Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Februarie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Chinurile primarului cu asigurãrile auto

Chinurile primarului cu asigurãrile auto

• autoturismul de teren al Primãriei Tarcãu, destinat situatiilor de urgentã, nu poate fi folosit întrucît firma Carpat Asig refuzã sã achite contravaloarea unor reparatii de peste 20.000 de lei • masina a fost implicatã într-un accident rutier, iar vinovat de producerea lui a fost un sofer din Suceava • desi suceveanul si-a recunoscut vina, cei de la Carpatica Asig spun cã la mijloc este o culpã comunã •

Numãrul firmelor de asigurãri care refuzã, din diverse motive, sã acopere daunele în cazul unui accident rutier, se mãreste de la o zi la alta. ÃŽn ultima vreme, cotidianul „Monitorul“ a prezentat cazurilor unor nemteni care se judecã, tocmai din aceastã cauzã, cu firmele de asigurãri. Recent, acelasi lucru l-a fãcut si Iulian Gãinã (foto) , primarul comunei Tarcãu, care este nemultumit de faptul cã firma Carpatica Asig nu vrea sã deconteze cheltuielile de reparatii ale autoturismului proprietatea primãriei. Este vorba de un autoturism de teren, marca Nissan Navara (foto), folosit de Primãria Tarcãu pentru situatii de urgentã. Povestea este una cel putin ciudatã, din moment ce soferul autoturismului care a lovit masina primãriei si-a recunoscut vina, iar acest lucru a fost consemnat si în formularul de “Constatare amiabilã de accident”. ÃŽn primã fazã, reprezentantii Carpatica Asig nu au avut nimic de comentat. Au fãcut fotografii autovehiculului si au adunat toate documentele necesare întocmirii dosarului, primarul primind promisiuni cã firma va deconta suma necesarã reparatiei masinii. Surpriza avea sã aparã cîteva zile mai tîrziu, cînd primarul a fost înstiintat de aceeasi reprezentanti ai asiguratorului despre faptul cã „sefii“ de la Sibiu au schimbat încadrarea, pe motiv cã la mijloc ar fi o culpã comunã.

Cicã ar fi culpã... comunã

ÃŽn aceste conditii, primarul Iulian Gãinã, dupã ce a urmat toate cãile de atac, contestînd decizia „expertilor de la Sibiu“, a ajuns sã se adreseze instantei. „S-a întîmplat în ziua de 18 octombrie 2009, iar de atunci mã lupt cu morile de vînt. Veneam de la Gheorgheni, unde dãdusem comandã pentru tîmplãria unei case care a fost mistuitã de un incendiu. Eu mergeam regulamentar, cînd am vãzut cã din fatã vine un autoturism pierdut de sub control. M-am dat pe margine cît am putut si am oprit. Cu toate cã m-am dus aproape în sant, masina a intrat în plin în mine. Imediat dupã accident, care nu s-a soldat cu victime, soferul, care este din Suceava, a recunoscut fãrã probleme cã el este vinovat. A si scris în procesul verbal cã nu a adaptat viteza la conditiile de drum, asa cum s-a si întîmplat de altfel. A pierdut controlul volanului din cauzã cã nu adaptase viteza, iar singura mea vinã a fost aceea cã m-am aflat în acel moment acolo. N-a fost nici un fel de problemã, nici un fel de discutie, culpa fiind recunoscutã de cel din Suceava. Mi-a dat asigurarea lui, fãcutã la Carpatica Asig si i-am anuntat pe reprezentantii firmei. Au venit, au fãcut poze, cercetãri, dupã care au trimis dosarul la Sibiu. La Piatra nu mi-a spus nimeni cã ar fi vreo problemã si nici nu avea cum sã fie. Am vrut sã duc masina la reprezentanta Nissan însã ei mi-au recomandat un alt service, agreat de ei. Am dus masina acolo, iar în urma evaluãrii s-a stabilit cã reparatia costã 208 milioane de lei vechi, cu tot cu TVA. ÃŽnsã, la sugestia mea, au verificat si baia de ulei care era spartã, pentru cã impactul a fost destul de puternic. Asa, reparatia a ajuns la 238 de milioane de lei vechi. Cînd sã se apuce de treabã, am fost înstiintat de reprezentantii firmei de asigurãri cã accidentul a avut drept cauzã o culpã comunã. Lucru absolut fals, pentru cã nu am avut nici o vinã si, repet, celãlalt sofer a recunoscut cã a gresit“, a declarat primarul Iulian Gãinã.

Firma de asigurãri „tace“

Ulterior, acesta a urmat toate cãile legale, contestînd decizia celor de la Sibiu, însã fãrã nici un fel de rezultat. „Am urmat toti pasii de concilieri, însã a rãmas tot pe-a lor. Asa cã i-am dat în judecatã, urmînd ca instanta sã stabileascã un termen. Le-am cerut inclusiv despãgubiri de 100 de milioane de lei vechi pentru fiecare lunã de întîrziere. Sînt convins cã instanta ne va da cîstig de cauzã, pentru cã cei de la asigurãri nu au dreptate. Trist este cã masina stã de foarte mult timp în service, timp în care în comunã am avut cel putin cinci incendii. Dacã am fi avut-o în cazul incendiului din Muntii Tarcãului, mã gîndesc cã alta ar fi fost soarta victimelor. Si asta, pentru cã cu acest autoturism de teren am fi putut ajunge foarte aproape de cabana care a fost distrusã de flãcãri“, a conchis Iulian Gãinã.
ÃŽn cursul zilei de ieri i-am contactat pe reprezentantii societãtii Carpatica Asig pentru a obtine un punct de vedere oficial fatã de acest litigiu. Reprezentantii pietreni s-au scuzat, spunînd cã nu au atributii în a furniza declaratii presei si ne-au recomandat sã facem o adresã scrisã. Ne-am conformat si am trimis adresa prin fax la numãrul indicat. Asearã, pînã la închiderea editiei, la cotidianul „Monitorul“ nu ajunsese nici un punct de vedere, fie el scris sau verbal.

Articol afisat de 1975 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de ciprian la data 05.02.2010 06:32
Legea le permite!
Legea si normele de aplicare le permite ca, in urma evaluarii proprii, sa refuze plata despagubirilor. Nu conteaza daca a fost incheiat constatul amiabil sau daca exista procesul verbal eliberat de politie, ei pur si simplu pot refuza despagubirea fara a fi obligati sa dea prea multe amanunte. Protectia consumatorilor nu poate face nimic deoarece nu e de competenta lor. Daca te adresezi Comosiei de Supraveghere a Asigurarilor (www.csa-isc.ro) acestia vor constata ca firma de sigurare respecta legea si normele de aplicare.
Singura solutie ramane atacarea in instanta a deciziei firmei de asigurari, dar acest lucru poate dura ani de zile si poate depasi ca nivel de costuri pagubele suferite.
Am fost si eu in aceasta situatie si am discutat si cu altii ce au patit la fel. Toate firmele de asigurari fac asta...
Romania, land of choice!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective