Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 Martie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Vrem, nu vrem, de coplatã nu scãpãm!

• coplata se va introduce întîi în policlinici si spitale si abia apoi la medicul de familie • o vizitã la UPU fãrã a avea o urgentã va costa 20 de lei • o sãptãmînã de spitalizare va costa 1 milion de lei vechi •

Mult discutata si amînata coplatã se pare cã va intra în vigoare foarte curînd si nimeni nu va scãpa. Desi mai-marii Sãnãtãtii dãdeau ca moment cert de introducere a sistemului suplimentar de platã data de 1 martie, se pare cã pacientii vor mai fi pãsuiti mãcar o lunã. Ultimele date avansate de autoritãtile medicale aratã cã de la 1 aprilie se va introduce coplata în policlinici si spitale urmînd ca în lunile urmãtoare sã se introducã plata suplimentarã si la medicii de familie. Tarifele încã nu au fost stabilite dar pentru anumite categorii deja Ministerul Sãnãtãtii a avansat niste cifre. Potrivit acestui proiect de lege vizita la medicul specialist în policlinicã va fi taxatã cu 10 lei iar vizita medicului la domiciliu în afara programului de lucru va costa 15 lei. De asemenea, pacientii care vor ajunge la Unitãtile de Primire a Urgentelor din cadrul spitalelor vor fi taxati cu cîte 20 de lei dacã medicii vor constata cã problema pentru care au venit la medic nu constituie o urgentã. Un RMN va costa 1 milion de lei vechi iar o perioadã de 7 zile de spitalizare va scoate din buzunarul pacientilor suma de 1 milion de lei vechi. În afara acestor tarife, reprezentantii Ministerului vor trebui sã decidã si cãror categorii sociale acordã diverse scutiri de la platã si care vor fi tarifele care vor fi percepute la medicii de familie. Sumele de bani care vor fi adunate din coplatã nu vor fi virate în conturile Ministerului Sãnãtãtii ci vor rãmîne la policlinicile sau spitalele care au prestat serviciile medicale respective.
„Ne deranjeazã cã sîntem extrem de putin informati noi, medicii despre acest sistem suplimentar de platã desi se tot vorbeste cã va fi introdus foarte curînd. Din pãcate, avînd în vedere cã la medicul de familie vin foarte multi bolnavi cu o situatie financiarã dificilã, nu stiu exact cum vom putea sã-i taxãm în conditiile în care ei si asa sînt destul de necãjiti. ÃŽn principiu, coplata este o idee bunã menitã sã degreveze numeroase servicii medicale de numãrul mare de pacienti dar si aducãtoare de venituri pentru prestatorii de servicii. Sã sperãm cã si tarifele vor fi modice pentru a nu împiedica astfel accesul bolnavilor la serviciile medicale“, a declarat medicul de familie Mihaela Covrig.
Coplata nu este o noutate, fiind luatã în discutie pentru prima datã anul trecut, de cãtre fostul ministru al sãnãtãtii, Ion Bazac. Acesta si-a dorit s-o introducã de la 1 iulie iar apoi a amînat-o pentru 1 septembrie pentru ca ulterior sã fie amînatã pentru anul 2010. Scopul acestei taxe a fost în primul rînd acela de a mai aduce ceva bani la bugetul si asa extrem de anemic al Sãnãtãtii dar si de a determina bolnavii sã se adreseze în primul rînd medicilor de medicinã primarã. Practic, reprezentantii Ministerului erau nemultumiti de faptul cã foarte multi pacienti merg în spitale pentru tot felul de probleme minore aglomerînd foarte mult unitãtile sanitare si sãrãcind bugetul foarte mult.
END

Articol afisat de 1633 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective