Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 Martie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sport de crizã: cecuri fãrã acoperire

• numãrul infractiunilor de înselãciune cu file cec a crescut îngrijorãtor • în 2009 au fost constatate 426 de astfel de fapte, cu 130 de mai multe decît în 2008 • politistii afirmã cã situatia se datoreazã si crizei economice • existã douã tipuri de infractori de acest gen: cei care comit fapta intentionat si cei care se trezesc cã nu mai pot achita obligatiile din cauza blocajului financiar •

Criza economicã, care afecteazã serios si tara noastrã, a dus la cresterea numãrului de infractiuni prevãzute si pedepsite de Legea cecului. Statistica Inspectoratului Judetean de Politie Neamt aratã cã în 2009 au fost constatate 426 de astfel de fapte, fatã de 296 în 2008. Cresterea, de aproximativ 44%, se datoreazã în principal problemelor economice cu care se confruntã agentii economici. Politistii spun cã au de-a face cu douã categorii de infractori. Din prima ar face parte escrocii, care intentionat emit file cec fãrã acoperire, stiind cã nu au disponibil în contul bancar. Din cea de-a doua categorie ar face parte afaceristii de bunã credintã care, din cauza situatiei financiare a lor sau a unor parteneri ajung în imposibilitatea de a-si onora plãtile pentru produsele achizitionate. „Cresterea numãrului de infractiuni la Legea cecului se datoreazã în mare parte si crizei economice. Practic, infractiunile la Legea cecului ar cuprinde douã aspecte. Existã acele persoane care pe lîngã infractiunile la Legea cecului, comit si infractiunea de înselãciune cu intentie, scopul lor fiind acela de a-si însela partenerii de afaceri. Si mai existã acele societãti care intrã sub interdictie bancarã pentru cã efectiv nu mai pot sã plãteascã. De regulã, în aceste cazuri este vorba de firme serioase a cãror reprezentanti se plîngã cã nu au putut sã-si onoreze plãtile din cauzã cã, la rîndul lor, nu si-au încasat banii din alte afaceri. ÃŽn cele mai multe cazuri de acest gen, administratorii acestor firme sînt sanctionati cu amendã“, a declarat inspectorul Cãtãlina Bãdeanu, purtãtorul de cuvînt al Politiei Neamt.

Trei dosare de înselãciune

Recent, lucrãtorii Serviciului de Investigare a Fraudelor, din cadrul Politiei Neamt, au finalizat alte trei dosare penale, privind infractiuni la Legea cecului, si le-au înaintat procurorilor cu propunere de trimitere în judecatã a învinuitilor. Olimpia M., de 34 de ani, din Piatra Neamt, a fost cercetatã pentru emitere file cec cu date false si fãrã a avea disponibil în cont. Politistii au constat cã tînãra, în calitate de administrator al unei firme, în decembrie 2008 si martie 2009, a achizitionat de la societate din Sibiu, diverse mãrfuri, în valoare totalã de 12.343,87 lei. În martie 2009, de comun acord, cele douã pãrti au stabilit returnarea unor mãrfuri, în valoare de 4.667,18 lei, iar pentru diferenta de achitat, Olimpia M. a înmînat vînzãtorului trei file cec, completate, semnate si post datate, toate cu suma de cîte 1.900 lei. Instrumentele emise au fost refuzate la platã. Tot în martie 2009, pietreanca a luat marfã de la o societate orãdeanã, în valoare de 4.780,59 lei, pentru plata cãreia a emis trei file cec completate, semnate si postdatate. Si acestea au fost refuzate la platã, astfel cã patroana pietreanã a returnat cãtre partener mãrfuri de 2,850,05 lei. O altã pietreancã, Valeria D., de 57 de ani, a fost cercetatã pentru emitere de filã cec fãrã a avea disponibil si fãrã completarea elementelor esentiale. Cercetãrile au arãtat cã pietreanca, în aprilie 2008 a încheiat cu o societate din Iasi un contract de distributie de mãrfuri si prestãri servicii, ocazie cu care a înmînat un cec, doar semnat si stampilat ca o garantie a bunei colaborãri. În perioada septembrie 2008 - mai 2009, Valeria D. a achizitionat produse de biroticã, acumulînd un debit de 19.337 lei, la care se adaugã majorãri de întîrziere în valoare de 13.690 de lei. Cînd administratorii ieseni au introdus fila cec spre decontare a apãrut si surpriza - nu existat disponibil, astfel cã s-au constituit parte civilã cu 33.127 de lei.
„Sanse“ sã ajungã în fata instantei are si Eduard T., de 56 de ani, din Piatra Neamt, care este cercetat tot pentru cele douã infractiuni mentionate mai sus. Pietreanul, prin firma sa, a derulat relatii de afaceri cu o societate din comuna Alexandru cel Bun, achizitionînd materiale de constructii. Cele douã pãrti au stabilit de comun acord ca plata sã fie efectuatã în termen de 21 de zile de la data facturãrii. Eduard T. a înmînat o filã cec, doar semnatã si stampilatã ca o garantie a îndeplinirii obligatiei de platã. ÃŽn intervalul septembrie - octombrie 2009, a achizitionat mãrfuri de 4.693,23 de lei, însã contravaloarea nu a fost achitatã. Partenerul a completat fila cec cu suma respectivã si a avut si el parte de o surprizã neplãcutã.

Articol afisat de 1585 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective