Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2010
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Ianuarie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
EXPLOZIE ÎN NOAPTE UN MORT SI UN RÃNIT

EXPLOZIE ÎN NOAPTE UN MORT SI UN RÃNIT

• casa unui romascan de pe strada Aprodu Arbore a sãrit în aer, ieri noapte • respectivul fura gaz metan printr-un furtun cu care îsi alimenta soba • concubina proprietarului a murit pe loc • proprietarul imobilului se zbate între viatã si moarte cu arsuri de gradul I, II, III si IV • sotia si copiii acestuia sînt în Italia, la muncã •

Cartierul lipovenesc din Roman a fost zguduit, în toiul noptii de luni spre marti, 4 spre 5 ianuarie, de o puternicã deflagratie care a dus la moartea unei femei în vîrstã de 59 de ani si la rãnirea foarte gravã a concubinului acesteia, de 60 de ani. Nenorocirea s-a produs în casa bãrbatului, din cauza unei acumulãri de gaz metan, provenit de la o instalatie improvizatã. Practic, Aurel Hurlescu fura gaz din reteaua E.On, printr-un furtun pe care îl trãsese de la teava de lîngã gard pînã în casã. Romascanul montase un arzãtor la sobã, de aici trãgîndu-i-se tot necazul. ÃŽn jurul orei 1.30, gazele acumulate s-au aprins de la o scînteie din sobã si au declansat iadul. Bubuitura i-a ridicat în picioare pe locuitorii din zonã, cãrora nu le venea sã creadã ochilor cã o casã poate exploda pur si simplu. Peretele încãperii în care se odihneau cei doi concubini a fost fãcut una cu pãmîntul, suflul dizlocînd chirpicii întregii locuinte. „Nici nu se poate descrie în cuvinte ce a fost. S-au acumulat gaze, dupã cum s-a constatat apoi de pompieri si politisti si de la asta s-a produs bubuitura. Eu eram în casã, cu sotul, iar el a iesit primul sã vadã ce se întîmplã. Norocul nostru, dacã pot spune asa, a fost cã a «plecat» peretele dinspre vale si nu cel dinspre casa noastrã. Nu am vãzut asa ceva. Vecinul era în pielea goalã, aproape mort, iar ea era întinsã, fãrã suflare. Am alergat pînã în capãtul strãzii, sunînd la 112. Au venit pompierii, cei de la salvare si Politia, dupã care nu ne-au mai lãsat sã ne apropiem“, a declarat Alina Preda, o vecinã.

Ca dupã rãzboi

ÃŽn dimineata urmãtoare nenorocirii, zona deflagratiei, de pe strada Aprodu Arbore, arãta ca dupã bombardament, fiind loc de „pelerinaj“ pentru ziaristii de la mai toate posturile de televiziune sau simpli curiosi ori vecini ai familiei nãpãstuite. Se vedea clar, peste gard, locul de unde a fost tras furtunul pentru gaz metan si cum el intra în casã, pînã la soba buclucasã. Oamenii speriati îsi fãceau cruce, mai ales cã vecinul lor era cunoscut drept un tip linistit. A lucrat o vreme la fabrica de zahãr, ca instalator si de ceva vreme locuia împreunã cu concubina sa, pentru cã sotia si copiii i-au plecat în strãinãtate. „Mare nenorocire a mai fost! Am stat în stradã tot timpul cît s-au desfãsurat operatiunile de stingere. Nu mi-a fost dat sã vãd asa ceva în viata mea. Pãcat de doamna Viorica, pentru cã a murit, iar el este, de asemenea, pe moarte. Am rãmas aici, sã mai avem grijã de lucruri, pentru cã sîntem vecini apropiati. Pãcat cã s-a întîmplat asta, mare pãcat“, a spus Stefan Ghercã. S-au fãcut speculatii de tot felul legat de împrejurãrile care au dus la explozie, fiecare dintre cei de fatã avînd o pãrere proprie, nefiind lãsate din discutie nici ipoteza unei tentative de suicid sau a unui gest comis la betie. Cert este cã Viorica T. a murit pe loc iar concubinul sãu a ajuns în Spitalul Judetean Neamt. „Bãrbatul, victima unui incendiu, a fost adus la Centrul de Primiri Urgente, în noaptea de 4 spre 5 ianuarie, în jurul orei 2, în stare destul de gravã. Acesta prezenta arsuri de gradul I-II-III-IV, la nivelul fetei, al piciorului stîng si al feselor, pe o suprafatã de 30% din suprafata corporalã. Mai grav însã a fost faptul cã pacientul a suferit arsuri ale cãilor respiratorii, care i-au afectat laringele si probabil traheea, ceea ce face ca prognosticul sã fie destul de rezervat, din acest punct de vedere. Din cauza arsurilor de cãi aeriene, bãrbatul va fi sustinut respirator de aparate. Dupã ce a primit îngrijirile medicale, acesta a fost transportat la Sectia Arsi, din cadrul Spitalului Judetean Neamt, pentru îngrijiri de specialitate, deoarece Spitalul Roman nu are un compartiment specializat în tratamentul arsurilor“, a declarat doctor Maria Tãlmãcel, medic coordonator al Centrului de Primiri Urgente, din cadrul Spitalului Municipal de Urgentã Roman.

Ce spun oficialii

Este clar, dupã cum a comunicat Corneliu Zait, responsabil PR Regional în Departamentul Relatii Publice si Comunicare al E.On România, cã totul s-a produs pe fondul unui furt de gaze. „Imobilul unde a avut loc explozia de la Roman era racordat ilegal la reteaua de distributie a gazelor naturale printr-o improvizatie. Dispeceratul E.On Gaz Distributie SA a fost anuntat, în jurul orei 1.30, în legãturã cu producerea unei explozii urmatã de un incendiu la imobilul nr. 37 situat pe strada Aprodu Arbore, din municipiul Roman. O persoanã a decedat si o alta a fost rãnitã, fiind transportatã de urgentã la spital. Totodatã au fost înregistrate si pagube materiale semnificative. Echipele noastre de interventie au luat mãsurile specifice pentru astfel de situatii; a fost întreruptã alimentarea cu gaze naturale la imobilul respectiv, pentru demararea cercetãrilor.
Potrivit anchetei, explozia s-a produs în urma unei acumulãri de gaze. Imobilul unde a avut loc explozia era racordat ilegal printr-o improvizatie la reteaua de distributie a gazelor naturale, alimentarea sobei din imobil fiind realizatã direct din bransamentul stradal de gaze naturale prin intermediul unui furtun flexibil“, a declarat Corneliu Zait. Politistii efectueazã, de asemenea, cercetãri în cazul exploziei. „Din primele verificãri a reiesit cã proprietarul avea, la o sobã din locuintã, o instalatie artizanalã de încãlzire cu gaz metan. Probabil, pe fondul acumulãrii de gaze nearse s-a produs o explozie a sobei. ÃŽn urma deflagratiei, Viorica T., a decedat, iar concubinul acesteia a suferit arsuri, fiind internat în Spitalul Judetean Neamt. La examinarea sumarã a cadavrului femeii au fost evidentiate mai multe echimoze superficiale. S-a luat mãsura transportãrii cadavrului la morga Spitalului Roman în vederea efectuãrii necropsiei si a stabilirii cauzei decesului. Politistii continuã cercetãrile sub aspectul comiterii infractiunilor de ucidere din culpã si furt“, a comunicat Biroul de Presã al IPJ Neamt.
Reamintim cã, în doar trei luni, municipiul Roman a mai fost zguduit de o explozie. În octombrie 2009, în noaptea de 14/15, pe la ora 2, un bloc de garsoniere din Cartierul Muncitoresc a fost deteriorat serios de deflagratia produsã de la o scãpare de gaze. De vinã a fost o centralã de apartament cu defectiuni, plus faptul cã proprietarul era si cam bãut si se pare cã a încercat sã repare centrala termicã. Mai multe familii au fost sinistrate, însã autoritãtile au fãcut eforturi si au redus imobilul la starea initialã. Ca prin minune, cel din cauza cãruia a avut loc totul a supravietuit, acesta fiind cãsãtorit si tatãl unui copil minor.

Articol afisat de 1675 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(A. MARCU, V. MUSAT, L. BUGA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective