Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Februarie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Directori debarcati de o lege neconstitutionalã

sefii tuturor institutiilor nemtene numiti în baza Ordonantei 37, acum neconstitutionalã, au fost debarcati ieri din functii • ordinele de demitere au ajuns ieri • se pare cã cei care provin din institutie rãmîn interimari pînã la noi ordine • restul, trebuie sã plece •

Sefii tuturor institutiilor publice din Neamt, numiti anul trecut în baza celebrei Ordonante 37, au fost debarcati din functie, ieri, 26 februarie 2010, cînd în teritoriu au fost trimise ordinele de demitere. Asta deoarece actul normativ cu pricina a fost declarat neconstitutional în luna mai a anului trecut. De atunci si pînã ieri mai toti directorii si adjunctii au stat cu securea deasupra capului, stiind cã la un moment dat ar putea fi debarcati din functii. Practic legea era neconstitutionalã de aproape un an, dar sefii institutiilor au rãmas bine-mersi în scaunele de conducere. Acum, marea noutate ar fi cã Guvernul a semnat ordinele de demitere ale acestora si le-a trimis plocon sefilor. La modul oficial, în Neamt, nimeni nu a recunoscut demiterea, dar se pare cã acestea sînt certe. La nivel de zvon se spune cã directorii care provin din cadrul institutiei au primit douã lovituri: printr-un ordin au fost demisi si prin altul au fost numiti interimari. Cei care au venit din afara institutiei au fost demisi pus si simplu, urmînd ca la cîrma institutiei sã fie numit, tot temporar, cineva din sistem. Vestile proaste au lovit tot ce înseamnã institutie publicã: Casa de Pensii, Inspectoratul Teritorial de Muncã, Directia de Sãnãtate Publicã, Casa de Asigurãri de Sãnãtate, Directia de Finante, Garda Financiarã, si multe altele.

Ape tulburi si-n Sãnãtate

Ordonanta 37/2009, care le-a adus mãrirea multora si i-a dus direct în scaunele de conducere ale institutiilor descentralizate ce tin de Ministerul Sãnãtãtii, le-a adus acestora si decãderea. Principala institutie vizatã de noile ordine de demitere sînt Directia de Sãnãtate Publicã Neamt unde atît directorul coordonator cît si directorii adjuncti au fost numiti cu totii în aceste posturi în baza ordonantei 37. Aceastã institutie are un director coordonator, medicul Dan Morenciu si 4 directori coordonatori adjuncti. Cu totii ar urma sã rãmînã fãrã functie si cel mai probabil, vor asigura interimatul pînã la noi ordine. Cert este cã pînã vineri dupã-amiazã nu venise nici o hîrtie oficialã de la Ministerul Sãnãtãtii sau de oriunde din altã parte care sã lãmureascã aceste aspecte. ÃŽn aceastã situatie se aflã si Casa de Asigurãri de Sãnãtate Neamt care va rãmîne fãrã directoarele adjuncte. Acestea au fãcut obiectul unor evaluãri manageriale realizate tot în baza Ordonantei 37. Presedintele în exercitiu al CJAS Neamt, Valericã Frãtilã nu face obiectul acestei legi deoarece el este în continuare interimar dat fiind faptul cã fosta directoare, Daniela Soroceanu, este în concediu medical de peste un an. Din aceastã cauzã Frãtilã nu a putut fi numit oficial la cîrma Casei si este interimar. „Am auzit cã ordonanta 37 a fost declaratã neconstitutionalã dar noi nu am primit nici o informare oficialã. Nu stim ce vom face mai ales cã, am înteles cã de luni, cei numiti în baza acestei ordonante vor fi incompatibili. Eu nu fac obiectul acestei legi, avînd statutul de interimar. Exact asta ne mai trebuie acum în conditiile în care avem atît de multã treabã, dar sã sperãm cã lucrurile se vor linisti curînd“, a precizat Valericã Frãtilã, presedintele CJAS Neamt.

PNL-ul i-a rãpus în final

Reamintim cã pe 6 mai 2009 legea care a modificat statutul functionarului public si care a stat la baza celebrei Ordonante 37/2009, prin care toti sefii din institutiile publice au fost demisi si unsi altii noi, a fost declaratã neconstitutionalã, decizia fiind definitivã. Contestatiile împotriva actului normativ au fost depuse de PNL si UDMR. Cei 9 judecãtori ai Curtii Constitutionale au motivat hotãrîrea lor prin aceea cã a fost încãlcat bicameralismul Parlamentului. „Astfel, între forma adoptatã de Camera Deputatilor (în calitate de Camerã decizionalã) si cea adoptatã de Senat existã deosebiri majore, modificãrile si completãrile adoptate de Camera Deputatilor dînd proiectului de lege o configuratie deosebitã, semnificativ diferitã fatã de cea adoptatã de Senat, ca prima Camerã sesizatã. Pe de altã parte, prin modul sãu de redactare, deficitar si imprecis în privinta anumitor dispozitii, legea nu corespunde exigentelor de tehnici legislative, prin aceea cã nu satisface cerintele de accesibilitate si de previzibilitate specifice normelor juridice. ÃŽntreaga argumentatie retinutã în motivarea solutiei pronuntate de Curtea Constitutionalã va fi prezentatã în cuprinsul deciziei, care se publicã în «Monitorul Oficial» al României“, se aratã în motivarea Curtii. Contestatia a fost depusã de reprezentati PNL, care acuzau faptul cã prin Legea 37/2009, devenitã neconstitutionalã, s-au desfiintat în mod abuziv circa 1.000 de functii de director general si director adjunct, din toate institutiile publice. Prin acelasi act normativ se înfiinta functia de director cordonator. Contestatarii au sustinut cã se aduce o gravã atingere a persoanelor demise si cã au fost anulate toate progresele fãcute de tara noastrã în ultimii 4 ani. Pe baza acestei legi a apãrut celebra Ordonantã 37 care a demis directorii aflati pe functiile desfiintate si prevedea organizarea unei testãri pentru viitorii sefi, pe baza unor proiecte de management pentru urmãtorii 4 ani. Cum legea a devenit neconstitutiinalã, ordonanta nu mai avea efect.

Articol afisat de 2689 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(G. MUNTEANU, M. VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective