Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Februarie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Datoriile la bãnci cresc continuu

Datoriile la bãnci cresc continuu

• la finele lui ianuarie 2010 nemtenii aveau debite de peste 131 milioane lei ron • datoriile sînt mai mari decît la începutul acestui an • creditele totale se cifreazã la 2,2 miliarde lei noi • putini sînt cei care au reusit sã facã economii n

Ianuarie 2010 a adus o oarecare schimbare în comportamentul financiar al populatiei si mediului de afaceri din Neamt, dar nu în sensul bun. Aceasta deoarece datoriile la bãnci au crescut considerabil fatã de luna precedentã, la nivel de judet fiind vorba de peste 10 milioane de lei noi. Dacã la începutul anului populatia si firmele la un loc datorau sistemului bancar circa 120 milioane de lei vechi, la început de februarie debitele se cifreazã la aproximativ 131 milioane ron. Acest lucru scoate în evidentã greutãtile pe care toatã lumea le resimte din cauza crizei financiare, acutizatã profund de perioada de iarnã, cînd la toatã lumea se înregistreazã cheltuieli mai mari decît în oricare altã perioadã a anului. Unii au trecut mai usor peste greutãti, dar altii sînt înglodati în datorii. Acest lucru reiese din statistica lunarã întocmitã de Banca Nationalã a României cu creditele si debitele pe care nemtenii le înregistreazã în bãnci la finele lunii ianuarie 2010. Din aceste date rezultã negru pe alb cã multi din cei care s-au împrumutat în nestire din bãnci acum nu-si mai pot acoperi ratele. Asta deoarece împrumuturile totale în lei si valutã se cifreazã la 2,2 miliarde de lei noi, iar datoriile sînt de 131 milioane.

Creditele în valutã, cît cele în lei

ÃŽnceputul lunii în curs i-a prins pe nemteni cu împrumuturi în lei de 1,24 miliarde (12.400 miliarde lei vechi). Din totalul sumei 1,15 miliarde lei sînt credite curente iar 98 milioane (980 miliarde lei vechi) sînt restante la platã. ÃŽmprumuturile firmelor nemtene sînt de circa 636 milioane lei, în timp ce populatia a luat ceva mai putini bani din bãnci, adicã aproape 610 milioane noi. „Grosul“ de 576 milioane nu au fost investite de persoanele fizice în locuinte, ci reprezintã valoarea creditelor de consum. Numai 13,5 milioane de lei sînt banii contractati pentru locuinte în timp ce diferenta de aproape 6 milioane a avut altã destinatie. Nu toatã lumea s-a împrumutat în moneda nationalã, ci procentul este cam jumi-juma, totalul creditelor în valutã, la finele lunii ianuarie 2010 este de 1,176 miliarde ron (11.760 miliarde de lei vechi). Se pare cã cei care au ales moneda strãinã sînt ceva mai potenti financiar deoarece comparativ cu creditele în lei, restantele la valutã sînt mai mici cu douã treimi. Din totalul banilor împrumutati 1,142 miliarde sînt credite curente, iar restantele se cifreazã la 33,7 milioane lei ron. Din punct de vedere al titularului creditului rezultã cã persoanele fizice s-au îndatorat aproape dublu fatã de mediul de afaceri din Neamt. Convertit în moneda nationalã numai 423 milioane lei (4.230 miliarde vechi) au fost atrasi de mediul de afaceri, în timp ce cea mai mare parte de peste 752 milioane ron (7.520 miliarde vechi) au intrat în buzunarul persoanelor fizice. La fel ca si la împrumuturile în lei cea mai mare parte, 502 milioane noi (circa 5.000 miliarde vechi) au fost contractati cu titlu de credite de consum, si numai 228 milioane lei ron (2.280 miliarde lei vechi) din creditele în monedã strãinã au fost împrumutati pentru achizitionarea unei locuinte. Alti peste 15 milioane ron au fost luati în alte scopuri.

Putini sînt cei care fac economii

Aceleasi vremuri grele, grevate de împrumuturi fãrã numãr si fãrã noimã, au fãcut ca putini sã fie cei care reusesc sã punã ceva bani deoparte. Din leafã sau din afaceri nemtenii încearcã sã facã economii, bani pe care îi depoziteazã în bãnci. Totusi depozitele sînt cu mult mai putin consistente decît creditele, dar important este cã existã. La finele lunii ianuarie 2010 disponibilitãtile la vedere ale nemtenilor, în lei, se cifrau la circa 342 milioane lei ron. Fatã de finele anului trecut depozitele au scãzut cu 15 milioane lei, semn cã si cei mai stabili financiar dintre noi dau semne cã sînt afectati economic. Din acesti bani 102 milioane apartineau diverselor firme, în timp ce restul de circa 230 milioane noi sînt economii ale persoanelor fizice. Altii au preferat sã facã economii în valutã si au acum în bãnci 160 milioane de lei noi (mai putin cu 8 milioane fatã de finele anului trecut). Cea mai mare parte din aceste economii, 140 milioane de lei, erau în conturile persoanelor fizice, în timp ce agentii economici aveau valutã în depozite bancare de numai 23,5 milioane de lei noi.

Articol afisat de 1506 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective