Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2010
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Ianuarie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
STARETA AGAPIEI, CERCETATÃ PENAL

STARETA AGAPIEI, CERCETATÃ PENAL

• Olimpiada Chiriac este acuzatã de nerespectarea unei hotãrîri judecãtoresti • în acelasi dosar, procurorii tîrgnemteni au dispus începerea urmãririi penale împotriva reprezentantilor unei firme de pazã din Iasi pentru abuz în serviciu • directorul iesean afirmã cã nici el si nici angajatii nu au comis vreo infractiune • „Noi nu am fãcut altceva decît sã pãzim terenul mãnãstirii pentru ca Florin Marin sã nu construiascã pe el“, spune Mihai Varganici, seful societãtii Pro Invest Security • stareta Olimpiada, nu poate fi contactatã, dar e supãratã pe Monitorul •

Neîntelegerile dintre reprezentantii Mãnãstirii Agapia si familia preotului Florin Marin, care detine o casã în apropierea lãcasului de cult, o pun pe stareta lãcasului de cult într-o situatie deloc plãcutã. Dupã ce în varã mãnãstirea a apelat la serviciile unei firme de pazã pentru a interzice accesul familiei Marin pe terenul din jurul locuintei acestora, Florin Marin a fãcut o plîngere penalã la Politia Tîrgu Neamt. Dosarul a fost înaintat, ulterior, la Parchetul de pe lîngã Judecãtoria Tîrgu Neamt, pentru continuarea cercetãrilor. Nu de mult, procurorul care instrumenteazã cauza a dispus începerea urmãririi penale împotriva Olimpiadei Chiriac, stareta Mãnãstirii Agapia, care este cercetatã sub aspectul comiterii infractiunii de nerespectare a unei hotãrîri judecãtoresti. ÃŽn acelasi dosar, procurorul a dispus si începerea urmãririi penale împotriva directorului firmei de pazã, dar si împotriva bodyguarzilor. Toti sînt anchetati sub aspectul comiterii infractiunii de abuz în serviciu. Membrii familiei Marin s-au plîns cã bodyguarzii, angajati de mãnãstire, le interzice accesul în locuintã. La vremea respectivã, scandalul a tinut prima paginã a ziarelor locale, cazul fiind mediatizat si în presa centralã. Florin Marin are cunostintã de existenta dosarului penal, însã este pesimist cu privire la solutia ce va fi datã. „Am depus o plîngere penalã, pentru cã mi s-a îngrãdit dreptul de a accede pe proprietatea mea, desi detineam o hotãrîre judecãtoreascã în acest sens. ÃŽn acest moment, la Parchetul Judecãtoriei Tîrgu Neamt se aflã douã dosare penale, unul în care este cercetatã stareta, iar celãlalt în care sînt anchetati cei de la firma de pazã. Cu sigurantã însã, aceste dosare vor fi închise, pentru cã în ziua de astãzi Justitia în România se face dupã cum dicteazã Biserica. Sperantele noastre sînt destul de mici cã ni se va mai face dreptate“, a declarat Florin Marin.

„Noi nu avem nici o vinã“

Reprezentantii firmei de pazã Pro Invest Security SRL Iasi, afirmã cã nu au comis nici o ilegalitate si sînt convinsi cã procurorii vor da o solutie de scoatere de sub urmãrire penalã. „Am fost audiat si eu, dar si bodyguarzii care si-au desfãsurat activitatea la Agapia. Noi am fost solicitati sã pãzim terenul mãnãstirii, pentru ca acel cetãtean din Tîrgu Neamt sã nu construiascã pe el. Stim cã existã un litigiu între familia Marin si mãnãstire, însã noi nu am comis nici o ilegalitate. Tot ceea ce am fãcut si facem acolo este legal. Atît Florin Marin cît si sotia sa au intrat în casã, asa cum se stipula în hotãrîrea judecãtoreascã pe care o detineau. Nimeni nu le-a interzis acest lucru. Noi am avut grijã doar sã nu construiascã pe terenul mãnãstirii. Noi considerãm cã nu au fost probleme si totul s-a fãcut cu respectarea legii. Sîntem convinsi cã ancheta va fi solutionatã cu scoaterea de sub urmãrire penalã“, a declarat Mihai Varganici, directorul economic al firmei iesene. Acesta a mai declarat cã si în acest moment (n.r. - parte din documentarea acestui articol s-a fãcut la sfîrsitul anului trecut) se aflã trei bodyguarzi la Agapia. „Avem si acum trei bãieti acolo. Au un loc de observare, de unde urmãresc sã nu se construiascã pe terenul mãnãstirii. Vorbesc zilnic cu ei la telefon si nu sînt probleme“, a conchis Varganici.

Stareta, vesnic de negãsit

Am încercat, ca de fiecare datã de altfel, sã obtinem un punct de vedere oficial si din partea Mãnãstirii Agapia. Prima datã am fãcut-o în urmã cu trei sãptãmîni cînd la telefon a rãspuns o mãicutã. Aceasta nu s-a prezentat, însã a solicitat sã-i spunem ce dorim de la staretã. Dupã ce i-am povestit ce si cum, mãicuta ne-a spus cã stareta nu este de gãsit si ne-a recomandat sã scriem ce vrem. Ieri dupã amiazã am sunat din nou la mãnãstire si ne-a rãspuns aceeasi persoanã care nu s-a recomandat. De aceastã datã, mãicuta fãrã nume ne-a precizat cã stareta nu poate fi contactatã, pe motiv cã „este sãrbãtoare si nu se poate vorbi cu ea“. Ca si în alte dãti ni s-a recomandat sã revenim cu un telefon „mîine“. Facem precizarea cã de fiecare datã cotidianul „Monitorul“ a încercat sã o contacteze pe maica staretã Olimpiada Chiriac, însã niciodatã aceasta nu a fost de gãsit. Ba nu avea semnal la telefonul mobil, ba era plecatã prin mãnãstire, la slujbã sau la Mitropolie. De asemenea, ieri dupã amiazã, am sunat la cabinetul avocatei Popa Elisabeta, cea care reprezintã în instantã Mãnãstirea Agapia în litigiul cu tîrgnemteanul Florin Marin. I-am comunicat secretarei cã dorim un punct de vedere din partea doamnei avocat vizavi de calitatea de învinuit pe care a cãpãtat-o stareta Olimpiada Chiriac. Ni s-a comunicat cã mesajul nostru va fi transmis, urmînd sã fim contactati. Pînã la închiderea editiei, avocata Elisabeta Popa nu a reusit sã ne contacteze.

100 de milioane pentru pazã

Reamintim cã suma de bani oferitã de mãnãstire pentru serviciile oferite de bodyguarzi în litigiul pe care sfîntul lãcas îl are cu familia Marin, este una deloc de neglijat. Este vorba de 9.955 de lei, fãrã TVA, bani plãtiti lunar de mãnãstire firmei de pazã. Preotul Constantin Sturzu, purtãtorul de cuvînt al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei declara pentru „Monitorul“ cã decizia mãnãstirii de a angaja o firmã de bodyguarzi este legitimã, întrucît exista riscul ca familia Marin sã construiascã pe terenul lãcasului de cult. Povestea este însã una care dateazã de ani buni si face obiectul mai multor procese aflate pe rolul instantelor din România. Calvarul familiei Marin a început în anul 2000, dupã ce au achizitionat o casã, cu terenul aferent, în comuna Agapia. Ulterior, Florin Marin s-a adresat instantei pentru a obtine o autorizatie de demolare de la primãrie, însã au fost amînati de mai multe ori. Nu a durat mult si au aflat si motivul amînãrii, familia Marin fiind datã în judecatã de Mãnãstirea Agapia care sustinea cã terenul de sub casã este proprietatea lãcasului. ÃŽn acest sens, reprezentantii mãnãstirii au prezentat o hotãrîre judecãtoreascã din 2002, prin care fusese împroprietãritã cu 49 de hectare de teren, o bunã parte din aceastã suprafatã aflîndu-se sub casele a 40 de familii din Agapia, printre care si cea a familiei Marin. A fost debutul unui lung sir de procese. ÃŽn primãvara acestui an, Primãria Agapia, prin primarul Vasile Cucos, a solicitat instantei de judecatã anularea partialã a titlului de proprietate prin care mãnãstirea a fost împroprietãritã cu terenurile de sub casele oamenilor.

Articol afisat de 4308 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU; R. AANEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de grigcornel la data 08.01.2010 09:46
Stareta sau diavol?
Maica stareta este o zdreanta de femeie daca a procedat in acest fel.De unde are domne 100 mil.pe luna sa plateasca firma de paznici(bodyguarzi auzi,te umfla rasul)? Nu tot oamenii gresesc mergand si lasand bani la manastire?
Si tot oamenii gresesc ca nu pun mana pe furci si topoare sa alunge paznicii(bodyguarzii)inapoi la Iasi unde le este locul!
Cu parere de rau o spun si ma repet,nu mai donati oameni buni bani la manastiri si biserici ca ei au de mii de ori mai mult ca voi si mai rau se ajunge in unele cazuri sa folosesca banii impotriva voastra!
P.S.Speram ca justitia (nu cea divina)sa faca dreptate si oamenii sa-si poata pastra casele in care locuiesc de ani buni!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective