Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2010
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Ianuarie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

BÃTRÎNUL CARE A CÃUTAT MOARTEA

• un bãrbat de 61 de ani a dormit în cîmp la -15 grade • a fost gãsit dimineatã aproape înghetat si cu mîinile si picioarele degerate • temperatura corpului ajunsese la 26 de grade si a suferit un stop cardio respirator • a fost salvat dar, cel mai probabil, îi vor fi amputate mîinile si poate si picioarele • un adolescent, de 16 ani, a murit intoxicat cu monoxid de carbon • tragedia s-a consumat la locuinta unui sãtean din comuna Grumãzesti •

Gerul care s-a abãtut de cîteva zile peste nemteni a fãcut deja primele victime si, cum previziunile meteorologilor aratã cã frigul va fi si mai mare în perioada urmãtoare, pare a fi doar începutul unui sir lung de alte tragedii. Un bãrbat de 61 de ani, din comuna Costisa, a fost la un pas de moarte din cauza faptului cã a dormit în zãpadã, la minus 15 grade Celsius. Omul a fost salvat dar nu va mai fi niciodatã întreg, medicii estimînd cã vor fi nevoiti sã-i taie mîinile si poate si picioarele care sînt degerate. „A ajuns la noi vineri dimineatã, cu o temperaturã a corpului de doar 26 de grade. La scurt timp a fãcut si un stop cardio respirator si a fost resuscitat, manevrele reusind sã-l scoale din morti pînã la urmã. De dimineatã si pînã acum (n.r. ora 13.00) îl încãlzim încontinuu si am reusit sã-i crestem temperatura corpului la 32 de grade. Credem cã în cîteva ore va ajunge la temperatura normalã. Din pãcate, pacientul are mîinile degerate rãu si probabil îi vor fi amputate. Si picioarele îi sînt afectate dar nu chiar atît de rãu si poate va avea noroc si nu va fi necesarã vreo interventie chirurgicalã“, a declarat Gabriela Chitosca, asistenta sefã de la UPU Neamt. Bãrbatul din Costisa era o mai veche „cunostintã“ a primarului din localitate, care a încercat sã-l protejeze de frig. Culmea este cã victima a fost recuperatã din cîmp joi seara, pe la ora 22.00, dusã la un adãpost, la cãldurã, dar spre dimineatã a iesit din nou în frig ca sã bea ceva si a adormit în zãpadã. „Omul locuieste singur de mult timp, fiind despãrtit de sotie, iar cei trei copii pe care îi are sînt plecati pe la Timisoara din cîte stiu eu si nu mai tin legãtura cu tatãl lor. Stã într-o casã dãrãpãnatã, fãrã ferestre si pe cale sã se autodemoleze. De cînd cu gerurile din decembrie am luat decizia de a-l muta pe acest amãrît într-o încãpere amenajatã într-o clãdire a primãriei, unde avea cãldurã. Joi seara a stat pe acolo dar la un moment dat a plecat pe undeva si a fost gãsit de niste paznici pe la ora 22.00. Oamenii l-au bãgat înapoi la cãldurã dar în timpul noptii acesta a plecat din nou si a adormit afarã, fiind beat. A fost gãsit de dimineatã de paznici care m-au sunat imediat iar eu am chemat de urgentã ambulanta. Sper sã-si revinã si sã nu rãmînã cu sechele“ a declarat Aurel Ciocãnel, primarul comunei Costisa. Se pare cã sãteanul va rãmîne cu sechele pe viatã.

Tînãr sucevean decedat la Grumãzesti

Un adolescent, în vîrstã de 16 ani, din comuna suceveanã Drãguseni, a murit, în noaptea de 22 spre 23 ianuarie, în locuinta unui sãtean din comuna Grumãzesti. Din cercetãri a reiesit cã tînãrul a murit ca urmare a intoxicatiei cu fum de la soba care se afla în încãperea în care dormea. Bãtrînul, de 77 de ani, la care locuia a scãpat cu viatã, însã se aflã în stare criticã în Spitalul Judetean Neamt. Ieri dimineatã, în jurul orei 6,45, politistii din Grumãzesti au fost sesizati, prin 112, despre faptul cã un adolescent a fost gãsit decedat la locuinta lui Vasile Airinei, din localitate. Politistii s-au deplasat imediat la fata locului, constatînd cã cele reclamate se confirmã. Investigatiile oamenilor legii au arãtat cã bãiatul, Grigore Atãnãsoaie, fãcea parte dintr-o familie sãracã si venise la Grumãzesti sperînd cã va gãsi ceva de muncã. Asa a ajuns la Vasile Airinei, care s-a oferit sã-l gãzduiascã. ÃŽn noaptea de 21 spre 22 ianuarie, cei doi s-au culcat în aceeasi camerã. Dupã ce a fãcut focul, bãtrînul a asteptat sã ardã lemnele dupã care a activat sistemul de închidere a cosului, pentru a nu pierde cãldura. Din nefericire, jarul din sobã a emanat suficient monoxid de carbon care a provocat decesul bãiatului. Gãsit în stare de inconstientã, bãtrînul a fost transportat de urgentã la Spitalul Tîrgu Neamt, de unde a fost transferat la Piatra Neamt. Vasile Airinei a fost diagnosticat cu „intoxicatie cu monoxid de carbon“.

Spitalele pregãtite sã adãposteascã persoanele fãrã case

Spitalele nemtene sînt pregãtite sã adãposteascã în zilele urmãtoare toate persoanele fãrã adãpost sau pe toti cei care nu se pot încãlzi pentru a trece cu bine de aceste zile si nopti geroase. Deocamdatã, Ministerul Sãnãtãtii nu a emis în acest sens un ordin dar conducerea Spitalului Judetean considerã cã precedentul ordin emis în decembrie rãmîne valabil. „Nu am primit acum nici o dispozitie de la minister dar cred cã nu este neapãrat nevoie de una în acest sens, usa noastrã fiind deschisã celor care au neapãratã nevoie. Nu putem lãsa sã moarã de frig pe nimeni asa cã vom interna toate persoanele care vor solicita acest lucru“, a precizat medicul Sorin Ciobanu, directorul medical al Spitalului Neamt. Avertizãrile meteorologilor aratã cã ger nãprasnic va lovi judetul în urmãtoarele zile si sînt anuntate pe timp de noapte temperaturi de minus 25 de grade Celsius. De altfel, meteorologii au instituit codul galben de ger si avertizeazã cã, în intervalul 22 ianuarie ora 22 - 27 ianuarie ora 8, în estul, sudul si centrul tãrii vremea se va mentine geroasã, mai ales în cursul noptilor si al diminetilor, astfel încît temperaturile minime nocturne se vor încadra în general între -25 si -15 grade, iar cele maxime diurne vor fi negative. Din pãcate, perioada geroasã va dura destul de mult, temperaturile urmînd sã revinã la normal abia la finele sãptãmînii viitoare.

Articol afisat de 1164 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective