Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 1 Februarie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

O iarnã grea ne mai lipsea

Românul face, zice-se, haz de necaz, particularitate de comportament cel putin stranie. Mã rog, stim din istorie cã dacii mureau rîzînd pentru a nu ajunge la Zamolxis sus, în împãrãtiile lui, cu niste moace pleostite, întristîndu-l pe zeu. Azi, pe iarna asta nemiloasã, care se adaugã sãrãciei, somajului care pare, conform contabilitãtii FMI, mult mai apãsat, în lipsa lemnelor de foc si a banilor de pîine s-a cam dus si hazul de necaz. Si totusi el mai rãzbate pe ici pe colo. Un fost coleg de scoalã de la mine din Sîngeru unde mã chinui de cîtiva ani sã pun în circuitul public un muzeu al pietrelor cioplite de tãrani, m-a oprit vesel. Pãrea însufletit de o tuicã fiartã si cu o imensã poftã de comunicare. Tu îti mai aduci aminte bancul ãla cu Bulã? Care zic, fiindcã erau o droaie? Ãla cu ce ne mai lipseste! Mã chinui sã fac o conexiune de memorie dar nu-mi iese. Mã, zice însufletitul meu fost coleg, vine profesoara în clasã si întreabã elevii: ce vã lipseste vouã copii acasã? Gigel zice cã n-au de niciunele. Lili, o fetitã cîrliontatã, spune cã lor le lipsesc uleiul, zahãrul care era pe cartelã, iar mama care a stat la coadã de la miezul noptii n-a mai apucat un pui de Crevedia si s-a întors acasã doar cu o pungã de tacîmuri, adicã de gheare. Bulã, chestionat la rîndu-i, rãspunde relaxat: nouã nu ne lipseste nimic, tovarãsa. Cum asa mãi Bulã, se mirã profesoara, chiar aveti tot ce vã trebuie? Da, rãspunde hotãrît elevul. Pe regulile maieuticii socratiene, profesoara insistã cu întrebãrile. Cum ti-ai dat tu seama de acest lucru, cine ti-a spus cã nu duceti lipsã de nimic? Tata, zice Bulã. A venit ieri de la scoalã sorã-mea care are 14 ani si a zis cã e gravidã. Ãl bãtrîn a zis atunci cã asta ne mai lipsea cã încolo le aveam pe toate.
Iarna asta care pare o surprizã meteorologicã doar în raport cu iernile trecute cînd înmugureau zarzãrii în ianuarie si înfloreau în februarie, dar e în logica noastrã geograficã (îmi amintesc o iarnã teribilã de prin anii cincizeci si ceva) e ceea ce trebuie sã fie. Poate un pic prea cãtrãnitã. Si atunci? Coregrafia de necazuri si amãrãciuni e prea bogatã, stufoasã as zice. Spuneam cã socotitorii de la FMI care nu se prea pãcãlesc la cifre ne anuntã un milion de someri pentru acest an, fãcîndu-l sã roseascã pe Boc (rosesc vreodatã politicienii nostri?), premierul care anunta recent, cu glas apãsat de purtãtor de curea latã, cã somajul nu numai cã nu va creste peste sase sute de mii, dar va scãdea. Na! Vin ticãlosii ãstia de peste Ocean si dau, scuzati, cu mucii în fasole. Dar nu cumva se pãcãlesc si contabilii americani? Ieri m-a oprit un bãrbat scund, cam de 40 -45 de ani, pe care îl stiu vag, din vedere. N-aveti ceva de lucru pentru mine pe la muzeul pe care-l faceti? Ce meserie ai? Am lucrat la Plopeni, la armament, specialist în explozivi. Ce sã fac, zic eu, cu un specialist în explozivi? Car pietre, zice omul, duc cu cîrca, fac orice. Sotia lui n-a lucrat niciodatã si nici cele douã fete majore n-au carte de muncã undeva. ÃŽn casa lui erau de fapt patru someri si nu doar unul, cel contabilizat de FMI. Somerii nostri reali sînt deci mult mai numerosi. Nu te pot ajuta, i-am rãspuns cu tristete omului. Muzeul e o donatie personalã, îl fac încet, încet din economiile mele. Poate dacã, cine stie, acest obiectiv cultural la care voi adãuga si o tabãrã de sculpturã sub genericul „E loc sã se mai nascã Brîncusi“ va reusi sã sensibilizeze vreun for, ceea ce nu prea cred, atunci mai vorbim. Nu mã uitati! Nu te uit, zic eu ca sã nu-l descurajez. E si el unul care le are pe toate. Nu-i lipseste nimic. Pînã una alta iarna suflã zãpadã în geamuri iar temperaturile ne seacã la ficati.

Articol afisat de 1611 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lucian AVRAMESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective