Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2010
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Ianuarie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Stareta Agapiei este nevinovatã

Stareta Agapiei este nevinovatã

• Olimpiada Chiriac, stareta Mãnãstirii Agapia, a fost scoasã de sub urmãrire penalã în dosarul în care era acuzatã de nerespectare a unei hotãrîri judecãtoresti • totusi, pentru aceleasi fapte, stareta a fost sanctionatã cu o amendã administrativã în valoare de 1.000 de lei • decizia a fost contestatã la Parchetul Judetean care a infirmat solutia procurorilor din Tîrgu Neamt, iar stareta a scãpat de orice acuzatie •

Elena Chiriac, cunoscutã sub numele de Olimpiada Chiriac, staretã a Mãnãstirii Agapia, a scãpat basma curatã de dosarul penal în care a fost acuzatã de comiterea infractiunilor de nerespectare a unei hotãrîri judecãtoresti si instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Asta nu înseamnã cã cea care conduce destinele unuia dintre cele mai importante lãcasuri de cult din judetul Neamt nu a avut emotii. Si asta pentru cã, initial, procurorul tîrgnemtean care a fãcut cercetãrile în dosar a dispus scoaterea de sub urmãrire penalã, însã i-a aplicat staretei o amendã administrativã în valoare de 1.000 de lei pentru comiterea infractiunilor mentionate mai sus. Trebuie spus cã aplicarea unei amenzi administrative înseamnã cã persoana respectivã a comis o faptã care întruneste elementele unei infractiuni, dar al cãrei grad de pericol social concret este foarte mic, astfel încît procurorul apreciazã cã pentru reeducarea persoanei nu este necesar ca sã fie trimisã în judecatã, unde sã i se aplice o pedeapsã, ci este suficient sã plãteascã acea sanctiune pecuniarã. Lucrurile nu au rãmas însã asa, întrucît decizia a fost atacatã de staretã la Parchetul Judetean Neamt, fiind infirmatã de procurorul de caz. Aceasta a fãcut o plîngere la Parchetul Judetean Neamt încã din data de 28 octombrie 2009, arãtînd faptul cã este cercetatã de procurorii tîrgnemteni si plîngîndu-se cã modalitatea de efectuare a cercetãrilor ar avea un caracter tendentios.

Nu-i nici o infractiune

„Desi dosarul cauzei a fost solicitat de Parchetul de pe lîngã Tribunalul Neamt pentru rezolvarea acestei plîngeri în termenul prevãzut de lege, el a fost înaintat de Parchetul de pe lîngã Judecãtoria Tîrgu Neamt la data de 14 decembrie, cu solutia de scoatere de sub urmãrire penalã si aplicarea unei sanctiuni administrative în sumã de 1.000 de lei, petentei Chiriac Elena, pentru sãvîrsirea infractiunilor de nerespectare a unei hotãrîri judecãtoresti si instigare la sãvîrsirea infractiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor“, se aratã în ordonanta emisã în data de 6 ianuarie de Parchetul Judetean Neamt. ÃŽn continuare, procurorul pietrean nu este de acord cu cele constatate de colegul de la Parchetul Tîrgu Neamt si dupã ce face un istoric al conflictului dintre Mãnãstirea Agapia si familia Marin, enumerînd si litigiile pe care cele douã pãrti le au pe rolul mai multor instante din tarã, a dispus admiterea plîngerii formulate de cãtre Olimpiada Chiriac ca fiind întemeiatã si infirmarea ordonantei dispuse de Parchetul de pe lîngã Judecãtoria Tîrgu Neamt. „Infractiunea de nerespectare a hotãrîrilor judecãtoresti, prevãzutã de art. 271, al. 3 Cod Penal se referã la împiedicarea unei persoane de a folosi o locuintã sau o parte din aceasta sãvîrsitã prin amenintare sau prin acte de violentã. Din cuprinsul actelor de urmãrire penalã nu rezultã faptul cã petenta Chiriac Elena, în calitate de reprezentant al Mãnãstirii Agapia, ar fi desfãsurat astfel de acte care se circumscriu infractiunii prevãzute de art. 271 al. 3, asa cum solutia a fost motivatã. Atitudinea acesteia (n.r. - a staretei) de a angaja o firmã de pazã reprezintã un act administrativ care se circumscrie îndatoririlor pe care stareta Mãnãstirii Agapia le are pentru conservarea bunurilor mãnãstirii si numai rezolvarea pe cale civilã a litigiului existent este în mãsurã sã restabileascã ordinea de fapt si de drept între pãrti“, se mai aratã în ordonanta procurorului pietrean. Acesta nu a fost de acord nici cu amenda administrativã si a concluzionat cã nu existã nici elementele care sã arate cã stareta ar fi vinovatã de comiterea infractiunii de instigare.

Caz vechi

Litigiul dintre familia Marin si reprezentantii Mãnãstirii Agapia este „tratat“ în cadrul mai multor procese. Totul a pornit de la o suprafatã de teren de 647 de metri pãtrati si o casã pe care familia Marin le-au achizitionat cu acte în regulã. Ulterior, familia Marin avea sã afle cã terenul pe care îl cumpãrase fusese revendicat de Mãnãstirea Agapia. Din acel moment a început toatã povestea, ambele pãrti actionîndu-se în instantã. ÃŽn vara anului trecut, familia Marin a depus o plîngere penalã în care arãta cã Mãnãstirea Agapia a angajat o firmã de pazã care le-a interzis accesul la imobilul aflat în litigiu. Sotii Marin au invocat o ordonantã presedintialã care obliga Mãnãstirea sã le permitã accesul la imobilul amplasat pe cei 647 de metri pãtrati. Cu toate acestea, spunea Florin Marin, în vara anului trecut, bodyguarzii angajati de lãcasul de cult în schimbul a 100 de milioane de lei vechi/lunar, nu au permis accesul membrilor familiei la imobilul aflat în litigiu.

Articol afisat de 2912 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective