Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Februarie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

PRIMAR BOGAT, PRIMAR SÃRAC

• comuna Negresti a primit 38.000 de lei, iar Stefan cel Mare 730.000 de lei dupã defalcarea bugetului judetului • Vãleni si Pîncesti sînt urmãtoarele douã unitãti administrativ-teritoriale aflate în topul celor care au primit putini bani • presedintele Pruteanu a afirmat cã sume mai consistente s-au dat acolo unde sînt proiecte în derulare • la Vãleni, primarul a declarat cã a început sã vorbeascã singur dupã ce a vãzut ce bani a primit •

Primari bucurosi si primari supãrati. Si mai sînt cei de mijloc, care vor conduce în acest an unitãtile administrativ teritoriale în conditii decente, putînd sã asigure cît de cît continuitatea proiectelor aflate în derulare si sã plãteascã la timp facturile scolilor si salariile angajatilor din primãrii. Cam asa se pot caracteriza alesii locali nemteni din mediul rural, dupã defalcarea bugetului la începutul acestei sãptãmîni. Conducerea Consiliului Judetean Neamt, cea care a stabilit sumele cu care vor functiona comunele în acest an, sustine cã banii s-au dat în functie de eficienta primarului. Adicã alesii locali care au atras proiecte cu finantare europeanã, la care se impune contributie localã, au fost sustinuti fãrã tãgadã. Ceilalti au fost lãsati sã se „perpeleascã“, uitîndu-se cu jind la colegii care s-au vãzut cu visteria plinã. Si care au proiecte importante în derulare.

Banii nu ajung niciodatã

Cel mai cîstigat primar rural de pe urma rectificãrii este Sorin Ouatu, de la Stefan cel Mare. Comuna a primit suma de 730.000 de lei - 7,3 miliarde de lei vechi. „Am primit banii în functie de proiectele aflate în derulare. Avem multe aprobate si nu puteam asigura cofinantarea localã dacã nu ne ajuta judetul. Unul este în valoare de 2,5 milioane de euro, bani europeni, si prevede modernizarea unui drum pe o lungime de 9,22 km, renovarea Cãminului Cultural, dotarea lui si achizitia de utilaje - un buldoexcavator si o autoutilitarã pentru întretinerea drumurilor. Avem un proiect pentru modernizarea bazei sportive, unul pentru alimentarea cu apã la Ghigoiesti, pentru extinderea retelei de apã la Stefan cel Mare, Cîrligi si Soci. Banii care vor rãmîne dupã cofinantãri vor fi folositi pentru modernizarea si înfrumusetarea comunei Stefan cel Mare, prin implementarea altor proiecte“, a declarat pedelistul Sorin Ouatu, care a tinut sã-i multumeascã presedintelui Vasile Pruteanu pentru ajutorul acordat.
Laurentiu Bebi Todireanu, primar de Stãnita, a spus cã din 5,78 miliarde de lei primiti acum, circa trei miliarde se vor duce pe achitarea facturilor vechi, acumulate anul trecut. „Restante avem cãtre Drupo, pentru cã ne-a executat o lucrare de asfaltare în comunã. Avem proiecte vechi, neterminate: alimentare cu apã la Todireni, alimentare cu apã la Stãnita si drumul comunal Stãnita - Ghidion, care se face cu fonduri europene. Ne trebuie canalizare la Stãnita. Drumurile sînt sub orice criticã la noi, aratã ca dupã rãzboi. ÃŽmi era imposibil sã supravietuiesc fãrã aceste sume. Eram disperat si mã bucur cã ne vor rãmîne niste bani dupã plata restantelor“, a declarat Laurentiu Todireanu. Mai cîstigat decît toti ceilalti primari pare a fi Ioan Grãdinaru, de la Dumbrava Rosie. Aceastã comunã a primit 5,84 miliarde de lei, dar avantajul e cã are de încasat bani frumosi de la multi agenti economici care functioneazã pe teritoriul ei. „Eu zic sãru-mîna pe cîti bani am primit, desi necesarul era mult mai mare. Avem în derulare un proiect cu gunoiul de grajd, sîntem prinsi în master-planul cu apele uzate si vrem sã realizãm un proiect cu spatiul verde la Cut. Avem de pus la punct un drum comunal, pe care ar circula microbuzul scolar ca sã ajungã de la Izvoare. Pentru cã este impracticabil, masina merge prin oras, fãcînt în plus sapte km la un singur drum. Avem norocul cã pe teritoriul comunei functioneazã multi agenti economici de la care încasãm impozite. Dar avem si destule cheltuieli. Eu am trimis la CJ necazurile noastre si am primit ceea ce se vede“, a spus Ioan Grãdinaru, membru PDL.

Sãraci si curati

Dupã defalcarea bugetului judetului, cel mai prost a iesit comuna Negresti, care a primit doar 38.000 de lei, adicã 380 milioane de lei vechi. La micã distantã, de doar 1.000 de lei, se situeazã comuna Vãleni, iar Pîncesti a primit 44.000 de lei. La polul opus se aflã comuna Stefan cel Mare, care a primit 730.000 de lei, ceea ce în bani vechi înseamnã 7,3 miliarde de lei, urmatã de Dumbrava Rosie - 5,84 miliarde de lei vechi si Stãnita - 5,78 miliarde de lei. Ioan Iacob, primarul comunei Negresti, a preferat sã nu facã multe comentarii despre bugetul ce i-a fost repartizat. „Dacã asa a considerat CJ sã împartã bugetul, eu nu mai am ce zice! Avem un proiect pe alimentare cu apã gata de doi ani. De el nu s-a tinut cont! M-am gîndit cã le-o fi ciudã cã nu sînt de la PDL si sînt invidiosi pe ceea ce am realizat. Avem un proiect care prevede construirea a trei hoteluri si o sutã de case de vacantã, ce se va întinde pe 8,5 hectare. Proiectul este al unei persoane din Constanta care a gãsit la noi o zonã superbã. Proiectul este gata în ceea ce priveste documentatia. Am realizat la noi o tabãrã de picturã într-o casã care i-a apartinut lui Ioan Neculce. Avem în comunã Casa Memorialã Dumitru Almas si drumurile sînt foarte bine puse la punct. A fost pus la punct drumul care duce la Mãnãstirea Horaita. Din pãcate nu avem nici o alimentare cu apã si canal în comunã. Dar nu vreau sã fac nici un repros nimãnui. Celor care au primit multi bani le doresc sã facã ceva cu ei“, a declarat penelistul Ioan Iacob.
Ionel Stoleru, fost penelist, actualmente pesedist, primar de Vãleni, a spus cã a început sã vorbeascã singur cînd a vãzut ce bani are pentru comuna sa în acest an: „Am primit bugetul alocat pe fax si am început sã vorbesc de unul singur! Ce pot sã fac eu la ora asta, cu 390 milioane de lei vechi? Probabil cã unii primari le sînt mai simpatici celor din CJ decît le sînt eu. Am facturi neachitate în valoare de trei miliarde de lei si am primit 390 de milioane la buget. Pãi asta nu e un fel de faliment? Cu acesti bani nu prea am ce achita. Si trebuie sã plãtesc si functionarii din primãrie, si utilitãtile la scoli, dar nu ne ajung pentru tot anul. Din veniturile proprii nu strîngem un miliard pe an. Sincer sã fiu, nu credeam cã vom primi doar atît de la CJ. Avem în derulare un singur proiect pe mediu. ÃŽn comuna noastrã sînt cele mai proaste drumuri din judet si spun asta pentru cã nu avem nici un metru de asfalt. Si, culmea, avem si un drum judetean prin comunã, care e pietruit. Ca sã nu mai spun cã trebuie terminatã clãdirea unei scoli, actuala urmînd a fi retrocedatã începînd cu 15 iunie“, a declarat primarul Ionel Stoleru.
Un alt ales local dezamãgit de bugetul alocat este Ioan Larion, de la Pîncesti. Dupã defalcare, primarul pesedist s-a trezit cã are la dispozitie 44.000 de lei. „Vom face investitii de cîti bani ni s-au dat. Acum nu avem proiecte în derulare si ni se întîmplã asta pentru cã nu avem personal care sã lucreze la proiecte. Am stat fãrã secretarã un an si jumãtate si fãrã contabil, trei. Si acum contabilul are contract pe perioadã determinatã, pentru cã posturile sînt blocate. La Urbanism si Cadastru nu mai avem om de anul trecut, cînd si-a dat demisia. ÃŽntr-o bunã zi vor mai rãmîne doar primarul si viceprimarul. Din veniturile proprii am fãcut ce am putut - o salã de sedinte, un dispensar, am plãtit facturi. Dar trebuie sã decontãm naveta a 17 cadre didactice si ne costã 25 milioane pe lunã. Sînt o mie si una de facturi care trebuie achitate lunã de lunã. Nu avem microbuz scolar si atunci trebuie sã decontãm transportul copiilor cu microbuzul public, din douã sate la scoala de centru“.
Consiliul Judetean si cele 83 de consilii locale din Neamt au împãrtit la începutul anului suma de 396,73 miliarde de lei vechi.

Articol afisat de 3789 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Radu S la data 10.02.2010 08:00
Baronii portocalii lovesc din nou!
Nu e nici o surpriza ca Stefan cel Mare a luat cei mai multi bani.Lucrarile proiectului pe fonduri europene sunt executate de IZOPOINT SRL -firma sotiei primarului PD-L Panaite -Dragomiresti si de Tehnoutilaj -firma familiei lui Pinalty, unde a lucrat pana acum actalul sef de la drumuri-Monda.
Ad�ugat de van kiparos la data 10.02.2010 19:43
Premiere
De ce va minunati? Nu l-ati votat pe Basescu?Nu i-ati acordat peste 5 milioane de voturi , dupa ce vreme de 5 ani ati vazut ce-i poate pielea?A furat , el , o buna parte , dar multe i le-au acordat cei ce nu gandesc nici cu picioarele. Nu inseamna ca Geoana era mai breaz , dar trebuiau ambii sanctionati de electorat. Asa va trebuie! Si inca nu e totul!Basescu , si partidul lui sunt experti in a distruge biata tara.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective