„Operatiunea monstrul“ la... sacosã
• romascanii se bulucesc deja la pescãrii, în asteptarea „Bunei Vestiri“ • preturile încep de la circa 6 lei (peste congelat) si urcã pînã la 22 de lei (pãstrãvul) • crapul românesc ajunge 15 lei pe kil, iar novacul sau fitofagul 7 - 8 lei • Apropierea „Bunei Vestiri“ a umplut pietele romascane de... peste pe toate gusturile si la preturi pentru toate buzunarele. ÃŽntrucît cei care tin post au „dezlegare“ în aceastã zi, comerciantii au si început sã se aprovizioneze cu marfã de sezon. Si clientii începuserã, de ieri, 23 martie, sã formeze cozi la pescãrii, în special în Halã si în Piata Centralã. Mai toatã lumea se înghesuia la crap, caras sau fitofag, însã si pestele congelat avea cãutare, în special datoritã preturilor mai mici. „25 martie este o zi care nu poate fi trecutã cu vederea de nici un crestin, deoarece anuntã nasterea Domnului, peste nouã luni. Pentru cei care postesc, este un prilej de «dezlegare la peste», însã mai toatã lumea stie cã «se mãnîncã peste». Am experienta anilor trecuti, cînd în ziua de dinaintea «Bunei Vestiri» trebuia sã stai la cozi imense, asa cã am venit la piatã din timp. Pestele congelat este mai ieftin, însã de data aceasta voi lua ceva cît mai proaspãt sau chiar viu, mai ales cã am si doi nepoti care îmi vor veni în vizitã. Din cîte am vãzut, novacul pare cel mai accesibil, deoarece crapul românesc sau cel «oglindã» costã foarte mult pentru noi, cei în vîrstã“, a declarat pensionara Ileana Popa, din Roman.
Peste sã fie!
ÃŽntr-adevãr, în functie de buzunar, orice romascan care a postit sau doar vrea sã tinã traditia prãjelii de peste de pe 25 martie, are de unde alege. ÃŽn afara supermarketurilor, care au oferte abundente inclusiv de pesti „exotici“, congelati, ce-i drept, piata este generoasã. ÃŽn ceea ce priveste preturile din pescãrii sau de la halã, mai nou, „regele“ a devenit pãstrãvul care, eviscerat, se vindea cu 22 de lei/kilogram, însã nu prea erau musterii, unii „strîmbîndu-se“ la pret iar altii punîndu-si problema prospetimii. Ce-i drept, nici salmonidele nu erau prea mari, ajungînd la mãrimea catalogatã de pescari drept „palmari“, circa 200 de grame. Oricum, cu 10 lei oricine si-ar fi putut „sãra pofta“ de peste ce nu se gãseste, în mod obisnuit, în zona Romanului. ÃŽn ceea ce priveste „crãpceanul“, oferta era cea mai diversificatã. Crapul românesc sau cel „oglindã“ se vindeau cu 14,5 - 15 lei noi, în timp ce novacul ori fitofagul se dãdeau cu 7-8 lei/kilogram. Nu lipsea nici carasul, mãrisor, însã mort, cu 10 lei/kilogramul. Pe alocuri, putea fi zãrit si cîte un somotei, salãu mic sau o stiucã, dar preturile erau, de asemenea, prohibitive, în jurul a 20 de lei/kilogram. Asta i-a fãcut pe multi romascani, de altfel, sã opteze pentru alte retete „traditionale“ de... peste oceanic. Macrou, cod, merluciu, scrumbie (sãratã sau marinatã) si binecunoscutele hamsii umpleau galantarele, lîngã sortimentele autohtone. Si „ultima modã“, fileurile de pangassius sau alti pesti oceanici a atras destul de multi clienti. Interesant este cã scrumbia a ajuns 10 lei/kilogram, la fel ca si „chiticii“ sãrati, în timp ce produsele congelate au cunoscut chiar o usoarã reducere a preturilor. ÃŽn magazinele de cartier sau la depozitele frigorifice, macroul de dimensiuni mai reduse a scãzut chiar sub 6 lei pe kilogram. Oricum, producãtorii, importatorii si comerciantii îsi „freacã mîinile“, cu gîndul la un profit frumusel. „Pãcat cã nu prea mai are lumea bani... Oricum, noi lucrãm cu un patron de iaz, care ne aprovizioneazã excelent si marfa bunã se vinde oricum. Avem peste pentru toate gusturile si pentru toate buzunarele“, a mentionat Maria I., vînzãtoarea de la un magazin de peste din zona Pietei Centrale Roman.
END
|