Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Martie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
PROASTÃ SOCOTEALÃ

PROASTÃ SOCOTEALÃ

• la Vãleni se construieste una dintre cele mai mari unitãti de învãtãmînt din mediul rural • din pãcate, investitia evaluatã la circa 25 de miliarde de lei vechi s-a oprit la mijlocul drumului, din lipsã de bani • pe 30 iunie, actuala scoalã de la Vãleni va fi retrocedatã, iar cea în constructie va fi tot în... paraginã • cel mai sigur elevii de gimnaziu vor face naveta în satele învecinate •

Satul Vãleni din comuna cu acelasi nume va avea, probabil, în viitor, o scoalã cu douã nivele, cabinete si laboratoare. Si o mînã de copii, adicã vreo 60 (doar clase mari). Situatia este hilarã, pentru cã în vremuri în care alocãrile de la bugetul de stat cãtre diverse investitii sînt mai mult stopate decît puse în practicã, la Vãleni se construieste de vreo patru ani o mare scoalã, în baza unui proiect realizat de cãtre reprezentantii ministerului învãtãmîntului. „Nu e proiectul nostru, n-am ce zice!“, spune primarul Ionel Stoleru, care recunoaste cã este încîntat de faptul cã în Vãleni va fi o scoalã de talie europeanã. „Dupã pãrerea mea, proiectul e cam ambitios, pentru cã populatia scolarã este micã“, a replicat inspectorul scolar general adjunct Liliana Georgescu.

Trei scoli frumoase în aceeasi comunã

Trecînd peste nepotrivirea dintre dimensiunile viitoarei unitãti de învãtãmînt si populatia scolarã cãreia i se va adresa, comuna Vãleni este una dintre unitãtile administrativ-teritoriale care se poate mîndri cu scoli foarte frumoase. ÃŽn satele Moreni si Munteni existã douã astfel de unitãti, în care învatã copii din cîte douã clase. Fiecare dintre scoli are o vechime de trei-patru ani si au fost ridicate cu fonduri externe. Asta înseamnã cã este exclusã închiderea lor o anumitã perioadã. „Am vãzut scolile Moreni si Munteni si lucrurile stau foarte bine în aceste unitãti. Scoala Moreni are centru de documentare si informare, totul este foarte bine pus la punct. Elevii au la dispozitie material didactic si tot ce e necesar pentru instruirea lor. Scoala este frecventatã de copiii din clasele I si a II-a din comunã. La Munteni învatã cei de clasele a III-a si a IV-a. Si aceasta este frumoasã, fiind finalizatã în 2006, cu fonduri de la Banca Mondialã. Acolo sînt si copii de etnie rromã, care provin din familii cu situatii materiale modeste. Rãmîne de rezolvat problema elevilor de la Scoala Vãleni, unde învatã clasele de gimnaziu si o grupã de grãdinitã, în conditii improprii. La Vãleni este un proiect care a demarat, pentru realizarea unei scoli noi. Lucrãrile sînt în valoare de circa 25 miliarde de lei vechi. Din ce s-a realizat pînã acum s-au plãtit cam sapte miliarde si mai sînt de achitat încã 2,5 miliarde de lei. Dupã pãrerea mea, proiectul mi se pare cam ambitios. La cît spatiu va exista, scoala ar trebui sã îi adãposteascã pe toti copiii din comunã, dar în acest caz ar rãmîne neutilizate cele douã scoli noi si moderne. Nu m-am întîlnit cu primarul, pentru a discuta ce e de fãcut, dar cred cã sansele pentru continuarea finantãrii acestui proiect sînt destul de mici. Desi nu este o decizie definitivã, s-ar putea sã se impunã sã reorganizãm spatiile de la scolile Moreni si Munteni, pentru a asigura clasele în care sã fie adusi copiii din Vãleni. Din pãcate vor fi astfel afectate laboratoarele si centrul de documentare si informare, care sînt folosite periodic. Dar trebuie avut în vedere si modul în care se va asigura din septembrie finantarea unitãtilor de învãtãmînt, care se va face în functie de numãrul de elevi. ÃŽn aceste conditii, vor fi mari probleme cu finantarea scolilor, pentru cã fiecare dintre ele sînt la standarde înalte. Mai rãmîne problema elevilor de gimnaziu, care în momentul acesta învatã în conditii improprii“, a declarat generalul adjunct Liliana Georgescu.

Primarul e ambitios si optimist

Primarul Ionel Stoleru sperã sã nu rãmînã si în acest an cu un santier abandonat la noua scoalã, desi pînã la aceastã datã nu are nici un semn cã lucrarea va continua. „Anul acesta n-am primit nici un ban pentru continuarea lucrãrii si la fel s-a întîmplat si anul trecut. Este vorba de scoala cu personalitate juridicã a comunei, care în momentul acesta a rãmas cu parterul si trebuie turnatã placa pentru nivelul I, sã ridicãm zidurile si apoi acoperisul. Scoala va avea opt sãli de clasã. Firma de constructii, nemultumitã cã nu si-a primit banii, si-a luat bagajul de anul trecut si dusã a fost. Termenul limitã pentru finalizarea investitiei era 2009 dar... avem doar niste betoane. Am tras semnale de alarmã pe la toti parlamentarii, institutiile judetene care ar putea avea vreo influentã, dar am rãmas cu demersurile“, a declarat primarul de Vãleni. Constient cã din toamnã va fi nevoit sã îi plimbe prin comunã si pe elevii de gimnaziu, primarul a identificat un spatiu care apartine primãriei, pe care îl va dota cît de cît pentru ca din septembrie sã învete acolo prescolarii. „Legea nu ne permite sã-i plimbãm pe copiii mici prin comunã. Asa cã încerc sã gãsesc cîte un bãnut lunã de lunã si sã punem la punct o salã pentru grãdinitã. Ce credeti, dacã nu mã gîndesc eu, vine altcineva sã umble pentru amenajat grãdinita? Totusi, nu vreau sã renunt la proiectul de la Vãleni. La noi creste natalitatea si avem nevoie de scoalã. Nu putem plimba toatã viata copiii prin satele comunei. Proiectul ãsta n-a fost fãcut de noi, ci de cei de la minister. Puteam eu sã le zic sã facã o scoalã mai micã, dacã ei au zis de una mare, modernã, europeanã?“, a mai spus alesul local. Dat fiind faptul cã în toatã comuna Vãleni, populatia scolarã numãrã vreo 200 de elevi, nu este exclus ca într-un viitor destul de apropiat sã fim martori la închiderea vreunei unitãti în care s-au investit milioane de euro în zadar.

Articol afisat de 1767 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective