Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2009
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Decembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

MERITE NEPLÃTITE

• din 2010, în scoli nu se va mai da salariul de merit • acesta reprezenta un bonus de 15% din salariul de bazã si devenea bazã de calcul pentru toate celelalte sporuri de care beneficiau dascãlii • salariul de merit se acorda pentru o perioadã de un an calendaristic • rãmîne în vigoare gradatia de merit •

Dãscãlimea rãmîne fãrã salarii de merit din 2010. Mãsura a fost luatã de cãtre Minsterul Educatiei, Cercetãrii si Inovãrii mai pe tãcute, angajatii din învãtãmînt trezindu-se cã în perioada în care ar fi trebuit sã depunã dosarele pentru a obtine bonusul financiar respectiv nu au metodologie în baza cãreia sã aibã loc procedura. Ministerul a emis însã metodologie pentru obtinerea gradatiei de merit. „Oficial nu avem nici o informatie referitoare la acordarea sau neacordarea salariului de merit în învãtãmînt. Pînã acum, metodologia privind acordarea acestui salariu era inclusã în metodologia pentru gradatia de merit. ÃŽn momentul de fatã este emisã metodologia pentru gradatie, dar aceasta n-o mai are si pe cea pentru salariu, de unde tragem concluzia cã salariul de merit nu se va mai acorda. Ultimele salarii de merit se vor acorda în aceastã lunã, iar din ianuarie 2010, cînd ar fi intrat în platã urmãtorii beneficiari, se va sista acordarea. Rãmîn în vigoare gradatiile de merit, care pentru ultimii beneficiari selectati s-au dat începînd cu 1 septembrie 2009. Salariul de merit se acorda pe un an calendaristic, iar gradatiile pe patru ani. Dacã am fi avut metodologie, în aceastã perioadã se depuneau dosarele pentru salarii de merit. Unii directori din judet chiar ne-au trimis dosare, respectînd calendarul care era în vigoare în anii trecuti, dar nu avem ce face cu ele. Noi le pãstrãm, pentru orice eventualitate“, a declarat profesor Liliana Georgescu, inspector scolar general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Neamt.
Pentru a beneficia de salariu de merit, dascãlii, personalul didactic auxiliar si cel nedidactic aveau de adunat mai multe probe la dosar, în baza cãrora sã dovedeascã faptul cã meritã o recompensã de 15% la salariul de bazã, care devenea la rîndul sãu bazã de calcul pentru toate celelalte sporuri de care beneficiau cei în cauzã, pe perioada unui an. Cam pe aceeasi metodologie, dar cu conditii mult mai grele, se acordau si gradatiile de merit. La salariile de merit cei interesati aveau acces mai usor pentru cã erau în numãr mult mai mare decît gradatiile, iar împãrtirea lor se fãcea la nivel de scoalã.

Dascãlilor le va lipsi motivatia, zic directorii

De asemenea, pentru obtinerea unei astfel de recompense nu se impune obtinerea unor rezultate deosebite la clasã, cum sînt rezultatele remarcabile ale elevilor la olimpiade si concursuri nationale si internationale, participãri ale dascãlilor la diverse competitii de prestigiu etc, vizate la gradatie. „Ca director, va fi foarte greu sã îi motivezi pe colegi sã facã unele activitãti de care se tinea seama la acordarea salariului de merit. O astfel de prestatie este realizarea orarului la început de an scolar. Mai ales în unitãtile de învãtãmînt mari, realizarea orarului înseamnã o muncã titanicã. Atîta vreme cît pentru orar nu se va mai acorda nici o recompensã, nu stiu cine va mai vrea sã munceascã în zadar. De orar nu se tine seama la dosarul pentru gradatia de merit. De asemenea va fi foarte greu sã gãsesti un coleg care sã vrea sã fie consilier educativ în scoalã, pentru cã în noile conditii el va munci în zadar, fãrã nici o recompensã. Cum nu existã motivatie pentru realizarea activitãtilor educative, se va feri toatã lumea de organizarea lor“, a declarat profesor Ioana Ciobanu, director adjunct la Liceul Teoretic Vasile Alecsandri Sãbãoani.
Profesorul de învãtãmînt primar Florentina Popa a precizat cã prin acordarea salariilor de merit dascãlii si personalul auxiliar si nedidactic aveau posibilitatea de a obtine un ban în plus la salariu. „Este o pierdere pentru toti cei din învãtãmînt. Cei mai multi dintre angajatii din sistem nu au posibilitatea de a face un ban în plus pe lîngã salariu si atunci, o astfel de recompensã era bine-meritatã si te determina sã faci ceva în plus fatã de ceea ce ai în programa scolarã, pentru a-ti creste veniturile“, a declarat Florentina Popa.
Conducerea Sindicatului Liber din ÃŽnvãtãmînt Neamt stie despre „raderea“ salariilor de merit, dar nu prea mai este cale de întors pentru schimbarea situatiei. „Este una dintre mãsurile care se pun în practicã pentru a se face economie la salarii. Se vorbeste cã acest salariu de merit este încorporat în bazã, cã ar beneficia de el toatã lumea, dar lucrurile nu sînt sigure. Cert este cã în Neamt, cîteva mii de salarii de merit nu se vor mai acorda“, a declarat Gabriela Grigore, secretar general al Sindicatului Liber din ÃŽnvãtãmînt Neamt.

Articol afisat de 1485 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de haralambie la data 27.05.2010 16:27
mare nedreptate
Sunt cadre didactice cu salar de merit care muncesc mult mai mult decat cele cu gradatii de merit.Si tocmai la acestea li se taie acest spor.CORECT AR FI CA ORI LI SE IA LA TOTI, ORI NU LI SE MAI IA LA NIMENI.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective