S-a dat startul operatiunii MOV
• în Sãptãmîna Mare sînt anuntate ample actiuni de control • clientii trebuie sã urmãreascã anumite elemente pentru a lua produse proaspete • mieii, ouãlele si vinul din galantare vor fi monitorizate de comisari • Sãptãmîna Mare va fi una de foc pentru comisarii din cadrul Protectiei Consumatorului Neamt, dar si pentru firmele care comercializeazã cam tot ce are nevoie un om gospodar pentru masa de Peste. ÃŽn întreaga perioadã functionarii vor verifica magazinele alimentare, cu precãdere produsele din gama MOV (miel, ouã, vin) pe care oamenii le cumpãrã în mod obisnuit cu ocazia marii sãrbãtori. „ÃŽ
• aceastã perioadã sîntem în plinã desfãsurare a unor ample actiuni de verificare a modului în care operatorii economici respectã prevederile legale din domeniul protectiei consumatorilor. Sînt verificate produsele specifice sãrbãtorii pascale, cozonac, produse de patiserie, ciocolatã si produse de cacao, vopsea de ouã, vin, precum si produsele de post, peste si preparate din peste. Simultan verificãm serviciile de cazare si alimentatie publicã aferente“, a declarat Nicoleta Nica, directorul Protectiei Consumatorului Neamt. Comisarii vor urmãri conditiile de comercializare a alimentelor, adicã vînzarea în locuri autorizate, respectarea termenului de garantie, temperatura de pãstrare si expunere a alimentelor, ori dacã colorantii pentru ouã sînt destinati consumului uman. La produsele preambalate se verificã starea ambalajelor, respectarea cantitãtii nete sau a volumului declarat de producãtor, modul de informare asupra elementelor de identificare si caracterizare ale produselor, precum si afisarea pretului în mod vizibil si într-o formã neechivocã. ÃŽn aceastã perioadã comisarii recomandã atentie la informatiile despre produs, locul de comercializare si conditiilor în care sînt vîndute alimentele. Se mai recomandã a se face cumpãrãturile numai din locuri autorizate si nu de pe trotuar sau direct din portbagajul masinilor. Aceste produse pot avea un pret mic dar prezintã riscuri pentru consumatori. Carnea de miel este bine a fi achizitionatã din mãcelãrii, magazine sau locuri special amenajate în piete. Produsul trebuie sã aibã stampila sanitar-veterinarã, carnea nu trebuie sã fie lipicioasã si trebuie tinutã la temperaturi cuprinse între 0 si 4 grade Celsius. ÃŽn mare aceleasi recomandãri sînt valabile pentru peste sau ouã, la care în primul rînd trebuie verificat termenul de garantie. La fel, vopseaua pentru ouã trebuie achizitionatã din locuri autorizate si sã fie în termenul de garantie, aceleasi recomandãri fiind valabile pentru produsele de patiserie. Vinul nu trebuie sã provinã din pet-uri refolosite, recipientele neetanse, iar lichidul nu trebuie sã aibã depuneri. La toate aceste produse primul lucru care trebuie urmãrit de nemteni este aspectul, dupã care urmeazã informatiile de pe etichetã, care ar trebui sã fie în mod obligatoriu complete si redactate în limba românã.
|