Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2009
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Decembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Retrospectiva lunii decembrie 2009

Alegeri, alarmã la SRI, Crãciun sub amenintarea gheturilor...

Luna decembrie a fost marcatã de campania electoralã pentru turul II al prezidentialelor, nemtenii mergînd pe mîna lui Mircea Geaonã. De asemenea, campania Monitorul „SOS - Spitalul Judetean“ a continuat, mai multi oameni cu suflet mare contribuind financiar pentru ca cea mai mare unitate medicalã din judet sã traverseze criza cumplitã în care se aflã. Tot în aceastã lunã s-a înregistrat, în Neamt, primul deces ca urmare a infectãrii cu virusul AH1N1.

• 1 decembrie Campania Monitorul „SOS - Spitalul Judetean“ continuã, iar reprezentantii ziarului au cumpãrat medicamente de 26 de milioane. O parte din cei 1.000 de euro donati de pietreanul Elwys Tãnasã din SUA au fost folositi. Nouã politisti nemteni, dintre care trei ofiteri si sase subofiteri, au fost avansati în grad înainte de termen cu ocazia Zilei Nationale a României. Cei trei ofiteri merituosi au fost comisarul sef Florin Amihãiesei, seful Serviciului de Investigatii Criminale, comisarul sef Radu Berejan, seful Serviciului Cazier si inspectorul Cãlin Ovidiu.

• 2 decembrie. Cetatea Neamtului a stîrnit ceva gîlceavã în Consiliul Judetean. Filmatul în incinta Cetãtii Neamt a fost redus de la 15 la 10 lei, dupã cîteva contre în legislativ. Inspectorii scolari au fost pusi sã restituie statului 8.736 de lei. Banii reprezintã contravaloarea tichetelor cadou de care au beneficiat cei care în anul 2008 fãceau parte din organigrama Inspectoratului Scolar. Parcul Zoo din Piatra Neamt a rãmas fãrã principala atractie, leul Simba. Acesta a fost luat de fundatia Vier Pfoten pentru a fi dus în Africa de Sud.

• 3 decembruie. Braconieri fãrã fricã de gloantele politiei. Comandantul Politiei Tîrgu Neamt a folosit armamentul din dotare pentru a opri doi suspecti de braconaj. Politistul a tras trei focuri de avertisment în plan vertical, însã indivizii au fugit. Cîrnatii cu fasole s-au lãsat cu dosar penal. Un romascan, consilier local, a depus o plîngere penalã în care a reclamat cã membrii PDL împart alimente electoratului. Reclamatia nu s-a confirmat, însã politistii au întocmit un dosar penal.

• 4 decembrie. Mitropolia Moldovei a intrat în posesia sediului Ocolului Silvic Tîrgu Neamt. Acelasi lucru s-a întîmplat cu sase cantoane silvice si cabana Nemtisor. Directia Silvicã va plãti lunar 2 milioane de lei vechi chirie pentru a sta în sediul de la Tîrgu Neamt, contractul urmînd sã fie valabil un an. Doctorita Mihaela Covrig a fost internatã la Reanimare, la Iasi, fiind suspectã de gripã nouã.

Urs de 17.000 de euro

• 5-6 decembrie. Politistul Marazliu nu mai are cãtuse. Curtea de Apel Bacãu i-a înlocuit arestul cu interdictia de a pãrãsi tara. Ofiterul a fost prins în flagrant pe 2 noiembrie 2009, în timp ce primea de la un pietrean suma de 400 de euro, pentru a-i facilita acestuia o „schimbare“ a alcoolemiei într-un dosar. Politistii de la Crimã Organizatã au primit mai multe sesizãri cu privire la plasarea unor bancnote false de 200 de lei la diverse magazine din judet. Trei angajati ai Ocolului Silvic Brates au fost acuzati cã au zvîntat în bãtaie un maistru al societãtii Dac Forest. Atît pãdurarii, dar si sefii lor au respins acuzatiile aduse de muncitor. Monitorul publicã un articol în care se aratã cã pe fondurile de vînãtoare ale Directiei Silvice a fost vînat cel mai mare urs de dupã revolutia din 1989. Vînãtorul german a plãtit pentru el 17.000 de euro, trofeul fiind evaluat la 540 de puncte.

• 7 decembrie. Programul de depistare a cancerului de col a fost resuscitat. Femeile cu vîrste cuprinse între 25 si 65 de ani vor fi trimise la ginecolog pentru teste. ÃŽn Neamt, circa 7.600 de femei ar trebui sã intre în acest program. Reclamatii penale la vot. Politistii au înregistrat sase plîngeri despre presupuse infractiuni prevãzute si pedepsite de Legea electoralã. Un nemtean a fost prins votînd de douã ori, la o sectie din Piatra Neamt si la o alta din Dobreni. Ginerele bulibasei era retinut pentru tentativã de omor. Gheorghe Stãnescu si-a manifestat frustrãrile cu o bîtã de baseball pe care a folosit-o pe un tînãr.

• 8 decembrie. Mircea Geonã cîstigã în Neamt. 8.079 de voturi a fost diferenta dintre candidatul PSD si Traian Bãsescu. ÃŽn Neamt, Mircea Geoanã a obtinut 132.519 voturi, iar Bãsescu 124.440. 4.038 de buletine au fost nule si 256.959 au fost valabil exprimate. Prezenta la vot la al doilea tur de scrutin a fost de 55,13%. Crimã bizarã. O femeie de 63 de ani, cu afectiuni psihice si-a asfixiat partenerul de viatã, îngrãmãdindu-i pe gît aluat si bancnote de 5 lei tãiate. Nouã infractiuni electorale la alegerile prezidentiale. Cele mai multe reclamatii au fost în legãturã cu presupuse fapte de mitã electoralã.

• 9 decembrie. ÃŽn timp ce politistii încearcã sã stopeze furturile de pomi de iarnã, Directia Silvicã Neamt se strãduieste sã vîndã cota de 4000 asiguratã pentru acest an. Un bãrbat din Pipirig afirmã cã BCR Asigurãri îl poartã pe drumuri si nu-i plãteste reparatia masinii implicatã într-un accident. Reprezentantii societãtii de asigurare s-au apãrat spunînd cã dosarul se aflã la Bucuresti.

Medicii renuntã la salarii în favoarea pensiei

• 10 decembrie. Patroni „fantomã“, datori cu 55 de miliarde la stat. Din neplata TVA si a impozitului pe profit a rezultat o pagubã de circa 55 miliarde lei vechi. Patronii nu au fost gãsiti de comisari, drept pentru care procurorii au început „cãutãrile“. Gripa nouã, motiv de chiul. De fricã sã nu se rãspîndeascã virusul gripei noi, dascãlii sînt întelegãtori si acceptã mai usor absenteismul elevilor. Profitînd de aceastã larghete, multi elevi se bucurã de zile libere, chiar dacã nu sînt rãpusi de nici o boalã.

• 11 decembrie. Ping-pong cu „Dosarul Montana“. Procurorii au trimis „Dosarul Montana“ înapoi la Politia Neamt. Lucrarea penalã a mai zãcut vreo doi ani pe la DNA Bacãu. Din cei sase învinuiti, doi au fost scosi de sub urmãrire penalã. Este vorba de fostul jurist si fostul contabil al societãtii. Procurorii au cerut continuarea cercetãrilor si efectuarea unei expertize contabile. Trist este cã în dosar, prescriptia intervine anul viitor.

• 12-13 decembrie. Cãlugãri învinsi de o femeie. Elena Iovu, femeia acuzatã cã si-a fãcut bisericã particularã în comuna Bodesti a scãpat basma curatã din ancheta penalã solicitatã de Mãnãstirea Bistrita. Iovu a fost acuzatã de reprezentantii lãcasului de cult, printre altele, de exercitarea fãrã drept a unei profesii. Procurorii au confirmat solutia politistilor de neîncepere a urmãririi penale De asemenea, instanta respins plîngerea cãlugãrilor la rezolutia procurorilor.
Ultimatum: ori pensia, ori salariul. 6 medici au ales pensia în locul salariului.

• 14 decembrie. Adio medicamente gratuite si compensate. Fondurile pentru medicamente gratuite si compensate s-au terminat. Multe farmacii nu vor mai da medicamente. Ucisã de ambulantã. O femei a sãrit în fata masinii de salvare care îl transporta pe fiul sãu la Spitalul Judetean Neamt. Elena Cojocaru nu dorea ca fiul sãu sã fie internat în spital. Gestul avea s-o coste viata, în urma impactului ea decedînd pe loc.

Nemtenii au plãtit impozite de 864 de milioane

• 15 decembrie. ÃŽnecat în timp ce cãuta peste pentru a-si hrãni copiii. Un pietrean s-a înecat într-un bazin dezafectat de la barajul de la Reconstructia, în timp ce încercaã sã adune peste pentru a-si hrãni familia. Colonelul Mihãilã a rãmas fãrã serviciu. La propunerea conducerii CJ, Ioan Mihãilã nu va mai fi sef al Directiei Judetene de Evidenta Persoanelor. El a fost înlocuit de cãtre Veronica Bejenaru. Schimbarea s-a datorat neoptãrii între statutul de functionar si cel de pensionar. ÃŽn cazul lui Mihãilã, pensia era mai mare decît salariul de 3.045 de lei brut obtinut de la CJ.

• 16 decembrie. Un pãdurar a fost trimis în judecatã pentru uciderea unui adolescent de 17 ani. Victima a fost surprinsã în pãdure la furat lemne. Autorul s-a întors la canton si-a luat arma si a tras, Costel Peleverde decedînd în mai putin de o orã de la agresiune. Autorul s-a apãrat spunînd cã a alunecat iar arma s-a descãrcat accidental. Eexpertizele balistice au stabilit contrariul.
Iarnã autenticã cu problemute. Încã de la prima zi de ninsoare, în judetul Neamt au apãrut probleme în trafic.

• 17 decembrie. O învãtãtoare de 28 de ani, din Tîrgu Neamt, care a nãscut de urgentã la Iasi, a decedat din cauza gripei noi. Copilul
nãscut la opt luni este în afara pericolului. Tînãra era de mai bine
de o lunã ventilatã mecanic. 864 de milioane este suma din taxe si impozite achitate de nemteni pînã la 1 decembrie. Executarea silitã i-a „atentionat“ pe datornici. ÃŽntre 1 ianuarie - 30 noiembrie 2009 inspectorii fiscali au emis somatii de platã pentru debite de 304 milioane de lei ron. Ucigasul în serie rãmîne cu detentie pe viatã. Ionut Nistor, din Piatra Neamt, nu a avut succes cu apelul formulat la Curtea de Apel Bãcãu care i-a mentinut pedepasa pe viatã. Individul a ucis douã bãtrîne în scop de jaf.

Trei sticle cu vin pun SRI în alertã

• 19-20 decembrie. Merite neplãtite. Din 2010, în scoli nu se va mai da salariul de merit. Acesta reprezenta un bonus de 15% din salariul de bazã si devenea bazã de calcul pentru toate celelalte sporuri de care beneficiau dascãlii. Salariul de merit se acorda pentru o perioadã de un an calendaristic. Va rãmîne în vigoare gradatia de merit.

• 21 decembrie. La Durãu a fost inaugurat Hotelul Bistrita, o investitie de 5 milioane de euro a firmei TCE 3 Brazi. „Faptul cã am inaugurat Hotelul Bistrita, unul de patru stele, cu o dotare excelentã, va dovedi cã nu ne-am dezis, cã performanta va fi la ea acasã si cã acolo unde pui suflet nu se poate sã nu iasã o treabã bunã“, declara Culitã Tãrîtã.

• 22 decembrie. Un geamantan uitat lîngã un chiosc de ziare din Gara Piatra Neamt a pus pe jar autoritãtile. Pirotehnistii de la SRI au constatat cã în „colet“ se aflau trei sticle cu vin. Un copil de 5 ani a murit de pneumonie, boalã care s-a agravat din cauza frigului din casã. Copilul locuia în conditii precare împreunã cu ceilalti 4 frati ai sãi la Hangu.

• 23 decembrie. Marcela Fãgãrãsan, asistenta maternalã ucigasã, a fost gãsitã vinovatã de omor deosebit de grav si condamnatã la 22 de ani de detentie. Tribunalul a mai obligat-o la daune de peste un miliard lei vechi cãtre mama naturalã a copilului. Asistenta a ucis cu cruzimi un copil de 4 ani si 7 luni de care trebuia sã aibã grijã. Pirotehnistii de la ISU au actionat în zona localitãtii Galu, detonînd gheata care risca sã blocheze cursul Bistritei.

Crãciunul a adus tragedii

• 24-27 decembrie. Cele 17 persoane aflate în arestul IJP Neamt au mîncat ciorbã de pui, carne de porc la tavã si desert de Crãciun.
Bijuterii cumpãrate în Belgia cu carduri false. Ioan Lupu, din Pipirig, era cãutat de politistii belgieni, fiind acuzat de comiterea infractiunilor de fals si uz de fals. Împreunã cu alti doi români, individul a cumpãrat bijuterii în valoare de mii de euro de la un magazin din Bruxelles.

• 28 decembrie. Bistrita a tulburat sãrbãtorile muntenilor. Membrii a peste 50 de familii, circa 470 de persoane, din Poiana Teiului au petrecut Ajunul Crãciunului si primele douã zile ale acestei sãrbãtori la rude si cunostinte, de frica gheturilor de pe Bistrita. Patru persoane au decedat, iar alte sase au fost rãnite în accidente petrecute în perioada Crãciunului. Printre victime s-a aflat si o tînãrã însãrcinatã în luna a VIII-a si copilul nenãscut. Petrecere pe Ceahlãu, sfîrsitã tragic. Un tînãr vasluian a cãzut de la balconul cabanei Fîntînele si s-a accidentat grav.

• 29 decembrie. Cazul Ciorogîrla are ramificatii si la Neamt. Anchetatorii care fac investigatii în cazul furtului de arme de la Ciorogîrla au stabilit cã acuzatii fac parte si dintr-o grupare de traficanti de droguri. Printre cãrãusii folositi de clanul Preda se aflã si persoane din Neamt.

Articol afisat de 1614 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Daniel MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective