Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2010
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Ianuarie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Din scoli pleacã doar 400 în loc de 588

• ISJ a obtinut ieri aviz de la minister sã reducã doar 400 de norme în loc de 588 • în aceste conditii, titularii nu vor fi afectati în nici un fel de disponibilizãri • se va renunta doar la suplinitorii necalificati si la pensionari • directorii vor merge la catedrã, iar dascãlii cu vechimea necesarã vor iesi la pensie • „Cu aceste mãsuri vom realiza o reducere «naturalã», asa cum ne cere ministerul, fãrã a afecta vreun titular din judetul Neamt“, a declarat sefa învãtãmîntului nemtean •

Dupã un sfîrsit de an trist pentru toti angajatii sistemului educational din Neamt, pentru cã tocmai aflaserã cã în anul scolar viitor, 588 dintre ei nu vor mai încãpea în unitãtile de învãtãmînt, a venit si o veste care are menirea de a-i încãlzi putin pe unii dintre cei vizati: numãrul de locuri de muncã ce urmeazã a se desfiinta va fi de circa 400, adicã s-a obtinut o reducere cu circa o treime fatã de ceea ce s-a anuntat initial. Vestea aceasta îi bucurã pe titularii învãtãmîntului nemtean, întrucît, dupã cum sustine conducerea Inspectoratului Scolar Judetean, nici un dascãl cu acest statut nu va fi afectat de noua desfiintare de norme impusã de cãtre Ministerul Educatiei, Cercetãrii si Inovãrii.

Fãrã nespecializati si pensionari

Anul scolar viitor va fi unul special din punct de vedere al resurselor umane care vor asigura educatia în Neamt. Pentru a se respecta mãsura impusã de cãtre ministerul de resort, se va renunta la suplinitorii necalificati si la pensionari. De asemenea, se vor comasa din clase, scoli, iar directorii vor fi retrecuti la catedrã, asa cum se întîmpla în urmã cu mai multi ani. „Inspectorul scolar de la Personal din ISJ a luat legãtura cu reprezentantii aceluiasi serviciu din minister si în urma discutiilor purtate s-a stabilit cã la nivelul judetului Neamt se vor reduce circa 400 de norme, fatã de 588 cîte s-au anuntat prin ordonantã de Guvern. ÃŽn aceste conditii se va face o rectificare la respectivul act legislativ. ÃŽn acest moment în judet sînt circa 1.300 de norme didactice acoperite de aproximativ 1.200 de suplinitori si pensionari. Exceptîndu-i pe pensionari, care sînt calificati, ceilalti nu înseamnã cã toti sînt suplinitori necalificati, ci sînt calificati, sînt oameni cu studii superioare în alte specializãri, sînt studenti care vor deveni în scurt timp specializati si doar 31 dintre angajatii din învãtãmîntul nemtean sînt necalificati cu studii medii“, a declarat profesor Luminita Georgeta Vîrlan, inspector scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Neamt.
ÃŽn perioada urmãtoare, cel mai sigur, MECI va trece la modificarea planurilor cadru de învãtãmînt si pe încadrarea directorilor unitãtilor scolare, care în momentul de fatã sînt degrevati total de ore. „Tinînd cont de aceste variante, se va realiza o «reducere naturalã» impusã de minister în judetul Neamt. Sigur nu vor fi afectati titularii. Dacã avem 1.300 de norme nedetinute de titulari, prin cele douã miscãri - renuntarea la nespecializati si pensionari si trecerea directorilor la catedrã, se va realiza reducerea stabilitã de cãtre minister“, a mai spus generalul Luminita Georgeta Vîrlan.

Sindicalistii vor „musca“ azi din guvernanti

Noul ministru al educatiei, Daniel Petru Funeriu, se va întîlni astãzi cu reprezentantii sindicatelor, pentru a discuta pe marginea disponibilizãrii celor 15.000 de dascãli din tarã. Sindicalistii nemteni sînt foarte nemultumiti de decizia tardivã a ministrului, cîtã vreme disponibilizãrile au fost prevãzute într-o ordonantã de urgentã. „Nu înteleg de ce nu ne-a chemat ministrul înainte de a se emite Ordonanta 114/2009, referitoare la disponibilizãri. Nu stiu ce se mai poate face acum, dar noi vom lupta pentru locurile de muncã ale colegilor nostri. Abia au trecut zilele libere fãrã platã acordate în învãtãmînt, si tot în învãtãmînt se desfiinteazã normele didactice. S-au depãsit etapele importante care ar fi trebuit respectate înainte de aparitia ordonantei. Sîntem pusi în fata unui fapt împlinit. Ce-ar putea sã ne mai spunã ministrul? La Neamt nu s-a tinut cont de specificul judetului si cred cã ar trebui sã plãteascã pentru greselile lor cei din minister. Asta se poate numi reformã în educatie? Nu se vede grija ministerului pentru modernizarea bazei materiale în educatie si nici nu se doreste ca România sã aibã o populatie civilizatã si educatã“, a declarat Gabriel Ploscã, presedintele Sindicatului Liber din ÃŽnvãtãmînt Neamt, înainte ca MECI sã accepte cã la Neamt disponibilizãrile sã afecteze 400 de norme si nu 588 cîte s-a anuntat initial.

Articol afisat de 2475 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de haralambie la data 05.01.2010 19:49
E mult si 400...Cred ca cel mai mult pe tara
Cum se explica faptul ca din Neamt pleaca 400 iar din judete precum Cluj pleaca doar douasute si ceva...
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective