Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2009
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Decembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Retrospectiva lunii iulie 2009

O lunã cu anchete penale

• procurorii DIICOT au descins la Permise Auto si au ridicat numeroase documente • bãnuiala era cã permise auto au fost date ilegal • apar primele temeri legate de gripa porcinã • la Piatra Neamt sosesc 24 de fete frumoase pentru finala Miss Globe International • un basarabean stabilit la Sãvinesti se trezeste cu o încãrcãturã suspectã sub masinã • în plinã varã, taxarea serviciilor medicale dã frisoane nemtenilor •

• Pe 1 iulie apare proiectul noului Cod penal care anuntã noutãti pentru cei „pasionati“ de sex, în sensul cã nu mai este incriminatã prostitutia, în schimb seductia devine penalã. La majoritatea faptelor, preponderent la cele de coruptie, scad pedepsele iar vîrsta rãspunderii penale se reduce de la 14 la 13 ani. Presedintele Judecãtoriei Piatra Neamt, Cãtãlin Mormoe, apreciazã cã reducerea pedepselor nu afecteazã cu nimic politica penalã. ÃŽn aceeasi zi se monitorizeazã efectele ploilor torentiale care au fãcut prãpãd în mai multe zone din judet. Au fost calamitate zeci de hectare de culturi, iar mai multe comune au rãmas fãrã electricitate.

• 2 iulie. ÃŽn Neamt apar primele temeri legate de gripa porcinã, dupã ce mai multe cazuri s-au înregistrat în judetul Iasi. Medicii nemteni apreciazã cã cel mai probabil gripa nouã nu ne va ocoli si trag semnale pentru prevenirea îmbolnãvirilor. Tot atunci accidentele rutiere usoare trec din curtea Politiei la solutionarea amiabilã, drept pentru care în acea zi politistii au avut de rezolvat un singur caz, în timp ce restul care au avut astfel de probleme, s-au adresat firmelor de asigurãri.

• 3 iulie. ÃŽn chiliile Mãnãstirii Agapia este descoperitã o ciupercã care atacã atît lemnul cît si sãnãtatea maicilor. La acel moment ciuperca nu se extinsese, dar exista pericolul ca aceasta sã afecteze întregul lãcas de cult. Autoritãtile descoperã cancerul lemnului în trei chilii si urmau a stabili dacã mai sînt afectate si altele. Patru procurori nemteni au fost nominalizati de procurorul general Laura Codruta Kovesi pentru activitatea lor din perioada 2008 - 2009. Elena Lavric, Nicolae Pãuna, Alexandru Togan si Cosmin Ciocan de la Parchetul Judetean au fost felicitati pentru operativitate si solutionarea unor cauze complexe.

• 4 iulie. O nouã veste proastã: si Muzeul Sadoveanu este afectat de aceeasi ciupercã ca cea gãsitã la Mãnãstirea Agapia, iar cancerul lemnului se extinde cu repeziciune. Chiar dacã spatiul fusese dezinfectat în urmã cu cîtiva ani, ciuperca îsi fãcuse loc din nou. Medicii de la DSP Neamt au evalut situatia de la Mãnãstirea Agapia, dar apreciau cã nu sînt probleme deosebite. ÃŽn aceeasi zi pietreanca care a cîstigat titlul de Miss Universe România, Bianca Constantin, este rãsplãtitã de primarul de Piatra Neamt, Gheorghe Stefan. Frumoasei i se pregãteste o primire de zile mari în orasul natal, la care au participat reprezentanti ai autoritãtii publice locale.

Nou scandal la Agapia

• 6 iulie. Reizbucneste un nou episod din conflictul dintre Mãnãstirea Agapia si preotul Florin Marin. Maicile îi cer preotului în instantã daune de un miliard de lei si demolarea casei pe care o are în vatra satului. Procesul intrã pe rolul Judecãtoriei Tîrgu Neamt, iar Florin Marin spune cã nu mai suportã presiunile la care este supus de cãtre conducerea lãcasului de cult. Singura sansã a acestuia este anularea partialã a titlului de proprietate detinut de mãnãstire. Simultan la Tîrgu Neamt se încheie „Zilele Cetãtii“ manifestare de exceptie la care au participat personalitãti nationale. Cetatea este redatã circuitului turistic dupã reabilitare.

• 7 iulie. La Piatra Neamt descind 24 de frumuseti din toatã tara care participã la faza nationalã a concursului Miss Globe. Se va desemna cîstigãtoarea concursului, frumoasa care va reprezenta România la finala internationalã. Autoritãtile locale cred cã desfãsurarea acestui concurs va promova potentialul turistic al orasului Piatra Neamt. Concurentele au participat la sedinte foto, au fost la Cetatea Neamtului si Cheile Bicazului. Tot atunci Nona Evghenie, din Tîrgu Neamt, este desemnatã consilier local în Padova, Italia. Licentiatã în economie, femeia si-a început „cariera“ în Peninsulã ca menajerã. Ulterior a lucrat în comertul exterior.

• 8 iulie. Primele semne ale crizei aveau sã loveascã sistemul judiciar. Ministrul de resort, Cãtãlin Predoiu, umblã la lefurile magistratilor nemteni, care rãmîn fãrã sporul de suprasolicitare neuropsihicã, de 50%. Judecãtorii nemteni l-au atacat dur pe ministru, dar acesta nu a dat semne cã ar putea fi înduplecat. Asociatiile profesionale de magistrati considerã cã este vorba de un abuz si pentru prima datã fac publice problemele sistemului judiciar, acesta fiind catalogat ca „rupt în coate si în genunchi“.

• 9 iulie. O adolescentã din Piatra Neamt vede moartea cu ochii dupã o peripetie în strand. ÃŽn conditii neelucidate fetita si-a prins mîna în evacuarea bazinului mic, de unde se pare cã încerca sã-si recupereze un lãntisor. ÃŽn final fata a fost scoasã de salvamari, iar doi asistenti medicali i-au acordat primul ajutor. Totusi copila intrã în comã. Responsabilii cu strandul nu au nici o explicatie pentru acest incident sustinînd cã nu au dat drumul la vanele de evacuare a apei.

• 10 iulie. ÃŽnceputul crizei în justitie si judecãtorii nemteni trec la primele proteste. Asociatia magistratilor decide întreruperea sedintelor cîte 5 ore în ficare zi, cu reluare de la ora 14, fãrã a lua în calcul impactul social al acestei mãsuri. Judecãtorii sustin cã ministrul Cãtãlin Predoiu vine în Neamt „pe sest“ si încearcã sã obtinã o întrevedere cu demnitarul.

Seful Politiei Rutiere, accident cu motocicleta


• 11 iulie. Maria Damian din Pipirig este inculpatã pentru tenativa de a-si ucide pruncul nou nãscut, pe care l-a abandonat pe malul unui rîu. Copilul este salvat de tatã, mama cu tendinte ucigase mai avînd 6 copii.

• 13 iulie aduce din nou în prim plan conflictul de la Mãnãstirea Agapia, cînd stareta îl acuzã pe preotul Florin Marin de dare de mitã. Cel care ar fi luat banii este primarul Vasile Cucos, iar miza era eliberarea unei autorizatii. Atît preotul cît si primarul resping acuzatiile si sustin cã o vor reclama pe staretã pentru denunt calomnios.

• 14 iulie. Secetã, la propriu, la robinetele a zeci de mii de nemteni. Mãsura nu se datoreazã caniculei, ci datoriilor pe care proprietarii le au cãtre serviciul de furnizare Apa Serv. Cele 17 asociatii debitoare au restante la platã vechi de circa doi ani. Datoria totalã se ridicã la circa 7 miliarde de lei vechi, din care numai cartierul Speranta are debite de circa 4 miliarde de lei.

• 15 iulie. Comisarul Neculai Catanã, seful Serviciului Politiei Rutiere Neamt este implicat într-un grav accident. Politistul conducea o motocicletã Suzuki cînd a fost acrosat de un autoturism de teren ce se angajase într-o depãsire neregulamentarã. Autorul a fugit de la locul faptei, dar a fost prins si a sustinut cã nu si-a dat seama cã a acrosat motociclistul. Comisarul nemtean s-a ales cu o fracturã de tibie.

• 16 iulie. Registrul Comertului face primul „inventar“ al firmelor afectate de crizã. Se constatã cã mare parte din mediul de afaceri este decimat de crizã si mii de firme îsi suspendã acrivitatea pe o perioadã de cel mult trei ani. Alti patroni au trecut la mãsuri radicale si au solicitat dizolvarea voluntarã sau radierea. Simultan, dispar aproape 20.000 de locuri de muncã. Se mai fac cîteva angajãri, dar concedierile sînt la putere.

Grilele de salarizare provoacã nemultumiri


• 17 iulie. Constantin Ilinca din Tîrgu Neamt, autorul unei crime în Serbia din 1996 este prins de autoritãtile italiene la 13 ani de la omor. Chiar dacã l-au încarcerat, autoritãtile italiene refuzã fãrã nici un motiv sã-l extrãdeze. Ilinca a reusit cu succes sã stea departe de bratul lung al legii, si chiar dacã a stat fugar 13 ani a fost prins cu aproximativ doi ani înainte ca fapta sã se prescrie.

• 18 -19 iulie. Un grup de braconieri de pe Valea Muntelui, care ar fi beneficiat de protectia unor politisti din zonã intrã în atentia lucrãtorilor anticoruptie. Se anuntã un caz foarte interesant, cu nu mai putin de 22 de învinuiti, din care cea mai mare parte sînt purtãtori de epoleti. Totul a fost dat în vileag de lãudãrosi slobozi la gurã care au povestit prin cîrciumi cum braconeazã fãrã fricã.

• 20 iulie. O nouã grilã de salarizare, care ar trebui sã le mai taie bugetarilor din sporurile care exced salariul, din dispozitia Guvernului Boc. Marii perdanti ai noilor lefuri sînt magistratii si cei din sistemul judiciar, iar în sãnãtate se vor mai reduce din sporuri. Cîstigã mai mult cei care lucreazã în învãtãmînt, iar salariul unui debutant pleacã de la 3.300 de lei.

• 21 iulie. Blestemul cade asupra unei locuinte din localitatea Tîrzia, din Brusturi. O casã cade pradã flãcãrilor în douã zile consecutiv si imobilul este distrus aproape în totalitate. Prima datã flãcãrile sînt generate de un scurtcircuit electric, iar a adoua oarã sinistrul pleacã de la un foc nesupravegheat. ÃŽn aceeasi zi sînt anuntate concedierile pentru iulie si august si 150 de persoane aflã cã în cel mai scurt timp îsi pierd locul de muncã.

• 22 iulie. Un conflict mai putin obisnuit din zona Scolilor Normale se lasã cu împuscãturi în plinã stradã. Un bãrbat de 61 de ani, care intervenise în aplanarea unui scandal între rude este împuscat dupã ce agresorul executã si trei focuri în plan vertical. Victima ajunge la spital cu o plagã împuscatã în coapsa stîngã. Combatantii nu sînt cunoscuti ca fiind scandalagii si se decide cercetarea lor în stare de libertate.

Anchete penale

• 23 iulie. Se pune lacãt pe usa Permiselor în urma unor descinderi a lucrãtorilor de la Directia Generalã Anticoruptie. Actiunea e coordonatã de un secretar de stat de la Interne care afirmã cã „ce se întîmplã în Neamt este parte a unei actiuni de curãtire a serviciilor pe care le gestionãm“. Sediul e sigilat, anchetatorii ridicã cutii cu documente si multi politisti dau cu subsemnatul. Cu toate acestea nimeni nu e retinut desi functionarii publici sînt cercetati pentru dare si luare de mitã si trafic de influentã.

• 25 iulie. Sînt inculpati cei doi agenti de politie, Gabriel Petrache si George Tîrsa, sub acuzatia de loviri cauzatoare de moarte. Acestia au intervenit violent în aplanarea unui conflict, iar din cauza loviturilor primite victima a decedat a doua zi. Politistii sustin constant cã victima a cãzut de pe un stog de fîn dar sînt contrazisi de legisti care probeazã moartea violentã.

• 27 iulie. Un bãrbat din Sãvinesti se trezeste peste noapte cu un dispozitiv asemãnãtor unei bombe amplasat sub masinã. Sînt anuntati oamenii legii care evitã sã mute masina din cauza pericolului si detoneazã încãrcãtura pe loc. Zeci de locatari sînt evacuati din bloc, dar din fericire aparatul artizanal nu a provocat pagube. Din primele cercetãri se pare cã nu era chiar o bombã ci un dispozitiv de urmãrire. Proprietarul masinii, un afacerist basarabean, sustine cã nimeni nu-i poartã sîmbetele.

• 28 iulie. Peste 250 de nemteni asteaptã mila Casei de Asigurãri de Sãnãtate pentru obtinerea de finantãri pentru tratamente costisitoare prin programe nationale de sãnãtate.

• 29 iulie. Autoritãtile anuntã taxarea serviciilor medicale. O vizitã la medicul de familie costã 5 lei, iar o urgentã e taxatã cu 20 de lei.

• 30 iulie. Un tînãr din Bicazu Ardelean, Bogdan Tepes, este inculpat pentru trafic cu muncitori în Franta. Victimele au lucrat degeaba o lunã în constructii pentru cã nu si-au mai vãzut banii. Autorul va fi judecat în lipsã, fiind plecat în Canada.

Articol afisat de 1695 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective