Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2009
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Decembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Retrospectiva lunii septembrie 2009

Retrospectiva lunii septembrie 2009

Alianta cade, demisii, incompatibilitãti, lefuri dijmuite...

• supãrati pe reducerile salariale, judecãtorii au anuntat încã de la începutul lunii cã vor trece la proteste • amenintarea a fost pusã în practicã, astfel cã au fost judecate doar urgentele • nici grefierii nu s-au lãsat mai prejos si au trecut si ei la proteste • începutul de an scolar a prins multe unitãti de învãtãmînt neautorizate pentru cã nu corespundeau din punct de vedere sanitar • sefa învãtãmîntului românesc de la acea vreme, Ecaterina Andronescu, a venit la Neamt unde s-a întîlnit cu directorii • „motul“ în politicã a fost pus de cãtre deputatul Ioan Munteanu, care din motive de sãnãtate a demisionat din fruntea PSD Neamt • se iau primele mãsuri pentru combaterea gripei noi •

• 1 septembrie. Revolta judecãtorilor - magistratii au anuntat cã nu vor mai intra în sãlile de judecatã si vor judeca doar mãsurile preventive, în penal, si cauzele privind plasamentul copiilor, în civil. Celelalte dosare au primit termen si au fost amînate. Prin aceste mãsuri, judecãtorii au tras un semnal de alarmã cu privire la starea jalnicã a justitiei. Proiectul legii de salarizare a constituit o altã nemultumire a magistratilor. Ei s-au plîns si de faptul cã resursele umane sînt insuficiente, de numãrul mare de dosare pe care trebuie sã le solutioneze, de problemele cu consumabilele.

• 2 septembrie. Grevã si în rîndurile grefierilor. „Molipsiti“ de atitudinea colegilor superiori, grefierii au anuntat cã fac si ei grevã.
Personalul auxiliar de specialitate si personalul conex din cadrul Tribunalului Judetean Neamt a anuntat cã sustine protestul judecãtorilor si, mai mult decît atît, vor protesta pentru cauza lor. Decizia a fost luatã la nivel national.

• 3 septembrie. Scolile ca vai de ele n-au dispãrut din Neamt. 87 de unitãti de învãtãmînt arãtau, cu mai putin de douã sãptãmîni înainte de începerea scolii, ca-n Evul Mediu. Acestea nu au apã curentã, n-au canalizare, toaletele sînt în curte si aratã ca vai de ele. Cu toate acestea, în aceste unitãti neautorizate învatã peste 1.000 de copii, în special din rural. ÃŽn Neamt existã si functioneazã 410 unitãti de învãtãmînt: scoli, grãdinite, licee. 152 de scoli sînt neautorizate, iar 65 sînt în curs de autorizare. Dintre neautorizate, 87 nu aveau nici o sansã sã functioneze legal.

4 septembrie. Organigrama ISJ a intrat la apã. Conducerea ministerului a primit de la Neamt o variantã privind reducerea de personal la inspectorat, noua organigramã fiind fãcutã dupã aplicarea unei restructurãri cu 20% din personal, începînd cu 1 septembrie. S-a renuntat la purtãtorul de cuvînt, iar unele dintre norme au fost cuplate.

5 septembrie. La un bar din Brusturi doi suceveni au încercat sã plaseze o bancnotã de 100 de euro falsã. Patronul si-a dat seama de fals si i-a retinut pe cei doi indivizi pînã la sosirea politistilor. Bãrbatii erau cãutati de politistii suceveni pentru fapte similare comise în judetul vecin.

Demisia sefului PSD


7 septembrie. Fosta sefã a învãtãmîntului românesc, Ecaterina Andronescu, a fost în direct cu dascãlii nemteni. Sute de cadre didactice au venit la Prefecturã la respectiva sedintã de lucru. Doar cã schimbarea ministrei în scurtã vreme a fãcut ca multe dintre subiectele abordate sã rãmînã doar la stadiul de discutii.

8 septembrie. Pãrintii erau în clocot în ceea ce privea pregãtirea copiilor pentru noul an scolar. Multe familii au rãmas cu bugetele sãrãcite dupã achizitionarea rechizitelor, cele mai ieftine dintre acestea dovedindu-se a avea mare cãutare.

9 septembrie. Lefuri cu scîntei - conform noii grile de salarizare, plata pentru unii dintre cei care lucreazã în învãtãmînt scade simtitor. Cu „pixul în mînã“, sindicalistii au demonstrat cã lefurile vor scãdea din 2010 dar cu începere din 2009 chiar si cu peste 200 de lei pe lunã. Reduceri salariale s-au operat si în sãnãtate, un medic stagiar avînd un salariu mai mic de 12 milioane, iar un director de spital putin peste 36 de milioane de lei vechi.

10 septembrie. Comisii mixte formate din reprezentanti ai Directiei Agricole, Apelor Române, Prefecturii si Consiliului Judetean au evaluat la 50 de miliarde de lei vechi, paguba grindinii cãzutã mai la începutul lunii în special în zona Roman. Pagube mai însemnate au fost în sase comune. Desi precipitatiile nu au fost exagerate, grindina a distrus acoperisuri de case si anexe, structuri de rezistentã, drumuri, poduri si podete, în valoare de cinci milioane de lei, ceea ce înseamnã 50 miliarde de lei vechi.

11 septembrie. Demisie soc la PSD Neamt: deputatul Ioan Munteanu a demisionat din fruntea organizatiei. El a invocat cã la baza deciziei sale stau motive de sãnãtate. Desi nu a precizat si diagnosticul, Ioan Munteanu a spus cã medicii i-au recomandat ca o vreme sã stea departe de stres si sã îsi asigure cît mai multã liniste. Potrivit prevederilor statului partidului, primul vicepresedinte al PSD Neamt a preluat functia de presedinte. Este vorba despre Ioan Chelaru, senator.

12 septembrie. Veste tristã pentru cei care îmbrãtisau aliementatia naturistã: mama retetelor fãrã foc, Elena Nitã Ibrian, a trecut la cele vesnice. Cu douã luni înainte de a împlini 88 de ani, pietreanca a plecat pe ultimul drum. Înmormîntarea a avut loc pe 12 septembrie.

Liciu, incompatibil

14 septembrie. Cristian Liciu a fost scos de Prefecturã, în urma analizei pe care personal i-a solicitat-o acestei institutii, ca fiind dublu incompatibil. Liderul pesedistilor pietreni a vrut sã îi fie analizatã situatia de incompatibilitate de cãtre Prefecturã, pentru a sti dacã „functioneazã“ legal sau nu. Din pãcate pentru el, dupã analiza specialistilor a iesit cã sefia la Protectia Consumatorului, statutul de consilier judetean si presedintia la PSD Piatra Neamt nu se pupã deloc. Si de la pornirea lui sincerã i s-au tras ulterior toate belelele: a fost schimbat de la OPC, sos din CJ si se plimbã prin tribunale, în „speranta“ revigorãrii sale.

15 septembrie. Pentru al doilea an consecutiv, 25 de elevi de-a V-a, care au terminat cu rezultate deosebite scoala la sate, au venit la Piatra Neamt pentru a-si continua studiile într-o clasã de elitã gãzduitã de Colegiul National de Informaticã. O conditie de bazã la selectie a vizat si banii de care dispun familiile copiilor: sã fie cît mai putini.

16 septembrie. Alianta PDL - PSD s-a rupt, ceea ce fãcea sã devinã o certitudinile frecusurile dintre partide, pe marginea intereselor. Cu toate acestea, presedintele Pruteanu a declarat cã sperã cã nu va avea prea multe piedici în lansarea proiectelor în interesul judetului. Penelistii au sustinut la acea vreme cã nu erau interesati de a face pact cu vreo formatiune, iar pesedistii cã vor actiona în interesul cetãteanului. Ce-a urmat, a vãzut fiecare...

17 septembrie. În urma unei evaluãri în teren, specialistii au constatat cã Spitalul TBC Bisericani, partial, stã sã cadã. Primãria Alexandru cel Bun si Prefectura au anuntat cã vor cere ajutor de la MDRL pentru consolidarea acestei unitãti spitalicesti, scuturatã de cutremure serioase în patru rînduri - 1940, 1977, 1986 si 1990, afectînd structurile, astfel cã în prezent prezintã probleme de stabilitate staticã si riscuri seismice de diferite nivele - redus (corpul A), minimum (corpurile A, C, E) si maximum (corpurile B si F).

18 septembrie. Prin ordin de ministru, Inspectoratului Scolar i s-a cerut sã numeascã directori în toate functiile în care ocupantii acestora nu detineau postul pe bazã de concurs. Cu douã exceptii, cele 30 de nominalizãri au coincis cu numele directorilor aflati deja pe posturi, cãrora le expiraserã mandatele începînd cu 1 septembrie.

Mediul economic se clatinã

19 septembrie - autorii jafului de pe 20 ianuarie produse asupra bancomatului situat în Cofetãria Central din Piatra Neamt au fost identificati. Dupã ce cu cîteva luni înainte fusese prins unul dintre hoti, probele ADN l-au trãdat si pe cel de-al doilea autor al jafului. Este vorba de un tînãr în vîrstã de 37 de ani, din Tîrgu Mures, arestat în august de magistratii hunedoreni. Individul a fost prins tocmai cînd se pregãtea sã dea o loviturã la un bancomat din Petrosani. La Piatra Neamt, cei doi hoti au sustras suma de 50.000 de lei.

21 septembrie. Bilant sumbru asupra economiei nemtene: de la începutul anului, circa 3.500 de agenti economici au dispãrut: peste 2.400 de agenti au cerut suspendarea activitãtii si alte peste o mie de firme au fost radiate sau dizolvate. Numãrul înmatriculãrilor a scãzut semnificativ. Dacã în primele 8 luni ale anului trecut 351 de firme din Neamt au cerut suspendarea, în aceeasi perioadã a anului în curs 2.416 de patroni au ales aceastã cale, dinamica oficialã fiind de 588%.

22 septembrie. Autoritãtile judetene si nationale au decis ca Lacul Izvorul Muntelui sã devinã viitoare bazã nauticã. Consiliul Judetean, Hidroelectrica si patru primãrii sînt tot mai aproape de încheierea unui parteneriat în baza cãruia lacul de acumulare sã devinã un loc de desfãsurare a unor sporturi nautice. Elisabeta Lipã, sefa Federatiei Române de Canotaj, era invitatã la Piatra Neamt pentru punerea la punct a unor detalii ale proiectului.

23 septembrie. Cetatea dacicã Bîtca Doamnei a intrat în atentia reprezentantilor culturii românesti, fiind prezentatã telespectatorilor televiziunii nationale ca un obiectiv aflat în paraginã. Pentru recuperarea lui s-a încercat o strîngere de fonduri pentru reabilitare, dar românii au preferat cã participe la televoting directionînd fondurile de la Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului pentru restaurare cãtre un alt obiectiv care avea aceeasi nevoie de interventii.

24 septembrie. Reprezentantii Directiei pentru Culturã, Culte si Patrimoniu Cultural National au încheiat inventarul monumentelor istorice care existã pe teritoriul judetului si au iesit cu douã mai putine fatã de inventarul trecut, realizat acum patru ani. Astfel, de la 552 s-a ajuns la 550, cele care n-au mai fost luate în seamã fiind dispãrute sau aproape de disparitie. Unul dintre aceste douã obiective este Scoala de Cateheti din Roman.

Cei de sus, numai foarte buni

25 septembrie. S-a înregistrat prima demisie pe motiv de incompatibilitate în legislativul judetean: directorul Directiei Silvice Neamt, inginerul Simion Maftei, a renuntat la mandatul de consilier judetean pentru a nu mai fi suspectat de incompatibilitate. „ÃŽn urma discutiilor care au avut loc în ultima perioadã în sedintele de Consiliu Judetean, mai exact la sedinta de pe 20 august, cînd s-a vorbit despre situatia incompatibililor, am decis sã renunt la mandatul de consilier“, a declarat directorul coordonator al Directiei Silvice Neamt. Locul sãu i-a revenit lui Bogdan Sendrea, supleant pe lista pedelistã, fiul actualului subprefect Vasile Sendrea.

26 septembrie. Zi mare pentru directorii nemteni ai scolilor: toti cei 159 care detin respectivele functii au primit calificativul „foarte bine“,cu prilejul evaluãrii activitãtii pe anul scolar trecut. Din aceeasi categorie de „foarte buni“ fac parte si inspectorii scolari.

28 septembrie. Societatea Urban a devenit noul stãpîn al Bazei Hipice „Virgil Bãrbuceanu“. Terenul pe care se aflã baza a fost trecut în proprietatea acestei firme. Costache Lupu, presedintele Clubului Sportiv Ecvestru crede cã acesta este un nou pas pentru desfiintarea Bazei Hipice. De la finele lui septembrie, SC Urban este mai bogatã cu aproape 11,5 milioane de lei (115 miliarde de lei vechi).

29 septembrie. Evidenta populatiei s-a mutat în Mall-ul primãriei pietrene. La ultimele etaje ale acestei clãdiri functioneazã Serviciul Înmatriculãri, Permise si Examene de Conducere, Serviciul pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor si Stampile si Serviciul Public Comunitar Evidenta Persoanei Neamt (acesta din urmã la etajul patru).

30 septembrie. Frica de porcinã instauratã în mai toatã tara a determinat luarea de mãsuri în unitãtile de învãtãmînt. Astfel, s-a anuntat cã de la 1 octombrie DSP avea sã facã controale în scoli, printre altele verificînd si dacã unitãtile scolare s-au dotat cu mãsti de unicã folosintã si sãpun. În cazul în care erau descoperite pe picior gresit, directorii riscau sã fie sanctionati usturãtor.

Articol afisat de 1970 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective