Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Martie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Buget cu „scîntei“ si „securi“ în CL Tarcãu

Consiliul Local Tarcãu si-a stabilit, vineri, 26 februarie, bugetul pe 2010. Conform celor propuse de cãtre executivul si finantistii Primãriei Tarcãu bugetul pe acest an, atît la venituri cît si la cheltuieli, însumeazã 3.234.000 lei, adicã 32,3 miliarde, în lei vechi. Demersul „baterii lui în cuie“ a decurs, pe alocuri, chiar cu „securea rãzboiului“ pe masa dezbaterilor, nu însã într-atît încît sã se recurgã la utilizarea ei. Si totusi, chiar dacã a întrunit cvorumul necesar adoptãrii, au existat si 4 voturi împotrivã, din totalul celor 13, cîte reprezintã totalitatea consiliului local. Mãrul discordiei l-a constituit mai cu seamã lista achizitiilor publice pe 2010, coroboratã cu datoria de peste 4 miliarde lei vechi, a Primãriei Tarcãu înregistratã la finele anului 2009, datorie ce cumuleazã lucrãri efectuate la investitiile anilor trecuti si neachitate sau la cele multianuale aflate încã în derulare. „Primãria Tarcãu are o datorie de 4,2 miliarde lei. La nivelul tranzactiilor nu este o sumã deloc mare si nu avem nici un proces pe rol pe aceastã temã cu nimeni. Avem contracte multianuale, investitii în derulare, la unele obiective nevenind nici banii de la guvern. Lucrurile nu sînt alarmante, iar noi, executivul sîntem constienti de faptul cã datoriile trebuie achitate. Dar dacã e sã spunem adevãrul, cuantumul datoriei pleacã din alt punct. ÃŽn 2008, octombrie - noiembrie, Consiliul Judetean Neamt a retras din contul primãriei noastre, nelegal, peste 2 miliarde lei. Ne judecãm pentru recuperarea lor si sper cã pînã la urmã justitia ne va da dreptate. Dacã va fi cazul vom strãmuta procesul în altã parte“, a declarat în sedintã primarul Iulian Gãinã. Cît priveste lista achizitiilor publice pe 2010, executivul si-a propus 26 de obiective noi, dintre care am retinut realizarea unui parc de agrement, realizarea retelei de apã si a canalizãrii, efectuarea unui studiu de fezabilitate pentru o pîrtie de schi în satul Brates si a altuia pentru întãrirea unor portiuni din malurile pîrîului Tarcãu, studiu de fezabilitate privind investitia de asanare a depunerilor de rumegus, realizarea unui punct de informare turisticã la Primãria Tarcãu, achizitionarea unui sistem de încãlzire pentru Primãrie, Postã si Politie, prin aducerea la suprafatã a apei de la 150 de metri de sub pãmînt si încã altele, care, prin cofinantare localã, vor necesita de la buget 6,4 miliarde lei.

Opinii contra

Interesant a fost faptul cã în cadrul aceleasi sedinte, înainte de a se trece la vot, secretarul primãriei a informat consilierii de ilegalitatea constructiei bugetare. „Din punctul meu de vedere, constructia bugetului pe 2010 nu respectã Legea 273 privind finantele publice locale, fiind alocate sume la investitii fãrã a se respecta normele acestei legi“, a spus secretarul, care a dat apoi citire argumentatiei justificative a celor afirmate. De spusele secretarului avea sã tinã cont consilierii Ion Grãpinoiu, presedintele de sedintã, Neculai Antal, Albinita Tãrniceru si Elena Dumitrasc, cei care au votat „împotrivã“. „Domnul secretar este cel care asigurã legalitatea, iar doamna contabilã corectitudinea executiei bugetare. Ei sînt cei doi specialisti ai comunei. De ceea ce spun acestia trebuie sã tinem seama în luarea deciziilor privind bugetul local“, a afirmat consiliera Dumitrasc. Si cum discutiile aveau pe alocuri tendinta sã ia forma unor certuri pe aceeasi problemã a achizitiilor publice, care pînã la urmã, conform spuselor primarului Gãinã, nu urmãresc altceva decît dezvoltarea comunei, a fost necesarã interventia viceprimarului Mircea Nistor, ce a pus „degetul pe ranã“. „Domnilor, vã reamintesc cã acest consiliu a aprobat strategia de dezvoltare a comunei cu unanimitate de voturi, document în care sînt cuprinse si cele din lista achizitiilor publice pe care v-am prezentat-o în sedintã. Dar se vede treaba cã ori ati uitat, ori n-ati studiat documentul. Avem o zonã cu un potential turistic încã nevalorificat si pentru asta dorim investitii în infrastructurã si o politicã de promovare a locului. Nu vrem altceva decît sã atragem investitorii în comuna Tarcãu. Atît. Faceti cum credeti!“, a spus printre altele viceprimarul Nistor. La vorbele primarului si ale viceprimarului aveau sã subscrie la nivel de pozitie verbalã si unii dintre sãteni, ce au avut calitatea de invitati din partea contribuabililor.

Articol afisat de 1694 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective