a urmãri cum se deruleazã lucrãrile vom reusi sã implementãm proiecte. Doar astfel va fi posibil sã absorbim 100% fondurile disponibile“, a spus directorul Gheorghe Harja.
Gabriela Macoveiu, director Directia Comunicare si Promovare Regionalã din cadrul ADRNE a precizat cã din cele cinci axe pe care se alocã fonduri în cadrul POR 2007-2013, cele mai multe solicitãri au fost pe axa care aloca bani pentru domeniul educatie. N-au lipsit nici solicitãrile pentru realibitarea si modernizarea de drumuri, un exemplu fiind muncipiul Piatra Neamt, care a obtinut finantare pentru a pune la punct drumurile care duc spre Tîrgu Neamt si spre Bicaz (traseele vor avea cîte patru benzi), dar si proiecte referitoare al modernizarea pasajului de peste Cuiejdi, a Pietii Stefan cel Mare etc.

Articol afisat de 1544 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective