Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Februarie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
ÃŽN SLUJBA VIETII, LA UN PAS DE MOARTE

ÃŽN SLUJBA VIETII, LA UN PAS DE MOARTE

• doi pompieri au fost la un pas de moarte, dupã ce au fost surprinsi de o explozie într-o casã cuprinsã de flãcãri • plutonierul Gavrilescu si sergentul Dulgheru, cãutau proprietarul locuintei sau un sãtean despre care se bãnuia cã erau în incintã • explozia unei butelii i-a culcat la pãmînt, ei scãpînd cu viatã numai datoritã echipamentului de protectie • plutonierul a suferit arsuri de gradul II-III pe coapse, mîini si fatã iar colegul arsuri de gradul I pe membrele superioare si în zona fetei •

Doi pompieri, din cadrul Detasamentului Tîrgu Neamt, au vãzut moartea cu ochii, dupã ce au fost surprinsi de o puternicã explozie în timpul unei interventii pentru stingerea unui incendiu izbucnit la locuinta unui sãtean din localitatea Vãratec, comuna Agapia. Incidentul a avut loc în noaptea de marti spre miercuri, în jurul orei 2,50, si a angrenat importante forte care au venit în spijinul celor douã victime. Este vorba de plutonierul Mihai Gavrilescu si sergentul major Vasile Dulgheru, cei doi scãpînd ca prin minune cu viatã, un cuvînt greu de spus în acest sens avîndu-l echipamentul de protectie. Toatã povestea a început la ora 2,11 cînd, prin serviciul de urgentã 112 un cetãtean a anuntat cã la locuinta lui Victor C., din Vãratec a izbucnit un incendiu. La fata locului au fost trimise trei autospeciale si 17 subofiteri, acestia ajungînd la ora 2,27. Pe traseu, pompierii au fost înstiintati cã este posibil ca în locuintã sã se afle o persoanã, respectiv proprietarul sau un bãtrîn care avea grijã de casa acestuia cînd el era plecat. ÃŽn aceste conditii, plutonierul Gavrilescu si sergentul major Dulgheru, au intrat în casa cuprinsã de flãcãri pentru a gãsi si salva presupusa persoanã despre care fãcea vorbire sãteanul care a sunat la 112. Dupã ce au evacuat butelia aragazului, cei doi, care erau dotati cu echipament de protectie, inclusiv mãsti de oxigen, au început cãutãrile. Tinerii salvatori nu aveau de unde sã stie cã sub o scarã interioarã se mai afla o butelie. Dupã ce au verificat cele patru camere, plus baia, fãrã sã gãseascã nici o persoanã, se pregãteau sã pãrãseascã imobilul, moment în care butelia a explodat. „Informatia conform cãreia în casã s-ar afla o persoanã au primit-o pe drum de la dispecerat. Cînd au ajuns la fata locului, cei doi pompieri au intrat în casã pentru a cãuta respectiva persoanã. Astfel de interventii se desfãsoarã în mod curent. ÃŽn toate cazurile în care existã suspiciuni cã sînt persoane blocate în imobilul cuprins de incendiu asa se procedeazã. Din pãcate, acumularea de gaze a dus la explozia care i-a rãnit pe pompieri. Partea bunã este cã echipamentul de protectie le-a salvat viata. Vreau sã le multumesc personalului Ambulantei, Spitalului Judetean, Unitãtii de Pirmire a Urgentelor si de la Sectia Chirurgie Plasticã pentru profesionalismul de care au dat dovadã în acest caz. Colegii nostri se aflã acum în afara oricãrui pericol. Plutonierul Gavrilescu, care a suferit leziuni mai grave, a fost transferat la Spitalul de Arsi din Bucuresti si sperãm sã se însãnãtoseascã cît mai repede. Ne bucurãm cã am primit aceste dotãri, si mã refer la echipamentul de protectie, pentru cã ele au salvat viata colegilor nostri“, a declarat colonelul Ioan Niticã, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã Neamt.

Propunere de înaintare în grad

Locotenent colonelul Ionel Pîrvu, prim adjunctul sefului ISU a declarat cã ceea ce s-a întîmplat la Agapia a fost o poveste similarã celei de la Mihãilesti, numai cã aici nu au existat victime. „A fost o întîmplare nefericitã, ca la Mihãilesti. Dacã ar fi intrat în casã cu cinci minute mai devreme sau mai tîrziu nu s-ar fi întîmplat nimic. ÃŽn interior erau douã butelii, una la aragaz care a fost scoasã din casã, iar alta de rezervã, sub casa scãrii. Credem cã în momentul în care focul a ajuns la butelia de sub casa scãrii s-a topit garnitura de cauciuc, ceea ce a permis gazelor sã iasã. Cei doi pompieri aveau mãstile de oxigen, asa cã nu au putut sã simtã mirosul gazelor. Dupã ce terminaserã de verificat în toate camerele, acumularea a dus la producerea exploziei care i-a aruncat la pãmînt, fiind loviti de scara din interior. Sergentul major Dulgheru a spart un geam si a reusitã sã iasã si sã cearã ajutorul colegilor pentru a-l salva pe plutonierul Gavrilescu care rãmãsese blocat. S-a intervenit rapid si a fost scos foarte repede. Credem cã dacã s-ar fi întîrziat, deznodãmîntul ar fi fost altul, deoarece exista riscul ca tubul de oxigen sã cedeze. Este un eveniment nedorit cu care nu ne-am mai confruntat de foarte mult timp. Ne va fi foarte greu pînã cînd nu îi vom revedea din nou pe cei doi printre noi“, a declarat locotenent colonelul Ionel Pîrvu.
Sefii ISU Neamt au speranta cã plutonierul Gavrilescu se va însãnãtosi si va reveni la serviciu. „Sperãm cã va putea sã lucreze din nou. Avem încredere în profesionalismul medicilor si sperãm ca în scurt timp sã revinã la serviciu. Sergentul major Dulgheru, desi a suferit leziuni, nu a plecat la spital, decît dupã ce incendiul a fost stins“, a conchis colonelul Niticã. Acesta a mai declarat cã va propune inspectorului general înaintarea în grad înainte de termen a celor doi pompieri care au fost la un pas sã-si piardã viata, la datorie. Mihai Gavrilescu, fratele sefului Detasamentului de Pompieri Tîrgu Neamt, este pompier din anul 1996. El are 35 de ani este cãsãtorit si tatã a doi copii. Sergentul major Vasile Dugheru are 31 de ani, si este pompier din anul 2006. De-a lungul activitãtii lor, cei doi au avut calificative de bine si foarte bine, remarcîndu-se în dese rînduri pentru curajul de care au dat dovadã în timpul interventiei. ÃŽn ceea ce priveste cauza incendiului, pompierii au stabilit cã a fost vorba de un efect termic produs în zona podului la îmbinarea elementelor cosului de fum. Proprietarul plecase de acasã marti dupã amiazã la Piatra Neamt la niste cunostinte. ÃŽnainte de a pãrãsi locuinta, Victor C. a umplut soba cu lemne cu gîndul sã gãseascã casa încãlzitã la întoarcere. El a fost anuntat de un vecin si cum autoturismul îi fusese blocat pentru cã parcase într-un loc nepermis a fost nevoit sã se deplaseze la Agapia cu taxiul. A reusit sã mai salveze o parte din acte, dar si cîteva bunuri. Valoarea pagubelor a fost evaluatã la 80.000 de lei, iar cea a bunurilor salvate la 100.000 de lei.

Articol afisat de 2494 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(R. AANEI, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective