Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Martie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Directorii care nu-s directori

Directorii care nu-s directori

• cei mai multi dintre directorii de deconcentrate au primit ordinele de demitere încã de vineri • unii chiar au demisionat • sîmbãtã, la unele institutii au venit alte ordine care au revocat ordinele de demitere • alte institutii nu au primit nici un fel de directive, dar acestea sînt asteptate cu sufletul la gurã • pînã una alta, toti directorii ocupã ilegal aceste posturi, ordonantele prin care au fost numiti fiind neconstitutionale •

Institutiile deconcentrate din judet sînt în mare fierbere de la sfîrsitul sãptãmînii trecute. Atunci, Guvernul a trimis în teritoriu, la majoritatea institutiilor publice, ordine de demitere din functie ale directorilor care au fost numiti pe posturi fie în baza Ordonantei 37 fie 105, ambele apãrute în 2009, pe motiv cã aceste douã acte normative au fost declarate neconstitutionale. Unii directori, mai constiinciosi, au si demisionat din functii imediat dupã primirea directivei, altii au preferat sã astepte si sã vadã ce se mai întîmplã. La alte institutii, aceste documente nu au ajuns încã dar erau asteptate luni din clipã-n clipã. Cert este cã, indiferent de decizia pe care au luat-o directorii sau chiar dacã nu au primit nici un fel de ordin de demitere, toti sefii institutiilor deconcentrate care au ocupat aceste posturi din luna mai sau din octombrie, ocupã ilegal aceste functii pentru cã ordonantele prin care au fost numiti sînt neconstitutionale. Astfel, deciziile pe care le-au luat si pe care le-au semnat sînt lovite de nulitate dacã sînt atacate în contencios. În aprilie 2009, Cabinetul Boc a emis OUG 37 privind unele mãsuri de îmbunãtãtire a administratiei publice locale. În fapt este vorba despre politizarea functiilor de conducere la nivelul deconcentratelor. Imediat, mai multi parlamentari au sesizat Curtea Constitutionalã, atacînd ordonanta pe exceptia de neconstitutionalitate. La începutul lui octombrie, Curtea Constitutionalã a decis cã OUG 37 este neconstitutionalã. Parcã mirosind cã a dat-o în barã, cu patru zile înainte de pronuntarea Curtii, Guvernul a emis o nouã ordonantã, OUG 105.

Noua ordonantã - tot neconstitutionalã

La 6 octombrie 2009, Guvernul a emis OUG nr. 105 privind tot... serviciile publice deconcentrate. Noul act normativ nu a fãcut altceva decît sã preia, în integralitate, ordonanta precedentã. Doar lista deconcentratelor s-a completat cu Registrul Auto Român, respectiv Autoritatea Rutierã Românã, anterior „omise“. Ordonanta 105 a produs efecte juridice, iar directorii deconcentratelor din judet au fost schimbati din functii. Culmea este cã în decembrie, pe 12, si aceastã ordonantã a fost declaratã neconstitutionalã dar directorii au rãmas. Conform deciziei Curtii, directorii numiti în baza Ordonantei 105 sau 37 pierd calitatea de directori în 45 de zile de la publicarea deciziei. Si decizia a fost publicatã pe 14 ianuarie 2010 iar acum s-a împlinit termenul de demitere a directorilor. Curios este cã si în cele 45 de zile, toate deciziile constatate ca neconstitutionale sînt suspendate de drept. Cu alte cuvinte, atît directorii de deconcentrate numiti în mai si iunie anul trecut pe baza Ordonantei 37 cît si cei numiti în baza Ordonantei 105 ocupã aceste posturi ilegal, fiind în afara cadrului constitutional. Asta înseamnã cã toate documentele emise si semnate de respectivii directori sînt lovite de nulitate.

Ceatã la Directia de Sãnãtate, la Casa de Asigurãri liniste

Conducerea Directiei de Sãnãtate Publicã Neamt a fost numitã în aceste posturi în baza Ordonantei 37. Atît directorul general cît si cei 4 adjuncti au mers la concurs în luna mai, iar în iunie au fost numiti pe functie. Desi si acestia ar fi trebuit sã facã obiectul ordinelor din revocare din functie, conducerea instritutiei sustine cã la ei nu a ajuns nici un astfel de ordin. „Nu am primit nimic, nici un fel de ordin, nici de demitere si nici de alt fel. Nu stiu ce sã vã spun si nici nu stiu ce sã comentez. Noi ne facem treaba cît putem de bine si respectãm deciziile Guvernului“ a declarat medicul Dan Morenciu, directorul coordonator al DSP Neamt. La Casa de Asigurãri de Sãnãtate Neamt situatia este putin diferitã. Presedintele CJAS Neamt sustine cã aceste ordine nu-i privesc pe ei deoarece el este interimar iar adjunctele au ocupat posturile prin concurs, în baza unei alte legi. „Aceste ordine nu au cum sã ne priveascã dat fiind faptul cã eu ocup postul de presedinte director doar interimar iar directoarele adjuncte au ocupat posturile prin concurs în baza unei alte legi“, a precizat Valericã Frãtilã, presedintele CJAS Neamt.

Directorii de la Finante, o zi demisi, o zi repusi pe functie

Una din institutiile lovitã la finele sãptãmînii de valul demiterilor a fost Directia Generalã a Finantelor Publice. Vineri, 26 februarie 2010, la finele programului au fost primite la Fiscul nemtean ordinele prin care toti cei trei directori, Jan Sava si adjunctii Delia Cãlin si Stefan Rusu, fuseserã demisi din functie. Fiecare dintre acestia si-a asumat ordinul, cu atît mai mult cu cît Jan Sava îsi înaintase demisia, din motive personale, cu circa o sãptãmînã înainte de acest eveniment. Prima zi din luna martie ar fi trebuit sã gãseascã institutia cu sefi interimari, numai cã peste week-end s-a schimbat schimbarea. Asta în sensul în care chiar a doua zi, adicã sîmbãtã 27 februarie, au fost primite noi ordine, prin care primele, cele de demitere din functie, fuseserã anulate. „Vineri, în jurul orei 16.30 am primit ordinele prin care toti cei trei directori din cadrul institutiei fuseserãm demnisi, iar contractele noastre de management fuseserã anulate. Practic luni, 1 martie, nu ar mai fi trebuit sã venim la muncã, dar între timp, adicã sîmbãtã, au fost trimise alte ordine noi, prin care erau anulate primele. ÃŽn aceste conditii rãmînem fiecare pe locul lui pînã la noi dispozitii. Separat de acest subiect, cu ceva vreme înainte eu mi-am înaintat demisia din motive personale, dar deocamdatã nu am primit nici un rãspuns. Probabil cã acest lucru se va întîmpla în urmãtoarele zile, pînã atunci mã mai gîndesc si mai vedem ce va mai fi“, a declarat Jan Sava, directorul coordonator al Directiei de Finante Neamt. Cu toate cã Fiscul a primit în douã zile douã ordine care se anulau unul pe altul, în alte institutii nu a venit nici mãcar o hîrtie. Este exemplul Gãrzii Financiare sau cel al Casei Judetene de Pensii, ale cãror sefi, Emil Pascãu, respectiv Maria Bocancea, nu au avut de suferit din motivele arãtate mai sus.

La Protectia Mediului, medicalul e la putere

Eduard Corduneanu, director coordonator al Agentiei pentru Protectia Mediului Neamt, este în continuare în concediu medical. El rãmîne astfel cu starea de sãnãtate subrezitã asa cum l-au prins Sãrbãtorile de iarnã, întrucît este în medical dinainte de a se termina anul 2009. Ieri, unii dintre colegii de la agentie sperau sã revinã la serviciu, dar nu a ajuns în institutie. Dacã este în continuare în concediu medical, un eventual ordin de demitere nu îsi poate face efectul. Pe de altã parte, Agentia Nationalã de Integritate l-a scos incompatibil pe Eduard Corduneanu, considerîndu-se cã ocupã ilegal si functia de consilier judetean si cea de director coordonator al Agentiei pentru Protectia Mediului. Dacã pe la agentie nu a mai trecut de ceva vreme, la sedintele de Consiliul Judetean Eduard Corduneanu a absentat destul de rar. S-a întîmplat asta la sedinta din ianuarie, dar si-a fãcut aparitia la cea de pe 26 februarie. Dupã ce ANI l-a declarat incompatibil, Eduard Corduneanu a anuntat cã va ataca decizia cu pricina, sustinînd cã legislatia invocatã atunci cînd i-a fost analizatã situatia a fost declaratã neconstitutionalã. Pe de altã parte, el sustine cã a fost angajat în baza Ordonantei 104/2009 si nu 105/2009, în baza cãreia a fost gãsit incompatibil.
Ordinele de demitere nu vor afecta conducerea Prefecturii Neamt, prefectul Mihai Archip fiind numit în baza HG 45 din 29 ianuarie 2009.

Articol afisat de 3211 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, G. MUNTEANU, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective