Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2010
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Ianuarie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

GRAVIDÃ SAU SOMERÃ?

• aceasta este dilema multor angajate din administratia localã • Guvernul intentioneazã sã concedieze anul acesta 17.000 de functionari din primãrii si consilii judetene • sînt vizate persoanele cu vîrstã mai înaintatã si cei fãrã copii • primãria pietreanã ar trebui sã dea afarã jumãtate din salariati • matematic vorbind, de prin CJ ar trebui sã disparã vreo 50 de oameni •

Angajatii primãriilor nemtene precum si ai institutiiilor care tin de administratia publicã localã sau judeteanã încep acest an cu mari emotii deoarece se anuntã disponibilizãri. Cea mai mare dilemã o au femeile care lucreazã în aceste domenii, în special cele care nu au copii. Cum unul dintre principalele criterii la concedieri va fi lipsa copiilor, functionarele se întreabã dacã nu e de preferat sã fie gravide decît somere. Si pentru cã legea care prevede aceste disponibilizãri va intra în vigoare cel mai devreme peste cîteva luni, angajatele administratiilor locale ar avea timpul necesar sã se punã pe treabã. Nu la serviciu, ci acasã pentru a creste natalitatea. Anul trecut guvernul a anuntat cã va da afarã foarte multi functionari publici din primãrii si consilii locale atît pentru a face economii la buget cît si pentru a eficientiza activitatea. Intentia a rãmas doar în acest stadiu pînã acum, cînd a fost elaborat un nou proiect de lege care prevede pentru anul 2010 concedieri. Concret, la nivelul întregii tãri ar urma sã fie concediati circa 17.000 de angajati iar primii în fruntea listei vor fi angajatii aflati în pragul pensionãrii care oricum ar fi plecat din sistem mai devreme sau mai tîrziu, dar si tinerii, acestia din urmã fiind considerati capabili a se reprofila. De gîtul lor va „atîrna“ si un alt dezavantaj, în cazul în care nu sînt pãrinti. De fapt, legiuitorul nu precizezeazã dacã este vorba de tineri ci spune cã vor fi dati afarã cei care nu au copii întrucît la acestia impactul negativ al demiterii va fi mai mic decît în cazul celor care au urmasi. Pe la Prefectura Neamt anunturile emise de cãtre Guvernul Boc nu-i mai sperie pe functionarii publici, care s-au cam cãlit de acum cu vestile legate de disponibilizãrile care n-au mai avut loc. Cei mai multi dintre ei mizeazã însã pe faptul cã si asa organigrama institutiei nu este completã si atunci teoretic n-ar mai fi loc de disponibilizãri. „Dupã ce se aprobã bugetul, acesta se repartizeazã pe ministere iar ministerele pe prefecturi, consilii judetene si servicii deconcetrate si atunci se va sti dacã se restructureazã posturile sau nu în aceste institutii. Deocamdatã nu a venit nimic oficial în acest sens la Prefecturã iar noi oricum avem multe posturi blocate“, a declarat Amalia Cozma, purtãtor de cuvînt al Prefecturii Neamt.

Aspecte neclare la Primãria Piatra Neamt

Primãria pietreanã va fi destul de tare afectatã de aceste disponibilizãri dacã proiectul de lege va fi adoptat în forma actualã. ÃŽn acest moment, în administratia municipiului lucreazã aproximativ 500 de persoane. Dacã se vor aplica criteriile din actualul proiect de lege, ar trebui sã fie dati afarã jumãtate dintre functionari, fapt care nu este pe placul functionarilor pietreni nicicum. „Am primit si noi acest proiect de lege referitor la concedieri dar nu sînt clare anumite aspecte. Astfel, nu se precizeazã dacã sînt inclusi în categoria functionarilor ce ar urma sã fie demisi si politistii comunitari precum si angajatii de la Taxe si Impozite. Avem în acest moment pînã în 500 de angajati si, conform criteriilor impuse de proiectul de lege, ar trebui sã rãmînem cam cu 250. Avem circa 150 de politisti comunitari si 50 de functionari la Taxe si Impozite, iar dacã acestia nu ar intra sub incidenta actului normativ, noi ne-am încadra la numãrul de functionari impusi pe criterii referitoare la mãrimea localitãtii. Pe de altã parte, cred cã este de preferat sã asteptãm ca acest proiect sã se concretizeze si abia apoi sã ne îngrijorãm pentru cã initiative de acest gen au mai fost dar au rãmas doar la stadiul de proiect“, a declarat Dragos Chitic, viceprimarul municipiului Piatra Neamt.

Circa 50 de functionari din CJ ar putea fi concediati

Proiectul de lege stabileste clar criteriile dupã care vor fi dati afarã angajatii administratiilor publice. Astfel, fiecare localitate va avea un numãr fix de functionari care sã o deserveascã. Comunele care au pînã la 1.500 de locuitori ar urma sã beneficieze de o medie de 12 functionari publici în aparatul propriu. Urmãtorul prag, pentru localitãtile între 1.500 si 3.000 de locuitori, ar urma sã aibã 14 functionari, iar cele cu o populatie între 3.000 si 5.000 - 16 functionari. Localitãtile între 5.000 si 10.000 de locuitori ar urma sã beneficieze de serviciile a 21 de angajati, iar cele între 10.000 -20.000 de 24 de functionari. De asemenea, consiliile judetene urmeazã sã functioneze cu 120 si cel mult 180 de angajati, în functie de mãrimea judetului în cauzã. Un proiect similar a fost elaborat si la mijlocul anului trecut, pe vremea ministrului de finante Gheorghe Pogea, dar legea nu a mai fost adoptatã iar functionarii publici si-au vãzut linistiti de treburile lor. Încã de atunci conducerea CJ Neamt anunta cã dacã se va impune, atunci se va face o radiografie a organigramei si acolo unde va fi posibil se vor comasa atributiile de serviciu ale unor angajati astfel încît sã se producã restructurarea. Cu toate acestea, ca si în cazul Prefecturii, si la CJ se vorbeste de organigrama incompletã, care teoretic nu ar permite desfiintarea de posturi.

Articol afisat de 2788 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective