Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Februarie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Cîinele - „dusmanul“ omului

• anul trecut, 800 de persoane au ajuns la Spitalul Judetean Neamt muscate de animale • majoritatea au fost victimele cîinilor comunitari • pentru tratamentul antirabic si antitetanos al acestora s-au cheltuit minimum 6 miliarde de lei vechi •

An de an, la sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean Neamt ajung sute de persoane care au avut ghinionul sã fie muscati de animale. Dacã unii au fost muscati de vulpi, sobolani, cai, pisici vagaboande sau de casã, majoritatea pacientilor scãpati cu greu din coltii animalelor au fost victime ale cîinilor comunitari. Din pãcate, costul tratamentelor necesare pentru însãnãtosirea acestor pacienti sau pentru prevenirea îmbolnãvirii acestora este destul de mare, spitalul nemtean fiind obligat sã cheltuie an de an cîteva miliarde de lei vechi. Potrivit unei statistici fãcute de sectia de Boli Infectioase, în anul 2009 au ajuns la spital 800 de persoane care au fost muscate de diverse animale. Cei mai multi dintre pacienti, mai exact 702 au fost adulti iar diferenta de 88 de victime ale animalelor au fost copii. Pacientii proveneau în special din Piatra Neamt dar si din comunele limitrofe municipiului. De asemenea, o parte dintre pacienti erau si din Bicaz dar si din Tîrgu Neamt. Ajunsi în fata medicilor, aproape toti pacientii au declarat cã au fost muscati de cîinii vagabonzi dar au existat si persoane care fuseserã muscate chiar de propriile animale de companie, fie ele cîini sau pisici. Majoritatea pacientilor proveneau din mediul urban. Cei de la tarã au fost muscati cel mai des de cîinii vecinilor, de cei din propria ogradã dar si de animale sãlbatice. Astfel, au ajuns la spital si nemteni muscati de vulpi si sobolani. Culmea este cã singurul focar de rabie înregistrat anul trecut a fost în zona Bicazului si a plecat de la un vitel turbat. Acesta si-a muscat stãpînii dar si alte animale, motiv pentru care a fost tãiat. Dupã aceea medicii au prelevat probe si le-au analizat si au stabilit cã animalul suferea de rabie. „Nu am avut cazuri mai deosebite anul trecut, cei mai multi pacienti fiind victime ale cîinilor comunitari. Au fost multi muscati chiar de propriile animale si au existat si cîtiva pacienti care au avut ghinionul de a se întîlni cu animale sãlbatice“, a precizat medicul Valentin Goga, seful sectiei de Boli Infectioase.
La sfîrsitul anului trecut, la spital a ajuns si un pacient muscat de o viperã. Pacientul care era din Bacãu venise în vizitã la un prieten din comuna Tarcãu iar acesta avea o mini crescãtorie de vipere. Bãcãuanul, curios, a încercat sã punã mîna pe un sarpe iar reptila si-a înfipt coltii în mîna lui. Pacientul a fost internat la ATI unde a stat cîteva zile sub supraveghere medicalã si unde a primit ser antiviperin.
Fiecare pacient muscat de animale care ajunge la spital primeste un tratament antirabic si împotriva tetanosului. Astfel, întîi se face un vaccin antitetanos al cãrui cost este de aproximativ 1 milion de lei si 5 fiole cu vaccin antirabic, pretul unei fiole fiind de aproximativ 1,2 milioane de lei vechi. În consecintã, costul tratamentului unui pacient este de 7 milioane de lei vechi iar pentru cei 800 de pacienti, spitalul a cheltuit 5,6 miliarde de lei. Pe lîngã acesti bani dati strict pe vaccinuri, spitalul a mai cheltuit si pentru plata medicilor dar si a materialelor sanitare precum seringi, vatã, spirt etc. Au fost si multe situatii în care starea pacientilor a fost mai gravã si s-a impus internarea, sau chiar au fost supusi unor interventii chirurgicale. Acesti bani ar fi putut fi folositi cu succes de cãtre autoritãti pentru sterilizarea cîinilor vagabonzi si astfel, în timp, cheltuielile spitalelor s-ar reduce considerabil.

Articol afisat de 1959 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective