Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2010
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Aprilie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Solutie disperatã - grevã japonezã la magazin

Solutie disperatã - grevã japonezã la magazin

• cei zece angajati ai magazinului Marka din Precista au intrat ieri în grevã japonezã, nemultumiti cã nu si-au primit salariile de douã luni • patronatul le-a oferit o jumãtate de leafã, însã oamenii nu au fost de acord • „Avem si noi rate, avem probleme si nu intereseazã pe nimeni. Ce sã facem cu 3,5 milioane de lei?“, au declarat, la unison, angajatii magazinului • conducerea de la Suceava a luat decizia sã închidã supermarketul •

Angajatii magazinului Marka din cartierul Precista au protestat, ieri dupã amiazã, nemultumiti fiind de faptul cã nu si-au luat salariile de douã luni. Paharul s-a umplut în momentul în care angajatii au primit vestea cã vor primi doar o jumãtate din leafã, din luna februarie. Ei nu au fost de acord si i-au comunicat directorului de zonã, Florin Tofan, cã nu acceptã aceastã variantã. Mesajul a ajuns la urechile directorului general al firmei, care a decis ca magazinul sã fie închis. Conform celor precizate de angajati, asearã urma sã ajungã la Piatra Neamt o echipã de interventie din Suceava pentru a evacua magazinul. „Noi ne-am cerut drepturile, iar ei au închis magazinul si au trimis bodyguarzi de la Suceava ca sã ne dea afarã. S-au supãrat cã nu am fost de acord cu o jumãtate de salariu. Noi nu am primit bani de douã luni, iar ei ne spun sã fim de acord cu o jumãtate de leafã. Am refuzat oferta lor, pentru cã vrem sã primim salariile integral. Vine Pastele si avem si noi nevoie de bani. Avem rate, avem copii, avem bolnavi în familie si trebuie sã-i îngrijim. Ce facem noi fãrã bani? Ne-au spus sã avem rãbdare cã vom primi toti banii în aprilie, însã noi am auzit cã vor sã închidã magazinul. Ce facem noi atunci? Printre noi sînt si oameni care au venit din somaj, iar acum riscã sã rãmînã fãrã nici un drept“, a declarat Dorina Ciubotariu.
Un alt tînãr, angajat si el, se plînge cã stã cu chirie si nu are bani sã o achite. „Eu stau cu chirie împreunã cu sotia si un copil. Acum trebuia sã plãtesc 130 de euro si nu-i am. Ce o sã fac. Asteptam sã ne dea banii, ca sã sãrbãtorim si noi Pastele fãrã griji, însã ne-am înselat“, spune un tînãr angajat. „Sîntem luati de prosti, însã nu este chiar asa cum cred ei. Am auzit cã vor sã vîndã magazinul si cred cã vor sã ne însele. Salariile nu le-am primit, marfã nu mai aduc, asa cã va fi putin probabil cã vor sã ne dea banii. Noi nu putem munci degeaba. Poate au probleme cu furnizorii, însã asta nu ne intereseazã pe noi. Toti ne-am fãcut datoria. Am venit la muncã si am plecat la ora stabilitã. Nu am fãcut scandal. I-am înteles, însã ei nu au vrut sã ne înteleagã. Cum putem trãi noi cu 350 de lei, mai ales cã acum vine Pastele?“, a declarat Dorina Ciubotariu.
Cei zece angajati spun cã leafa pe care o primesc reprezintã salariul minim pe economie, plus 20 de bonuri de masã în valoare de 7 lei/bucata, care trebuie folosite obligatoriu la magazinul în care lucreazã. Angajatii mai spun cã i-au sugerat directorului zonal sã le plãteascã lefurile din încasãrile de ieri, însã directorul general de la Suceava nu a fost de acord. „ÃŽncasãri se fac în medie de aproximativ 40 de milioane de lei pe zi, uneori chiar mai mult. Cu ce încaseazã într-o zi ar putea sã ne plãteascã, însã nu vor. Le-am propus lucrul ãsta, însã nu au fost de acord. Cred cã vor sã închidã magazinul, iar noi sã ne apucãm de procese. Am auzit cã acum, patronul din Suceava s-a supãrat si a închis magazinul pe motiv cã angajatii celuilalt magazin Marka din Mãrãtei ar fi acceptat sã fie plãtiti în rate“, a completat un alt angajat. De altfel, nemultumitii au declarat cã dacã nu vor gãsi întelegere la patronat, se vor adresa instantei pentru a-si primi drepturile.
Florin Tofan, directorul zonal al firmei Marka, a refuzat sã stea de vorbã cu redactorii de la „Monitorul“, spunînd cã nu este în mãsurã sã ne ofere relatii vizavi de acest litigiu. El a confirmat doar cã a primit ordin de la Suceava sã închidã magazinul. ÃŽn toatã aceastã poveste ar mai fi de spus cã reteaua de magazine Marka este o urmasã al „decedatului“ Fidelio, firmã care a intrat în faliment.
Asearã, la închiderea editiei, angajatii încã asteptau sosirea bodyguarzilor de la Suceava, iar în zonã apãruse si un echipaj de Politie pentru a interveni în caz de nevoie.

END

Articol afisat de 1681 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective