Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2010
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Ianuarie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Gripa AH1N1, de la recomandãri la obligatii

• angajatii spitalelor vor fi vaccinati obligatoriu • cei care refuzã o vor face pe semnãturã si vor fi scosi din activitate • medicii de familie care refuzã vaccinarea vor fi amendati • medicii de familie vor fi controlati de angajatii DSP • sectiile de Anestezie Terapie Intensivã trebuie sã se doteze cu antibiotice de ultimã generatie, cu spectru foarte larg si cu eficacitate maximã capabile sã lupte cu cei mai rezistenti virusi • scolile vor fi din nou închise dacã se va descoperi si un singur caz de gripã • profesorii vor fi obligati sã facã triaj epidemiologic •

Gripa AH1N1 a început sã dea frisoane autoritãtilor sanitare care au decis sã schimbe macazul si au trecut de la recomandãri la ordine ferme. Astfel, joi, 7 ianuarie, Ministerul Sãnãtãtii a organizat o videoconferintã prin care a transmis autoritãtilor din toate judetele tãrii. ÃŽn Neamt, la videoconferinta de la prefecturã au participat prefectul, subprefectul dar si directorii coordonatori ai Directiei de Sãnãtate Publicã din judet. Acestora li s-au transmis noile ordine care vor intra în vigoare începînd de vineri, 8 ianuarie sau chiar de joi, dacã se poate. „Printre noile ordine se numãrã si cel care prevede clar cã personalul medical din spitalele din judet va fi vaccinat împotriva gripei noi, obligatoriu. Cine refuzã imunizarea va semna pentru acest lucru si va fi scos din activitate de la patul bolnavilor pentru a nu le pune în pericol sãnãtatea acestora. De asemenea, personalul medical din spitale va fi obligat sã poarte echipament de protectie, adicã acele mãsti de protectie trebuie purtate pe figurã si nu sub barbã, asa cum le mai poartã multi acum. Un alt ordin al ministerului se referã la faptul cã vor fi începute controale la medicii de familie iar verificãrile vor fi fãcute de cãtre angajatii DSP. Scopul controalelor va fi acela de a vedea dacã medicii fac vaccinarea deoarece au fost cazuri în tarã în care medicii au refuzat sã facã imunizarea“, a precizat medicul Daniela Marcoci, directorul coordonator adjunct al DSP Neamt.
Campania de vaccinare obligatorie a angajatilor spitalului nemtean a început încã de miercuri iar asistentele si medicii fugeau ca potîrnichile ca sã scape de injectie. Se pare cã personalul medical nu este deloc multumit de obligativitatea imunizãrii, considerînd cã astfel le sînt încãlcate drepturile legale. Pe de altã parte, companiile private mari, precum Kaufland sau Metro, si-au vaccinat obligatoriu toti salariatii iar cei care refuzau riscau sã rãmînã fãrã slujbã. Se pare cã si statul a decis cã din acest punct de vedere vrea sã devinã patron si a trecut la vaccinarea fortatã a angajatilor. Mai mult, cei care refuzã vaccinarea, riscã sã-si plãteascã spitalizarea în cazul în care se vor îmbolnãvi.

Sectiile de ATI trebuie dotate cu antibiotice de ultimã generatie si Tamiflu

Printre altele, Ministerul Sãnãtãtii a mai decis joi sã oblige toate policlinicile si toate sectiile de boli infectiose din spitalele din tarã sã facã centre de vaccinare la care populatia sã aibã acces oricînd. De asemenea, sectiile de Anestezie Terapie Intensivã trebuie sã se doteze cu antibiotice de ultimã generatie, cu spectru foarte larg si cu eficacitate maximã capabile sã lupte cu cei mai rezistenti virusi. Pînã acum, sectia de ATI a spitalului Neamt abia avea niste oxacilinã sau gentamicinã, antibiotice ieftine si în majoritatea cazurilor depãsite si ineficiente. De asemenea, la ATI trebuie obligatoriu sã existe antivirale de tipul Tamiflu care vor fi date pacientilor bolnavi de gripã. S-au schimbat ordinele si pentru scoli. Dacã de mai bine de douã luni unitãtile scolare nu se mai închideau în momentul în care apãrea un caz de gripã, acum ministerul a decis închiderea scolii pe o perioadã de 24 de ore dacã se depisteazã un caz de gripã confirmat. Clasa respectivã este igienizatã si dezinfectatã si abia apoi se reiau cursurile. Vaccinarea elevilor de peste 16 ani va continua într-un ritm sustinut iar profesorii vor trebui obligatoriu sã facã triajul epidemiologic zilnic. Toate aceste mãsuri au scopul de a reduce numãrul îmbolnãvirilor si de a stopa epidemia.

Articol afisat de 2155 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective