Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2009
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Decembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„MORTII“ CRIZEI

• criza a cernut firmele puternice de cele care nu au reusit sã tinã piept greutãtilor • în 11 luni au dispãrut din peisajul economic mii de societãti nemtene • 3.003 de firme au ales calea suspendãrii activitãtii • în aceasi perioadã a anului trecut numai 428 de firme au apelat la aceastã mãsurã • dizolvarea voluntarã a fost cerutã de reprezentantii a 407 firme, iar radierea voluntarã de circa 1.000 •

Oficiul National al Registrului Comertului a fãcut publicã statistica pentru primele 11 luni ale acestui an ce contine date despre firmele nemtene. Parte din acestea au apelat la suspendarea de activitate, pentru a-si feri afacerea de efectele devastatoare ale crizei economice. Reprezentantii firmelor care nu au mai avut nici o sperantã pentru salvare au apelat la mãsuri transante si au solicitat autoritãtilor radierea sau chiar dizolvarea afacerii lor. Declinul economic a început chiar din primele zile ale lui 2009, iar cu o lunã înainte de finele anului sînt mii de firme care au tras pe dreapta. Astfel, conform comunicatului ONRC, în perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2009, un numãr de 3.003 societãti comerciale din judetul Neamt au apelat la suspendarea de activitate. În aceeasi perioadã a anului trecut numai 428 de firme au apelat la aceastã mãsurã, ceea ce face ca fenomenul sã înregistreze o dinamicã de peste 600%. Suspendarea se poate face pe o perioadã de cel mult trei ani, timp în care agentul economic nu mai plãteste taxe si impozite si intrã într-un fel de conservare. Aceasta este situatia de la 1 decembrie la nivel local, dar la nivel nationat statistica este sumbrã. Comparativ cu anul trecut, cînd s-a înregistrat un numar de 10.901 de suspendãri de activitate la nivelul întregii tãri, în 2009 au fost 127.129 de suspendãri, reprezentînd o crestere de peste 1.000%.

Dizolvãri si radieri voluntare

Alti patroni nemteni au luat decizia de a-si închide afacerea cu totul si au solicitat Registrului Comertului dizolvarea voluntarã. 407 de firme au cerut si au obtinut acest lucru pînã la data de 1 decembrie 2009, în timp ce în aceeasi perioadã a anului trecut doar un numãr de 66 de agenti economici apelaserã la aceastã variantã. Si la acest capitol este o crestere de peste 500% la nivelul Neamtului. În toatã tara 17.670 de firme au procedat la fel în acest an fatã de 208 cînd numai circa 3.300 de firme s-au dizolvat din proprie vointã, cu o dinamicã de 423%. În alte cazuri patronii care au apreciat cã nu mai pot tine piept crizei au luat mãsura radierii voluntare. Timp de 11 luni încheiate circa 1.000 de patroni nemteni au apelat la aceastã mãsurã, fatã de numai 343 în aceeasi perioadã a anului trecut, fapt ce a dus la o crestere de 172%. Desi la prima vedere pare cã fenomenul nu a avut o amploare de speriat, procentul înregistrat în Neamt este mai mare decît cel la nivel de tarã, de 161% (cu circa 40.000 de radieri fatã de putin peste 15.000 în aceeasi perioadã a anului trecut). În timp ce de la lunã la lunã firmele au dispãrut cu miile au fost si întreprinzãtori cu curaj care, chiar în conditii mai mult decît vitrege, au decis sã deschidã o afacere. Astfel, în perioada analizatã, primele 11 luni încheiate din anul 2009, au avut loc 1.943 de noi înmatriculãri. Totusi, comparativ cu aceeasi perioadã a anului trecut numãrul de noi afaceri este în scãdere, deoarece atunci au fost peste 2.500 de noi societãti. Este vorba de tot felul de firme, de la persoanele fizice autorizate si pînã la SRL-uri si SA-uri.

Disparitia firmelor înseamnã concedieri

Faptul cã multe societãti comerciale îsi închid portile înseamnã cã dispar foarte multe locuri de muncã, iar patronii trec la disponibilizãri partiale sau chiar colective. Conform datelor de la Inspectoratul Teritorial de Muncã Neamt la data de 1 decembrie 2009 în evidentele institutiei mai erau un numãr de 7.605 de agenti economici activi, cu capital privat. Tot atunci mai erau în tot judetul numai 66.546 de salariati, în scãdere dramaticã fatã de începutul anului, cînd în Neamt erau fix 77.000 de oameni ai muncii. Aproximativ la aceeasi datã în scriptele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de muncã erau înregistrate peste 15.000 de persoane în cãutarea unui loc de muncã. Din total, peste 8.000 de someri sînt încã sustinuti financiar de stat. Pînã la finele anului în curs somerii beneficiazã de indemnizatie cu trei luni mai mult decît în mod normal, ca o mãsurã de contracarare a efectelor crizei economice. Numãrul total de someri indemnizati de la început de decembrie, peste 8.000 de suflete, este egal cu totalul celor fãrã un loc de muncã de la începutul anului. De atunci si pînã în prezent numãrul celor care nu mai merg în fiecare dimineatã la serviciu aproape s-a dublat.

Articol afisat de 1097 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective