Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2010
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Aprilie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Pietrenii supãrati pe... clopote

Pietrenii supãrati pe... clopote

• un pietrean cere municipalitãtii amendarea bisericilor pentru tulburarea linistii publice • reprezentantii Gãrzii de Mediu se situeazã la mijloc, între lege si Dumnezeu, si îi sfãtuiesc pe reclamanti sã mai reziste pînã trece Pastele •

Sãptãmîna Patimilor care tocmai a început nu i-a fãcut pe pietreni mai buni si mai toleranti, asa cum cere dogma crestinã, ci dimpotrivã. Avînd în vedere cã în Postul Pastelui, numãrul slujbelor religioase este mai mare decît în mod obisnuit, lãcasurile de cult au devenit deranjante pentru multi cetãteni care si-ar dori sã doarmã mai mult dar clopotele îi împiedicã. Pe site-ul primãriei un pietrean a postat o reclamatie prin care propune administratiei sã amendeze bisericile din oras care trag clopotele fie prea dimineatã, fie prea tîrziu. „ÃŽn Legea 61, la articolul 2 si la aliniatul 29 se prevede cã tulburarea linistii locatarilor prin crearea de zgomot, alarmã sau folosirea oricãrui aparat ori instrument muzical la intensitate mare, în localuri sau în sediile persoanelor juridice, se sanctioneazã contraventional. Cu alte cuvinte, si clopotele bisericilor care sînt trase de pe la ora 7.00 ar trebui trase abia dupã ora 8.00. Poate vrem si noi sã dormim mai mult sîmbãta si duminica dar nu putem. Cine poate sã aducã la cunostintã si celor de la Protopopiat acest lucru, ar trebui s-o facã deoarece noi, ca simpli cetãteni nu sîntem luati în seamã de nimeni. Dacã noi, locatarii trebuie sã ne supunem acestor reguli si sã pãstrãm linistea pînã la ora 8.00, altii de ce nu pot s-o facã?“, se aratã în reclamatia postatã pe site-ul primãriei. Reclamatii similare au mai fost la adresa bisericilor iar oamenii s-au arãtat deranjati fie de zgomotul clopotelor, fie de slujbele religioase care sînt transmise prin intermediul boxelor si astfel sînt auzite de la mare distantã. Numãrul mare de plîngeri nu ar trebui sã mire pe nimeni avînd în vedere numãrul mare de lãcasuri de cult din oras si distanta foarte micã fatã de blocurile de locuinte, anumite biserici fiind de-a dreptul lipite de geamurile locatarilor.

Garda, între Dumnezeu si lege

Printre cele mai reclamate biserici se numãrã cea din cartierul Precista, (biserica nouã) care nu doar îi deranjeazã pe locatari cu zgomotul clopotelor dar îi supãrã si prin faptul cã s-a extins pînã în stradã, trotuarul fiind înglobat în curte. Oamenii din zonã s-au plîns de mai multe ori primãriei despre faptul cã sînt nevoiti sã circule pe stradã la un loc cu masinile din cauza lipsei trotuarului dar reclamatiile lor au rãmas fãrã ecou.
Pentru a-si asigura cît de cît linistea, pietrenii s-au adresat si Comisariatului Judetean Neamt al Gãrzii Nationale de Mediu. „Si-n anii trecuti, în perioada Pastelui, am primit astfel de reclamatii. Noi ne ocupãm de supravegherea calitãtii aerului, apei, solului, dar verificãm si astfel de sesizãri. Doar cã este mai complicat sã verificãm numãrul de decibeli de la clopotele unei biserici. Mult mai simplu e la o discotecã, de exemplu. Stiu cã trebuie sã respectãm legea, dar ca niste crestini ce sîntem, zic cã ar trebui sã tolerãm cu totii aceste inconveniente, pentru cã sîntem în Sãptãmîna Mare. Dupã ce va trece aceastã mare sãrbãtoare, vom lua la verificat lãcasurile de cult, pentru cã nu permitem sã se scoatã boxele afarã si toatã lumea din zonã sã asculte slujbele, eventual cîntãrile bisericesti lãsate sã se audã ore în sir. Trebuie sã le apãrãm drepturile oamenilor care nu au nici o obligatie sã asculte rugãciunile cînd trec pe trotuar. Am constatat cã cetãtenii care reclamã bisericile în aceste zile sînt de felul lor mai reclamagii, si îi sfãtuiesc sã mai reziste cîteva zile, dupã care împreunã cu Directia de Sãnãtate si cu Agentia de Protectie a Mediului vom merge împreunã în controale“, a declarat Neculai Bucsã, comisar sef al Gãrzii de Mediu Neamt.

Articol afisat de 1837 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective