Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2010
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Ianuarie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Zeci de nemteni trebuie sã probeze cã existã

• prima lunã de raportare a datelor medicale în sistem informatic a dat mari bãtãi de cap pacientilor • multi s-au trezit cã trebuie sã dovedeascã faptul cã existã, deoarece nu mai apãreau în sistem • CJAS Neamt dã zilnic zeci de adeverinte prin care atestã calitatea de asigurat a persoanelor deja asigurate • soft-ul mult lãudat de conducerea Casei Nationale, Sistemul Informatic Unic Integrat, dã bãtãi de cap cadrelor medicale si îi face pe asigurati sã batã pe la usile mai multor institutii •

Zeci sau poate chiar sute de nemteni bat de la începutul acestui an drumul cãtre Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate Neamt doar pentru a dovedi cã existã si cã au dreptul la servicii medicale, ei fiind de fapt asigurati. Multi dintre acestia, pensionari, copii sau studenti, s-au trezit cã nu mai existã în evidentele medicale sau cã figureazã ca fiind neasigurati desi acest lucru este imposibil. În aceste conditii, oamenii care au nevoie de un medicament, o retetã, o consultatie medicalã sau o internare, în cazul în care nu vor sã plãteascã pentru asta, sînt nevoiti sã meargã la Casa de Asigurãri de Sãnãtate. Acolo trebuie întîi de toatã sã dovedeascã faptul cã existã si cã au dreptul la asigurãri medicale iar ulterior sã cearã o adeverintã prin care sã li se ateste aceastã calitate pînã la rezolvarea problemelor. Toatã bulibãsealã a apãrut ca urmare a faptului cã toti furnizorii de servicii medicale, deci si medicii de familie, sînt obligati ca de la începutul acestui an sã raporteze toate datele despre pacientii lor în sistem electronic. Din pãcate, soft-ul mult lãudat de cãtre conducerea Casei Nationale a Asigurãrilor de Sãnãtate, Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), menit sã usureze activitatea medicilor în privinta evidentei asiguratilor, nu numai cã le dã bãtãi de cap cadrelor medicale dar îi face si pe asiguratii de sãnãtate sã batã pe la usile mai multor institutii. Într-un cuvînt, pacientii sînt purtati pe drumuri pentru a-si dovedi calitatea de asigurat, pentru cã sînt scosi automat de pe listele medicilor de familie.
„Nu se întîmplã foarte des dar am avut numeroase cazuri totusi, Cei mai multi care au avut astfel de neplãceri au fost pensionarii. Desi vin cu taloanele de pensie la noi, vîrstnicii au adeseori, surpriza sã constate cã nu se mai gãsesc pe listele de asigurati. Atunci noi îi îndrumãm cãtre Casa de Asigurãri sau cãtre Casa de Pensii de unde trebuie sã obtinã o dovadã cã ei existã si cã au dreptul la asigurãrile medicale. Am avut cazuri în care apãreau si mai multe persoane cu acelasi CNP. Am chiar o pacientã care umblã de mult timp pe drumuri, pe la Starea Civilã si prin tribunale pentru a obtine modificarea CNP-ului. Din pãcate, aceste neplãceri se mai întîmplã din cauza programului electronic implementat de Casa Nationalã în toatã tara. Este un program prost care a generat multe neplãceri. Pe de altã parte, nici bazele de date ale sistemului medical nu sînt întotdeauna bine corelate cu cele de la pensii sau de la Evidenta Populatiei si astfel se ajunge la asemenea situatii nedorite si neplãcute pentru toatã lumea“, a declarat medicul de familie Mihaela Covrig.
Programul SIUI a fost considerat de mai marii Sãnãtãtii drept cel mai mare pas în privinta asigurãrilor de sãnãtate. Programul permitea medicilor sã aibã o bazã de date comunã unde se verifica dacã o persoanã este sau nu asiguratã. Desi teoretic programul ajutã medicul si pacientul foarte mult, practic el s-a dovedit cu multe lacune si necesitã continuu îmbunãtãtiri. Raportãrile SIUI au fost introduse experimental de anul trecut, medicii avînd o perioadã de probã pentru a se acomoda cu softul iar din ianuarie 2010 a devenit obligatoriu. Conducerea CJAS Neamt crede însã cã desi programul mai are unele probleme, în timp îsi va dovedi utilitatea pe deplin. „Avînd în vedere cã este un program foarte nou era inevitabil sã nu aparã si unele probleme. Nici medicii încã nu sînt familiarizati pe deplin cu acest program dar existã si unele mici probleme în privinta corelãrii datelor între institutii. Neplãcerile apãrute pînã acum au fost cazuri destul de rare si sînt sigur cã lucrurile se vor rezolva treptat, cînd toatã lumea se va acomoda cu noul sistem de raportare“, a precizat Valericã Frãtilã, presedintele CJAS Neamt. Pînã atunci, cei care nu se regãsesc în sistemul electronic, trebuie sã se înarmeze cu multã rãbdare pentru a dovedi tuturor cã sînt... vii.

Articol afisat de 1849 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective