Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2010
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 8 Ianuarie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Anda-Louise Bogza, o mare artistã pietreancã fãrã statut de vedetã

• Soprana Anda-Louise Bogza a cîntat cu casa închisã rolul titular în douã spectacole cu „Tosca“ de Giacomo Puccini • presa europeanã de specialitate nu a fost deloc zgîrcitã cu omagiile •

ÃŽn timp ce pe meleagurile noastre majoritatea dintre noi se luptã cu criza, cu datoriile, cu bugetele de austeritate, cu escrocheriile, cu nesimtirea si cu ignoranta totalã, îngurgitînd pe nemestecate subprodusele „culturale“ zãmislite de tot felul de idioti cu aere de vedete, prin alte pãrti ale lumii si ale Europei autentice lumea se bucurã de vocile adevãrate zãmislite de aceastã nefericitã parte a lumii. Este si cazul concetãtenei noastre „de onoare“, soprana Anda-Louise Bogza care dovedeste cu prisosintã cã meritã a se bucura din plin de virtutile unor performante de exceptie în lumea muzicalã europeanã. Anul 2009, nefastul an al crizei ce ne-a tulburat constiintele si ne-a îndepãrtat tot mai mult de conditia statornicitã de oameni, a fost pentru Anda unul plin de împliniri. Chiar dacã ar fi sã luãm în considerare doar succesul fulminant la Arenele din Verona unde a cîntat cu casa închisã rolul titular în douã spectacole cu Tosca de Giacomo Puccini. Soprana noastrã, de ani buni solistã a Operei din Praga, i-a entuziasmat atît pe melomanii italieni cît si pe turistii strãini care au avut norocul sã prindã un bilet la spectacolele din 26 si 29 august 2009. Sublima arie „Vissi d’Arte, Vissi d’Amore“ a Toscãi din actul al doilea, a fost aplaudatã timp de cinci minute de un public cucerit de vocea splendidã, cu sonoritãti profunde, rãscolitoare a primadonei. „Dupã încheierea spectacolelor, Anda Louise Bogza si ceilalti cîntãreti, condusi în deplinul respect al partiturii pucciniene de cãtre dirijorul Giorgio Morandi, au fost chemati la rampã timp de un sfert de orã de spectatorii care nu se mai îndurau sã plece, nevenindu-le sã creadã cã minunata revãrsare sonorã se încheiase“, scria Victor Rusu în „New York Magazin“, nr. 637 din 7 octombrie 2009.
„Bellisima sopranã româncã a cîntat cu o voce amplã, clarã, intensã, gãsind pentru fiecare notã cea mai justã intonatie, pentru fiecare dintre replici cea mai justã frazare“ scrie criticul muzical Sergio Stancanelli. „Perfectiunea vocalã a acestei Tosca a dominat amfiteatrul unde a cîntat Maria Callas, Luciano Pavarotti si Franco Corelli, de o manierã cum nu s-a mai auzit de multi ani, aici la Verona“ conchide criticul italian.
Compatrioata nostrã a ajuns sã fie renumitã pe plan mondial în special pentru rolul Toscãi, pe care l-a mai interpretat în prestigiosul festival „Maggio Musicale Fiorentino“ si la Opera de Stat din Munchen, ambele spectacole dirijat de celebrul Zubin Mehta, ca si în marile teatre lirice din Frankfurt, Dresda, Bordeaux, Bratislava, Tel Aviv, Luxemburg, Tokio sau Bucuresti.
Iar dincolo de toate, noi, toti cei care o cunoastem, nu putem sã nu fim impresionati de modestia artistei, de calitãtile umane si de bunul simt pe care îl dovedeste în toate împrejurãrile. Dar sã nu ne mirãm; sînt atribute ale unei fiinte umane de calitate ce contrabalanseazã pozitiv risipa de grobianism si infatuare a „celebritãtilor“ nationale si, mai nou, locale.

„O voce splendidã, cu sonoritãti profunde, rãscolitoare...“

Nume de rezonantã internationalã, Anda-Louise Bogza este protagonista unei cariere strãlucite, artista cîntînd pe scene cunoscute din Europa, Asia si America. De remarcabile succese s-au bucurat spectacolele cu rolul Aida la Staatsoper Viena, Staatsoper si Deutsche Oper Berlin, opera din Leipzig, New Israeli Opera din Tel Aviv, Tokio. Interpretarea rolului Tosca a impresionat profund prin strãlucire, sigurantã, pasiune si intensitate. Stau mãrturie spectacolele din Italia (Florenta) la prestigiosul Festival „Maggio Musicale Fiorentino“ si la Opera de Stat din München - ambele dirijate de Zubin Mehta, precum si cele de la Opera din Frankfurt, Semperoper Dresda (2009 - dirijor Fabio Luisi), în 2009 Tosca la Arena di Verona (dirijor - Giorgio Morandi, regizor - Hugo de Ana), Operele Nationale din Bordeaux, Bratislava, Bucuresti, New Israeli Opera, Grand Théâtre Luxembourg, Japonia. Alte roluri: eroina din „Katia Kabanova“ (Katia) de Janácek sustinut la Suntory Hall din Tokio si Donna Anna din „Don Giovanni“ la Opera din Marsilia. Important a fost debutul la Opera Bastille din Paris si la Théâtre Royal de la Monnaie Bruxelles în opera „Rusalka“ de Dvorák si în 2008 debutul la Teatrul de Operã din Roma în rolul protagonistei Rusalka, ambele comentate cu entuziasm de presa francezã si italianã. Repertoriul Andei-Louise Bogza include si rolul Leonorei din Trubadurul cîntat la Opera de Stat din Hamburg, Opera de Stat Budapesta, Opera Regalã din Copenhaga, Teatro de la Maestranza din Sevilla (dirijor Maurizio Arena). Cu acest rol a înregistrat versiunea completã a operei Trubadurul pe CD editat de „Arte Nova Classics“.

Un palmares impresionant

Formatã la Liceul „George Enescu“ din Bucuresti si Academia de Muzica din Praga (studii de pian, clavecin si canto) în 1992 a debutat cu mare succes la Opera de Stat si Teatrul National din Praga unde e angajatã ca primsolistã si distribuitã în numeroase roluri ca Jenufa, Katia („Katia Kabanova“), Sina (din „Logodna în vis“ de Hans Krasa), Donna Anna („Don Giovanni“), Leonora („Il Trovatore“), Aida („Aida“), Tosca („Tosca“), Giorgetta (din „Il Trittico“), Amelia („Bal Mascat“), Elisabetta („Don Carlo“), Lisa („Dama de Picã“), Manon („Manon Lescault“), Rusalka („Rusalka“), Minnie („La Fanciulla del West“), Abigaille („Nabucco“), Desdemona („Otello“).
ÃŽn anul 2008 a obtinut premiul „Thalie 2007“ pentru deosebita interpretare a rolului Minnie din opera puccinianã „Fata din FarWest“ („La Fanciulla del West“).
În 1994 a cîstigat Premiul I si Premiul Publicului la Concursul International de Canto de la Viena.
Vocea strãlucitoare, vibrantã, cultura muzicalã solidã o recomandã si ca interpretã a genului vocal-simfonic. A cîntat marile creatii ale genului în sãli de renume ca Musikverein-Vienna (Haydn - „Anotimpurile“, Schubert - „Missa în mi bemol major“, Verdi - „Requiem“), în 2008 la Festspielhaus Salzburg (Verdi - „Requiem“- Mozarteum Orchestra), Royal Albert Hall - Londra (Dvorák - „The Spectre´s Bride“), Brucknerhaus - Linz (Janácek - „Missa glagoliticã“), Liederhalle Stuttgart (Rahmaninov - „Clopotele“), Amfiteatrul din Madrid (Beethoven - „Simfonia IX“, Jahrhunderthalle Frankfurt, Châtelet Paris, National Concert Hall Dublin, Sala Radio Bucuresti (Brahms - „Requiem-ul German“, Janácek - „Missa glagoliticã“), Filarmonica din Praga (Dvorák - „Stabat Mater“, Verdi - „Requiem“, Mahler - „Simfonia II., IV.“, Martinu - „Gilgames„), Bilbao Auditorium Euskalduna (2009 - Verdi - „Requiem“), Taipei, Suntory Hall Tokio - cu orchestre ca BBC London, Filarmonica din Stuttgart, Gewandhausorchester Leipzig.
Anda-Louise Bogza a realizat CD-uri editate de „Arte Nova Classics“ (Leonora din „Trubadurul“), Arii din opere italiene - CD-portret), „Decca“ (Rosina din „Sarlatanul“ de Pavel Haas) înregistrare din spectacol („Tosca“ cu Opera din Praga) si înregistrãri TV cu rolul Printesei din „Rusalka“ de Dvorák. Despre CD-urile cu „Trubadurul“ presa a subliniat calitãtile de exceptie ale româncei Anda-Louise Bogza: „voce verdianã, amplã, bogatã, intensã, plinã de emotie care transmite minunat sentimentele Leonorei“.

Articol afisat de 2072 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de revelare la data 02.02.2010 11:25
D-le ziarist Amironoaie
Pt. ce ati scris la inceputul articolului sa va foe rusine.
Bogza este o artista foarte bune, dar asta nu inseamanca puteti ponegri nemeritata si in acest hal viata culturala din Romania. Viata culturala din Romania este mai boigata, mai variata si de un mai bun nivel decat cea din Cehia, de ex. unde traieste Bogza. Nu stiti despre ce vorbiti, dati dovata de rea-voinat, naivitate si prostie cand faceti astfel de afirmatii.
Chiar daca v-ati folosit de numele Bogza, nu ati scris decat un articol manea. prima si ultima oara am intrat pe acest site. Nu voi mai intra niciodata pe aceste fituici, unde se publica astfel de indolente si barfe de mahala.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective