Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2010
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Ianuarie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
O amendã, o sacosã de monede si un refuz la platã

O amendã, o sacosã de monede si un refuz la platã

• o casierã de la Primãria Roznov este acuzatã cã a refuzat sã încaseze plata unei amenzi, parte din ea în monede • Paula Timofte afirmã cã a strîns toti banii din casã, 100 de lei (un milion vechi) în bancnote de un leu, plus alti 150 de lei (1,5 milioane) în monede de 5 si 10 bani, pentru a achita o amendã primitã de sotul sãu, însã casiera nu a fost de acord cu „tranzactia“ • angajata spune cã i-a cerut tinerei sã schimbe banii la o bancã • „Banii nu erau furati si nici falsi, asa cã trebuia sã-i primeascã“, afirmã tînãra nemultumitã •

O tînãrã din orasul Roznov a vrut sã achite o amendã încasatã de cãtre sotul sãu, însã nu a reusit. Paula Timofte spune cã o casierã de la primãria respectivei localitãti nu a vrut sã-i ia banii pe motiv cã mare parte din sumã era în monede de 5 si 10 bani. Casiera în cauzã este de pãrere cã tînãra a dat dovadã de rea vointã, neacceptînd sã meargã cu banii la o bancã pentru a-i schimba. ÃŽn replicã, Paula Timofte este decisã sã se prezinte si astãzi la casierie cu aceeasi bani pentru a plãti amenda. Reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice au declarat pentru cotidianul „Monitorul“ cã nu existã nici o normã si nici o restrictie prin care sã se interzicã încasarea numerarului divizionar. „Sînt bani în circulatie, valabili, care trebuie încasati de oricine îi primeste“, a declarat Jan Sava, directorul Directiei de Finante Neamt. „Sotul meu lucreazã la o firmã de transport persoane, iar vineri a fost amendat de lucrãtorii de la ARR cu 10 milioane de lei vechi. ÃŽn procesul verbal scria cã în 48 de ore se pot achita 2,5 milioane de lei vechi. Vineri n-am putut sã o plãtim, pentru cã era închis la casierie, asa cã am mers azi (n.n., luni). Cum nu mai aveam bani, pentru cã ne-am achitat si noi ratele, am strîns toti banii pe care îi aveam în casã. Sînt banii nostri, pentru care am muncit. Avem o cutie în care strîngem toti banii mãrunti si am adunat astfel cei 250 de lei în bancnote de 1 leu si monede de 5 si 10 bani. I-a numãrat sotul meu, dupã care i-a pus într-o pungã, iar eu am mers sã achit amenda. Initial i-am dat casieritei bancnotele pe care le-a luat fãrã probleme. ÃŽnsã, cînd a vãzut monedele a zis cã nu le acceptã. Doamna Mãcuta, cred cã asa o cheamã, mi-a zis cã-mi ia banii dacã îi pun în fisicuri. M-am dus acasã si m-am apucat de numãrat, dupã care i-am asezat în fisicuri de 1 leu si 2 lei. Dupã ce am terminat, am revenit la casierie, însã iar am avut o surprizã neplãcutã. Cînd a vãzut cã i-am aranjat în fisicuri mi-a zis cã nici asa nu-i primeste, recomandîndu-mi sã mã duc sã-i schimb la o bancã sau la un magazin cã ea nu are ce sã facã cu ei. Efectiv si-a bãut joc. Sînt bani ca toti banii. Mai mult decît atît, se dãdeau ajutoarele de încãlzire si cred cã avea nevoie de bani mãrunti. Poate cã m-as fi dus la bancã sã-i schimb, însã m-a deranjat modul în care s-au comportat. Nu mi se pare deloc corect. Trebuia sã primeascã banii, este clar“, a declarat Paula Timofte. Tînãra mai spune cã nu va schimba banii, iar dacã cei de la casierie nu îi vor primi este problema lor.

„I-am explicat cã eu nu sînt bancã si sã meargã sã-i schimbe“

„N-am plãtit amenda, pentru cã nu a vrut sã-mi primeascã banii. ÃŽi am acasã, iar mîine (astãzi - n.r.) o sã merg din nou cu ei ca sã achit. Chiar dacã au trecut 48 de ore, în nici un caz nu o sã plãtesc mai mult, pentru cã nu sîntem noi vinovati cã nu au vrut sã-i primescã. Sînt bani munciti, nu furati si nici falsi, asa cã trebuie sã-i primeascã. Am vorbit si la bãnci si la Trezorerie si la Politie si peste tot mi s-a spus cã am dreptate, însã nimeni nu a putut sã-mi spunã unde sã mã adresez pentru a mi se face dreptate. Oricum, existã mai multe probe cã am vrut sã plãtesc amenda. Una este chiar chitanta pe care casiera a fãcut-o în schimbul banilor. A scos chitanta si cînd a vãzut sacosa de bani a retras-o spunîndu-mi cã nu-i primeste. Chitanta rãmîne înregistratã. Asta este clar“, a completat Paula Timofte.
Casiera, care le-a spus reporterilor de la „Monitorul“ cã nu-si spune numele, deoarece nu are nevoie de publicitate în ziar, recunoaste episodul, însã spune cã a avut dreptate cã nu a acceptat mãruntisul. „A venit cu o sacosã de bani ca sã plãteascã o amendã. Erau 150 de lei în monede de 5 si 10 bani, bani pe care îi putea schimba la bancã sau la un magazin. Eu nu pot sã dau rest oamenilor în fisicuri. I-am explicat cã eu nu sînt bancã si sã meargã sã-i schimbe. A fost de patru ori la mine si i-am explicat acest lucru. Nu a fost vorba de rea vointã din partea mea, însã azi (n.r. - ieri) s-au dat banii pentru încãlzire si, efectiv, nici nu am fi avut timp sã-i numãrãm monedele. Cred cã este rea vointã din partea ei“, a declarat casiera, cunoscutã sub denumirea de Mãcuta. Cît priveste aceastã poveste, autoritãtile sînt clare si afirmã cã în România nu existã nici o restrictie prin care sã fie interzisã încasarea monedelor. „Nu existã nicãieri nici o normã, nici o restrictie, prin care sã se interzicã încasarea numerarului divizionar. Sînt bani în circulatie, valabili, care trebuie încasati de oricine îi primeste. Cel putin noi, prin toate unitãtile noastre, încasãm orice diviziune a monedei nationale, chiar dacã ni se aduc monede de un ban. Sigur cã este neplãcut, sînt diviziuni mici, care trebuie numãrate cu mare atentie, dar fiind vorba de numerar în circulatie trebuie încasat în orice diviziune se face plata“, a mai afirmat directorul Jan Sava.

Articol afisat de 4456 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU, G. MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective