Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Februarie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
NEBUNII DIN(TRE) NOI

NEBUNII DIN(TRE) NOI

• anul trecut, în judet, au fost depistati peste 1.200 de bolnavi psihic • în total, peste 7.000 de persoane suferã de o formã sau alta de nebunie • 226 dintre acestia sînt considerati bolnavi psihici periculosi • culmea este cã 185 dintre acestia umblã liberi printre noi • medicii avertizeazã cã numãrul bolnavilor este în continuã crestere •

Cuvîntul nebun are în limba românã numeroase conotatii, începînd de la cele amuzante, haioase, cu sensul de persoanã „de gascã“, pînã la altele, mult mai stigmatizante si dureroase pentru cei care sînt cu adevãrat bolnavi. ÃŽn ciuda faptului cã multã lume are impresia cã bolile psihice pot lovi pe orice, mai putin pe ei, medicii psihiatri avertizeazã cã numãrul bolnavilor este tot mai mare în ultimii ani si, din pãcate, afecteazã persoane din ce în ce mai tinere. Datele statistice centralizate de Directia de Sãnãtate Publicã aratã cã pe parcursul anului trecut au fost depistate 1.203 cazuri noi de boli psihice. 537 dintre acesti bolnavi proveneau din mediul urban iar restul de 666 de pacienti erau de la tarã. De asemenea, consumul excesiv de alcool a fãcut ca anul trecut, medicii psihiatri sã diagnosticheze 17 cazuri de psihoze alcoolice, 7 în urban si 10 în rural. Astfel, la finele anului 2009, în evidentele medicilor si spitalelor de specialitate figurau putin peste 7.000 de persoane cu sufereau de boli psihice. Numãrul pacientilor pe medii de provenientã era echilibrat, fiind cam jumãtate din orase din jumãtate din mediul rural. ÃŽn afara acestor pacienti, medicii psihiatri au sub observatie si 226 de nemteni care sînt catalogati drept bolnavi psihici periculosi. 152 de astfel de bolnavi sînt din mediul rural si 74 provin din orasele judetului. Numai anul trecut au fost depisati 17 astfel de pacienti care reprezintã un pericol atît pentru ei cît si pentru cei din jur. Marea majoritate a acestor pacienti de temut se încadreazã la grupa de vîrstã 18-64 de ani si doar 22 au mai bine de 65 de ani. Toti acestia se aflã sub tratament dar culmea este cã 185 de pacienti, desi sînt un real pericol, sînt tratati acasã, doar 41 dintre ei fiind spitalizati în clinici de specialitate.

Dementa, la vîrste tot mai tinere

Bolile mintale se împart în categorii majore precum tulburãri psiho-organice, tulburãri legate de uzul de substante psiho-afective, psihoze functionale, tulburãri afective, tulburãri nevrotice si tulburãri de personalitate. Multe dintre aceste afectiuni pot fi vindecate dacã sînt depistate la timp, spun medicii specialisti. Sau dacã nu sînt vindecate pot fi ameliorate astfel încît bolnavii sã poatã duce o viatã cît se poate de normalã. „Nevrozele, depresiile si psihozele pot fi tratate cu medicamente si prin sedinte de psihoterapie. Cel mai important este ca toate aceste boli sã fie depistate la timp pentru cã un tratament impus la debutul bolii are sanse majore sã vindece pacientul fatã de începerea unui tratament cînd boala este deja instalatã. Printre bolile care au început sã aparã din ce în ce mai des si, din pãcate, la vîrste tot mai tinere, este dementa. Dacã înainte era consideratã o boalã specificã persoanelor în vîrstã, trecute de 65-70 de ani, acum apare la vîrste tot mai tinere, media fiind undeva pe la 45-50 de ani. Dementa este o boalã care nu poate fi vindecatã în totalitate dar tratatã corespunzãtor poate ameliora simptomele bolii si poate încetini foarte mult evolutia. Aceastã boalã se instaleazã lent, treptat si pot trece ani buni, chiar si în jur de 20 pînã sã aparã primele semne evidente ale bolii. Din pãcate, atunci este mult prea tîrziu, tratamentul avînd rezultate minime pentru cã boala este în stadiu avansat. Primele semne care ar trebui sã dea de gîndit sînt tulburãrile de memorie“, a declarat medicul Anca Mihaela Hîncu, directoarea Spitalului de Bolnavi psihici cronici Roman.

Bolile pot lovi pe oricine

Nu existã un portret-robot al bolnavilor cu afectiuni mintale, care sã sugereze despre un om cã e pasibil de îmbolnãvire. În plus, specialistii considerã cã multe persoane care suferã de boli psihice nu cautã ajutor pentru cã se tem de stigmatizare si din cauza conceptiei gresite cã boala lor este netratabilã. Prin persoanã cu tulburãri psihice se întelege persoana bolnavã psihic, cu dezechilibru psihic sau insuficient dezvoltatã psihic ori dependentã de alcool sau de droguri, precum si persoana care manifestã alte dereglari ce pot fi clasificate, conform normelor de diagnostic în vigoare din practica medicalã, ca fiind tulburãri psihice. Bolnavul nu este capabil sã înteleagã semnificatia si consecintele comportamentului sãu, astfel încît necesitã ajutor psihiatric imediat. Cauzele cresterii numãrului bolilor psihice este pusã de medici pe seama stresului cotidian, a problemelor sociale, dar si pe consumul excesiv de alcool si pe alimentatia nesãnãtoasã care dã o patologie vascularã, care, în timp favorizeazã aparitia bolilor mintale. Din pãcate, bolnavii se tem sã meargã la psihiatru de la primele simptome pentru a nu fi catalogati drept nebuni si a nu fi marginalizati din punct de vedere social si astfel ajung sã fie diagnosticati extrem de tîrziu, cînd devin un pericol pentru ei sau pentru cei din jur.

Sot ucis bizar de nevasta bolnavã psihic

Cei 226 de bolnavi psihici periciulosi sînt considerati de medici un pericol si pentru ei dar si pentru cei din jur. Marea majoritate sînt tratati la domiciliu din diverse motive si sînt adevãrate bombe cu ceas. Pot exploda oricînd si fãrã nici un avertisment premergãtor iar medicii sustin cã bolile psihice sînt imprevizibile. La finele anului trecut, în Piatra Neamt a avut loc o crimã bizarã. O femeie de 63 de ani, cunoscutã ca avînd afectiuni psihice, si-a ucis sotul într-un moment de furie. Aceasta l-a asfixiat pe bãrbat îndesîndu-i pe gît cocã si bancnote de 5 lei tãiate. Administratorul blocului si locatarii au gãsit cadavrul victimei în bucãtãrie, iar femeia, în genunchi, cînta. Ucigasa a fost internatã în Sectia psihiatrie a Spitalului Judetean. Culmea este cã, doar cu trei zile înainte de tragedie, femeia a mai avut un episod violent dar cum a refuzat sã meargã la spital cu ambulanta chematã de vecini, a fost lãsatã în pace. Aceasta era în evidentele medicilor ca fiind bolnavã psihic încã din anul 1987, fiind diagnosticatã cu delir senzitiv de relatie. Neîntelegerile dintre cei doi soti erau vechi si cauzate atît de afectiunile medicale, dar si de consumul de alcool. Problemele de sãnãtate ale pacientei s-au acutizat în momentul în care unicul ei fiu s-a sinucis la vîrsta de 24 de ani, aruncîndu-se de pe un bloc.

Articol afisat de 1789 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective