Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2010
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Ianuarie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
AUSTERITATE SI MAI CRUNTÃ

AUSTERITATE SI MAI CRUNTÃ

• încã de anul trecut au fost anuntate scumpiri ale carburantilor si viciilor, dar se vor ieftini produsele de lux • concedierile dau frisoane atît bugetarilor cît si salariatilor din mediul privat • vor fi tãiate unele beneficii din sectorul public • peste tot vor fi bani mai putini • cuvîntul de ordine al noului an este austeritatea •

Euforia sãrbãtorilor cu gîndul la cadourile de Mos Crãciun dar si cu dorinte de mai bine pentru anul care vine, a trecut. Am intrat de cîteva zile în 2010 dar pentru toatã lumea, de la salariati la pensionari vin vesti proaste din toate directiile. Este unul din anii de democratie în care mai tot nemteanul a pãsit cu temere, avînd în vedere scumpirile, concedierile si alte vesti rele anuntate chiar înainte de finele lui 2009. Este un an în care cumpãtarea, austeritatea, ori mai putin vor fi cuvinte de ordine pentru toatã lumea. Este un an greu în care, obisnuiti fiind sã strîngem cureaua vom trage de ea pînã spre ultima gaurã. Va fi greu atît pentru cei din sistemul bugetar cît si pentru salariatii din mediul privat, acestia din urmã fiind mai putin protejati decît cei plãtiti cu fonduri de la stat. Se anuntã concedieri din toate domeniile, iar pentru a rezista în conditii vitrege, în multe familii este posibil ca cel putin unul sã rãmînã fãrã un loc de muncã.

Primul soc: se scumpesc carburantii, energia electricã si tigãrile

Majorarea accizelor si cursul de schimb valutar au adus chiar din prima zi a anului scumpiri din toate directiile. Efectele le vor vedea cel mai repede si cel mai profund fumãtorii, deoarece acolo se va resimti cea mai mare majorare de pret. La acest capitol cresterea este de aproximativ 15%, în timp ce la celelalte produse accizate majorarea de pret va fi ceva mai putin usturãtoare. Asa se face cã tigãrile din mãrcile cele mai vîndute vor ajunge la aproximativ 10 lei pe pachet (100.000 lei vechi). Acciza de 74 de euro pe 1.000 de tigarete aplicabilã de la începutul lui 2010, fatã de 64 de euro cît era anul trecut, va adãuga cîte 1,1-1,2 lei pe fiecare pachet de tigãri. Ultima scumpire a viciilor a avut loc în octombrie 2009, astfel încît acum fumatul a devenit un lux al celor potenti financiar. În altã ordine de idei s-au scumpit si carburantii, atît din cauza accizei care se calculeazã dupã un curs cu mult mai mare decît anul trecut, la care se mai adaugã valoarea curentã a monedei europene. La toate acestea nu trebuie omisã cotatia petrolului pe pietele internationale. Acciza a crescut de la 1 ianuarie 2010 la 452 euro/tonã de la 436 euro/tonã, în cazul benzinei fãrã plumb si la 347 euro/tonã de la 336 euro/tonã pentru motorinã. Singura veste bunã este cã pretul la alcool nu va creste foarte mult, diferenta fiind numai cea din cursul de schimb valutar. În schimb, pe viitor e bine sã bem pe întuneric deoarece creste pretul energiei electrice, atît pentru agentii economici cît si pentru populatie. Se anuntã o majorare de pret între 3,5 si 4 procente, în raport cu inflatia. Pentru 2010 Autoritatea Nationalã de Reglementare în domeniul Energiei a stabilit ca pretul gazelor sã rãmînã constant, mãsura fiind valabilã cel putin pînã la jumãtatea anului. La fel se întîmplã si cu produsele considerate de lux. Pretul acestora nu rãmîne la fel, ci chiar se ieftinesc, deoarece au fost eliminate accizele. Este vorba de iahturi, parfumuri, blãnuri, arme de vînãtoare si bijuterii, care vor fi mai accesibile, desi acestea sînt în general achizitionate de un grup restrîns de doritori.

Îngheatã pensiile dar si salariile bugetarilor

În ultimii doi-trei ani pensiile bãtrînilor au fost majorate constant. Chiar dacã s-au aplicat procente de crestere relativ mici, cresterile au fost destul de dese, iar la toate acestea s-a mai aplicat si majorarea drepturilor pentru cei cu grupe de muncã. În replicã anul 2010 va aduce o înghetare a drepturilor bãnesti pentru bãtrîni, astfel încît acestia trebuie sã-si calculeze dãrile din timp pentru a sti exact pe cîti bani mizeazã pînã la viitoarea pensie. Simultan vor îngheta si drepturile bãnesti ale nemtenilor din sistemul bugetar. Acestia vor trebui sã învete sã fie mai chibzuiti dupã ce ani în sir au fost obisnuiti cu prime si sporuri de care mare parte din muritori de rînd nu au avut parte niciodatã. Pentru prima datã dupã ani si ani de zile sistemul bugetar va fi privat de bonuri si vor fi eliminate bonurile de masã, tichetele cadou si cele de cresã. Sînt exceptate de la aceastã mãsurã institutiile finantate din venituri proprii cum ar fi cele din învãtãmînt si sãnãtate. Toate aceste sacrificii sînt fãcute pentru cea de-a treia transã a împrumutului de FMI, iar prin înghetarea pensiilor si a salariilor din sistemul public Guvernul preconizeazã reducerea cheltuielilor bugetare cu 2,5% din PIB.

Val de concedieri colective

Dupã toate privãrile din sectorul public tot aici sînt anuntate si concedieri masive, la nivelul întregii tãri estimîndu-se cã circa 100.000 de bugetari îsi vor pierde locurile de muncã în acest an. Ordonatorii principali de credite trebuie sã ia toate mãsurile pentru economii la cheltuieli de personal, inclusiv prin reducerea numãrului de posturi si disponibilizarea unei pãrti din personalul încadrat. Se estimeazã cã somajul la nivel national va urca rapid cãtre 10%, dupã ce anul trecut a fost undeva în jurul valorii de 8%. Aceastã valoare reflectã strict concedierile din sectorul privat deoarece din cel public anul trecut nici un salariat nu a plecat în somaj. În concret nimeni nu spune de disponibilizãrile din sectorul privat, acesta fiind chiar mai expus decît sistemul de stat. Salariul minim pe economie rãmîne la 600 de lei desi au fost discutii ca acesta sã fie undeva la 750 de lei.

Se umblã la impozitul forfetar

Impozitul forfetar care anul trecut a bãgat în sperieti o parte din mediul de afaceri, iar cealaltã parte a intrat direct în faliment, va cãpãta o altã formã. Dupã ce mii de firme au tras pe dreapta prin apelarea la suspendarea activitãtii, ba chiar radierea afacerii de la Registrul Comertului, birul este pe cale sã capete o nouã formã despre care în acest moment nu se stie mai nimic. Concret, în ultima zi a anului trecut premierul Emil Boc a declarat public cã i-a cerut ministrului Finantelor sã regîndeascã impozitul forfetar aplicat firmelor. „Impozitul forfetar va fi regîndit. Prima sarcinã pe care i-am dat-o ministrului Finantelor în prima întîlnire pe care am avut-o cu el a fost sã regîndeascã impozitul minim care este acum. Acesta trebuie reorientat si restrîns doar spre acele domenii unde evaziunea fiscalã nu poate fi altfel combãtutã, cum ar fi industria hotelierã, restaurante”, a declarat premierul Boc. Pînã ce Sebastian Vlãdescu va gãsi cea mai bunã formã (pentru guvern) pe birul pentru mediul de afaceri, patronii nu pot decît sã se roage sã nu fie loviti de ce-i mai rãu.

Articol afisat de 1860 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective