Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Februarie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Grevã si nu prea prin functionãrime

• angajatii primãriilor nemtene afiliati la Sindicatul „Stefan cel Mare“ vor fi astãzi în grevã de avertisment • între 8.00 si 10.00, functionarii nu vor lucra • protestele au scopul de a mentine acelasi nivel de salarizare ca anul trecut dar si stoparea iminentelor concedieri • la CJ Neamt, lumea n-a semnat pentru grevã •

Toti angajatii administratiilor publice locale care sînt afiliate la Sindicatul „Stefan cel Mare“ vor fi astãzi, 2 februarie, timp de douã ore, într-o grevã de avertisment. Practic, între orele 8.00 si 10.00, programul de lucru va fi întrerupt, toate activitãtile cu publicul fiind sistate. ÃŽn grevã se vor afla angajatii Primãriei Piatra Neamt dar si a majoritãtii celorlalte din judet care fac parte din acest sindicat. Miscarea de protest a functionarilor a fost determinatã de dorinta Guvernului de a concedia peste 17.000 de persoane care lucreazã în administratia publicã localã din toatã tara pentru a face economii la buget. Functionarii mai sînt nemultumiti si de faptul cã s-au anuntat pentru anul 2010 unele diminuãri salariale prin reducerea unor sporuri. Greva de avertisment de marti, 2 februarie, este prima formã de protest a acestor lucrãtori, urmînd ca, dacã pãsurile lor nu vor fi ascultate si rezolvate, sã meargã mai departe cu actiunile protestatare, ajungînd chiar pînã la greva generalã. „Marti, 2 februarie, timp de douã ore, vom fi în grevã de avertisment. Aceastã formã de protest a fost initatã pentru mentinerea nivelului salarial actual. Cu alte cuvinte, nu sîntem de acord cu eventualele diminuãri ale lefurilor, asa cum nu sîntem de acord cu iminentele reduceri de personal din administratiile publice, anuntate de cãtre Guvern. Calendarul nostru de proteste debuteazã cu greva de avertisment urmînd ca pe 9 februarie sã aibã loc pichetarea Guvernului si a Ministerului de Finante iar pe 12 februarie, dacã nu vom ajunge la un consens, vom declansa greva generalã“, a declarat Iulia Pristavu, presedintele Sindicatului „Stefan cel Mare“ al angajatilor din Primãria Piatra Neamt.

La CJ si Prefecturã se munceste

Nu la fel au iesit socotelile la nivelul Consiliului Judetean Neamt, unde, desi se vorbeste despre unele restructurãri, nu s-a reusit sã se adune semnãturi astfel încît azi sã fie purtate bandorole albe si în aceastã institutie. Rãzvan Socea, lider de sindicat în cadrul CJ Neamt, nu a vrut sã comenteze situatia, precizînd sec cã nu s-a îndeplinit conditia de bazã - cea de sustinere din partea salariatilor. La Prefecturã treaba s-a transat si mai usor, pentru cã functionarii publici nu sînt afiliati nici unui sindicat, motiv pentru care „nu pot misca în front“. Aas stînd lucrurile, greva din administratia publicã nu va fi resimtitã în nici un fel la nivelul Palatului Administrativ, salariatii vãzîndu-si de treabã în conditii normale, chiar dacã mãcar unii dintre ei sînt nemultumiti de mãsurile anuntate de Guvern.
La începutul anului, Guvernul a repus pe tapet posibilitatea concedierii a peste 17.000 de angajati din administratiile publice din toatã tara, fapt care a stîrnit nemultumiri. La Primãria Piatra Neamt, desi nu s-a primit nimic oficial, este posibil sã fie vorba despre disponibilizarea a circa jumãtate din personal, din cei 500 de salariati trebuind sã rãmînã aproximativ 250 de persoane. Acelasi lucru ar trebui sã se întîmple la nivelul tuturor primãriilor din judet. Desi nu a fost publicatã nici o lege în acest sens, nefiind clar stabilit nimic, sindicalistii au preferat sã-si arate dezaprobarea încã de dinaintea aparitei actului normativ care sã reglementeze acest lucru si astfel au apãrut protestele.

Articol afisat de 1627 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE, Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective