Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Februarie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
DOI PORCI SI CINCI DOSARE PENALE

DOI PORCI SI CINCI DOSARE PENALE

• cinci membri ai Asociatiei de Vînãtoare si Pescuit Sportiv Roman sînt cercetati pentru braconaj si uz de armã letalã fãrã drept • ei au împuscat, fãrã a detine autorizatie, doi mistreti pe Fondul de Vînãtoare Secuieni • vînatul a fost împãrtit frãteste • numai cã unul dintre transporturi a fost interceptat de politisti • „De regulã, braconierii îi gãsesti acolo unde te astepti mai putin, respectiv în rîndul vînãtorilor“, a declarat un politist •

Cinci vînãtori, membri cu acte în regulã în cadrul Asociatiei de Vînãtoare si Pescuit Sportiv Roman, fac obiectul unei anchete penale, fiind cercetati pentru braconaj si uz de armã letalã fãrã drept. Partea si mai proastã a povestii este cã acuzatii sînt chiar cei care se declarã mari ocrotitori ai faunei si care condamnã, ori de cît ori au ocazia, acest gen de fapte. Trebuie precizat cã ancheta apartine Serviciului Arme, Explozivi si Substante Periculoase, din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Neamt, politistii reusind sã actioneze rapid, drept pentru care la dosar vor exista probe „beton“. ÃŽntrucît ancheta nu a fost încã finalizatã, oamenii legii au refuzat sã ofere prea multe informatii despre acest caz. „Existã într-adevãr un dosar penal în care sînt cercetate mai multe persoane pentru acte de braconaj, fapte înregistrate în zona Romanului, însã mai multe nu putem spune. Cercetãrile sînt în plinã desfãsurare, iar în momentul finalizãrii anchetei, vom oferi mai multe date despre acest caz“, a declarat inspectorul principal Cãtãlina Bãdeanu, purtãtorul de cuvînt al Politiei Neamt. Din surse neoficiale, dar demne de încredere, am aflat cã cei cinci vînãtori, trei din Roman si doi din comuna Filipesti, judetul Bacãu, au împuscat doi porci mistreti pe Fondul de Vînãtoare Secuieni. Se întîmpla duminicã, braconierii deplasîndu-se cu un jeep în zona satului Hociungi, comuna Moldoveni. Dupã ce au ajuns într-un lan de porumb, lãsat necules pentru a fi numai bun la vînãtoarea de mistreti, braconierii s-au apucat de treabã. Iar rezultatele au fost bune, dupã prima goanã reusind sã împuste doi porci.

Ghinion la intrarea în Roman

Vînatul a fost încãrcat în autoturismul de teren si dus la domiciliul unuia dintre bãcãuani. Aici, au transat vînatul si l-au împãrtit frãteste, partea romascanilor urmînd sã fie ridicatã a doua zi. Ce nu stiau vînãtorii este cã politistii erau deja pe urmele lor. Portia romascanilor a fost depozitatã în portbagajul unui autoturism cu destinatia Roman. Se întîmpla luni searã, iar la intrarea în orasul Roman, soferul autoturismului a fost tras pe dreapta si au intrat în „scenã“ politistii de la Arme. ÃŽn urma perchezitiei realizate asupra autoturismului, în portbagajul acestuia a fost gãsitã carnea, ambalatã frumos în sacose din plastic. Soferul a fost condus la sediul Politiei Roman. Au urmat mai multe audieri si perchezitii domiciliare. Carnea de mistret a fost retinutã si confiscatã, urmînd sã fie dusã la un laborator specializat. ÃŽn dosarul penal întocmit de politisti si în care sînt cercetati cei cinci vînãtori, urmeazã sã fie audiate în zilele urmãtoare mai multe persoane. Ar mai fi de precizat cã unul dintre braconieri este chiar paznic de vînãtoare la Fondul Secuieni, altul sef de grupã de vînãtoare, iar unul vicepresedinte al asociatiei de vînãtoare. Trebuie spus cã sezonul de vînãtoare la mistreti se încheie luni, 15 februarie, însã problema celor cinci vînãtori a fost aceea cã nu detineau autorizatie pentru a împusca mistreti. Unul singur a prezentat o autorizatie de vînãtoare la cãprioarã, însã aceasta nu poate fi în nici un caz confundatã cu un porc mistret. Am încercat în cursul zilei de ieri sã luãm legãtura cu Marius Grosu, presedintele AVPS Roman, fapta fiind comisã pe un fond de vînãtoare administrat de asociatia romascanã. Grosu nu a rãspuns nenumãratelor apeluri telefonice, iar la sediul asociatiei nu a fost de gãsit. Desi i-am lãsat un mesaj pe telefonul mobil si un altul secretarei sale, presedintele AVPS Roman nu ne contactase pînã la închiderea editiei.

400 de euro, autorizatia la mistret

Administratorii fondurilor de vînãtoare îsi stabilesc singuri atît cotele de vînat, dar si tarifele pentru autorizatii. ÃŽn cazul AVPS Roman, autorizatia pentru împuscarea unui mistret a fost stabilitã pentru acest sezon la 400 de euro. Zilele trecute, Marius Grosu declara pentru Monitorul cã vînãtorii romascani vor rãmîne cu mistreti în plus, deoarece împuscarea unui exemplar ajunge la 400 euro. Presedintele AVPS Roman fãcea aceastã declaratie în conditiile în care, cu o sãptãmînã înainte de închiderea sezonului de vînãtoare la mistreti, fuseserã împuscate doar 8 exemplare din cota de 12. Dacã îi punem la socotealã si pe cei doi mistreti braconati, se poate spune cã AVPS Roman a primit un ajutor nesperat în realizarea cotei. „De regulã, braconierii îi gãsesti acolo unde te astepti mai putin, respectiv în rîndul vînãtorilor. Iar acestia aleg sã încalce legea din cauza pretului destul de mare al autorizatiei de vînãtoare. Acest lucru nu este însã un motiv sã te facã sã vînezi ilegal, mai ales dacã ne gîndim la problemele care pot sã aparã din cauza încãlcãrii legislatiei în domeniu“, ne-a declarat un politist, care nu a dorit sã-i publicãm numele.

Articol afisat de 2410 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective