Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2010
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Ianuarie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Dascãlii aflã ce si cum cu restructurarea

• Ministerul Educatiei a promis cã astãzi va bate în cuie pachetul de mãsuri pe baza cãrora se vor desfiinta normele didactice • astfel, simularea care s-a realizat pînã acum în Neamt în privinta desfiintãrii a 346 de norme se pare cã va fi usor afectatã • în urma presiunilor, ministerul nu mai vrea sã mãreascã norma didacticã la profesorii cu gradul I si peste 25 de ani vechime •

Zi mare pentru toti cei care îsi desfãsoarã activitatea în unitãtile de învãtãmînt, întrucît astãzi ministerul de resort va iesi cu un set de mãsuri în baza cãrora în vara acestui an în tarã se vor desfiinta zeci de mii de norme, dintre care 346 în judetul Neamt. Pînã acum Ministerul Educatiei, Cercetãrii, Tineretului si Sportului a emis o decizie privind desfiintarea locurilor de muncã si a transmis în teritoriu patru sugestii de care sã se tinã cont pentru a se identifica normele la care sã se renunte. Propunerile ministerului nu au fost agreate de cãtre liderii de sindicat, care au fost foarte supãrati pentru cã n-au fost abordati ca parteneri sociali într-un dialog pe tema desfiintãrii a 15.000 de norme didactice din tarã. Una dintre mãsurile criticate de cãtre sindicat si la care ministerul dã semne cã va renunta este cea referitoare la cresterea normei didactice de la 16 la 18 ore sãptãmînal, în cazul profesorilor cu gradul didactic I si peste 25 de ani vechime. Sindicalistii au spus cã acest drept a fost cîstigat în instantã si cã nu vor renunta nici în ruptul capului la el.

Douã bune, douã rele

Asa se face cã în judetul Neamt nu se stie dacã se vor mai putea reduce 120 de norme, cîte ar reiesi prin mãrirea numãrul de ore pentru dascãlii respectivi. Aceasta era miscarea cea mai „eficientã“ pentru realizarea targhetului impus de minister, dar mai nou ministrul educatiei îsi schimbã opinia. Azi, cei interesati de viitorul angajatilor din învãtãmînt vor afla criteriile pe care cãrora se va face la varã reducerea de norme. „ÃŽncã nu e definitivã decizia privind renuntarea la cresterea numãrului de ore pentru profesorii cu gradul didactic I si peste 25 de ani vechime. Sperãm totusi sã se renunte la ea, pentru cã nu este cinstit fatã de niste oameni care si-au cîstigat acest drept în instantã. Cert este cã dupã întîlnirile cu inspectorii generali din tarã si cu liderii de sindicat, reprezentantii ministerului au anuntat cã vor studia toate propunerile aduse de cãtre participantii la discutii si vor realiza un pachet de mãsuri pe baza cãrora sã se realizeze reduceri de personal, pentru cã nu se renuntã la aceastã decizie. Ce s-a fãcut pînã acum în judet a fost doar pe baza unor propuneri, nu era nimic foarte clar. Dupã ce ministerul va anunta ce vrea sã se întîmple în învãtãmînt, vor urma negocieri cu sindicatele, etapã care nu s-a derulat cînd s-a luat decizia reducerilor de personal“, a declarat Gabriela Grigore, lider al Sindicatului Liber din ÃŽnvãtãmînt Neamt. Printre mãsurile pe care ministerul le va anunta astãzi se regãsesc si douã mai vechi. Una se referã la functionarea claselor de debut strict în mediul urban cu efective maxime - 25 de elevi la clasa I si cîte 30 la clasa a V-a si a IX-a, iar a doua priveste comasarea unitãtilor de învãtãmînt care au sub 150 de prescolari sau 300 de elevi. Profesorul Luminita Geogeta Vîrlan, inspector general scolar, a declarat cã vor face exceptie de la ultima prevedere unele unitãti scolare din comune, în sensul cã nu vor fi lãsate unitãti administrativ-teritoriale fãrã mãcar o scoalã si o grãdinitã care sã functioneze, fie ea si sub efectivele impuse de minister.
Sãptãmîna trecutã si sãptãmîna aceasta, în douã rînduri, sindicalistii s-au întîlnit cu ministrul educatiei pentru a discuta despre ordonanta de urgentã care prevede desfiintarea a 15.000 de posturi din învãtãmînt. Motivul întrevederilor a fost a fost discutarea propunerile de mãsuri fãcute de ministrul Daniel Funeriu, pentru aplicarea acestei ordonante. La întrevedere au participat reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din ÃŽnvãtãmînt (FSLI), la care sînt afiliati si dascãlii nemteni, Federatiei Sindicatelor din ÃŽnvãtãmînt „Spiru Haret“, Federatiei Educatiei Nationale si ai Federatiei Nationale Sindicale „Alma Mater“. Sindicatele au atacat ordonanta potrivit cãreia trebuie scoase 15.000 de posturi din educatie la Curtea Constitutionalã, prin Avocatul Poporului.

Articol afisat de 2146 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective