Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2010
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Ianuarie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
DÃSCÃLIMEA, TEPUITÃ DE PRIMARI LA NAVETÃ

DÃSCÃLIMEA, TEPUITÃ DE PRIMARI LA NAVETÃ

• alesii locali din multe localitãti ale judetului nu au avut cu ce acoperi cheltuielile cu naveta • în aceste conditii, dascãlii si-au asigurat din buzunarul propriu transportul din localitatea de domiciliu în cea de serviciu • se pare cã ultimul cuvînt îl va avea instanta de judecatã •

Nedecontarea cheltuielilor cu transportul cadrelor didactice din localitatea de domiciu a acestora în cea în care îsi desfãsoarã activitatea va fi subiect într-un nou proces pe care liderii Sindicatului Liber din ÃŽnvãtãmînt Neamt vor sã îl aibã în instantã cu alesii locali care au rãmas cu restante. Pînã la a ajunge în sãlile de judecatã, sindicalistii au mers pe toate cãile existente, în speranta rezolvãrii acestei probleme. „Am trimis în atentia primarilor adrese prin care i-am avertizat cã au aceastã obligatie de a deconta cheltuielile angajatilor din scoli care fac naveta. Am informat si Inspectoratul Scolar, si Consiliul Judetean si prefectul judetului ne-a solicitat o adresã din care sã reiasã situatia exactã pe fiecare localitate. Am fãcut acea statisticã si am trimis-o la Prefecturã si chiar ne-am pus speranta cã problemele colegilor nostri se vor sfîrsi. Din pãcate, de pe 11 noiembrie 2009 cînd am trimis adresa si pînã azi, nu s-a întîmplat nimic. Cadrele didactice si personalul auxiliar îsi plãtesc în continuare naveta din buzunarul propriu, desi ar trebui sã beneficieze de decontarea acestor cheltuieli“, a declarat profesor Gabriel Ploscã, presedinte al Sindicatului Liber din ÃŽnvãtãmînt Neamt.
Potrivit Statutului Personalului Didactic în baza cãruia s-a stabilit aceastã facilitate pentru angajatii din educatie, „personalul didactic din unitãtile de învãtãmînt de stat, care nu dispune de locuintã si cãruia nu i se poate oferi locuintã corespunzãtoare în localitatea în care are postul, i se vor deconta cheltuielile pe mijloacele de transport în comun, din localitatea de resedintã la locul de muncã si de la locul de muncã în localitate de resedintã“. Potrivit aceleiasi legislatii, „decontarea sau plata echivalentã consturilor de transport se face de cãtre autoritatea publicã localã, sursa bugetarã fiind bugetul de stat - finantarea de bazã“. „Desi acest drept al cadrelor didactice este foarte clar prevãzut de legislatia în vigoare, în unele localitãti ale judetului se refuzã cu vehementã acest decont al transportului sau se asigurã doar în proportie de 50%, înregistrîndu-se mari restante“, se spune în adresa trimisã pe numele prefectului Mihai Archip, care personal a solicitat-o de la liderii de sindicat.

Topul restantelor

În zona Piatra Neamt, cele mai mari restante sînt înregistrate de zece localitãti administrativ-teritoriale - Roznov: decembrie 2008; Stefan cel Mare: martie 2009, Mãrgineni: martie 2009, Rãzboieni: iunie 2009, Tarcãu: iunie 2009, Dragomiresti: iunie 2009, Bîrgãoani: septembrie 2009, Rediu: septembrie 2009, Dumbrava Rosie: se deconteazã doar 50%, din februarie anul trecut, Bodesti: septembrie 2009. În zona Roman, cea mai mare restantã este la Horia: septembrie 2008, urmatã de Vãleni: decembrie 2008, Ruginoasa: martie 2009, Valea Ursului si Poienari: septembrie 2009. La Tîrgu Neamt, datoria cea mai veche este la Grumãzesti, Galu - Poiana Teiului si Grinties: septembrie 2008, Bicaz: decembrie 2008, Ceahlãu: ianuarie 2009 si la egalitate - Bãltãtesti, Crãcãoani, Drãgãnesti, Petricani: septembrie 2009. Rãspunsul alesilor locali ai acestor localitãti este acelasi: lipsa de fonduri. Multe dintre primãrii se gãsesc în imposibilitatea de a asigura cofinantarea de 2% care se impune în cadrul unor proiecte de dezvoltare localã. Din lipsã de bani nu se asigurã paza unitãtilor de învãtãmînt sau tichetele cadou pentru angajatii scolilor. Dacã în multe cazuri, nedecontarea navetei a început cu debutul actualului an scolar, sînt cazuri în care salariatii unitãtilor de învãtãmînt au beneficiat de acelasi tratament si în anul scolar trecut. Este cazul comnei Horia, acolo unde e foarte posibil ca printre cei care n-au beneficiat de decontarea navetei în anul scolar 2008-2009, în momentul de fatã unii dascãli nici sã nu mai profeseze în respectivele unitãti de învãtãmînt. În aceste conditii, sansa lor de a mai primi banii pe naveta pe care au sustinut-o din banii proprii este foarte micã, desi legal au acest drept. Alesii locali sustin cã dacã vor avea fonduri cu care vor putea acoperi aceste restante, vor rezolva aceste probleme fãrã nici o retinere.

Articol afisat de 2176 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective